10 Temmuz 2017 10:21

Somalı aileler hakimlerin görevine iadesini istedi

Yarın görülecek olan Soma Davası duruşması öncesi aileler HSK’ye dilekçe vererek görev yerleri değişen hakimlerin görevine iadelerini istedi

Paylaş

Emine UYAR
Manisa

Soma’da 13 Mayıs 2014’te yaşanan ve 301 işçinin ölümüne yol açan maden katliamının sorumlularının yargılanmasına yarın devam edilecek. 

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edecek olan davanın 18. duruşması 9.30’da başlayacak. Davaya son kez Aytaç Ballı başkanlığındaki heyet girecek.  

Başından bu yana yani yaklaşık 2.5 yıldır davaya bakan Hâkim Aytaç Ballı ve kıdemli üye Esra Dokur’un görev yerleri 3 Temmuz’da yayınlanan Hâkimler Savcılar Kurulu’nun (HSK) yaz kararnamesi ile değiştirilmişti. 

Karar aşamasına gelen dosyada son üç duruşmadır mütalaa vermeyen Savcı Şükrü Akyol’un ise görev yeri daha önce değiştirilmişti. 

AİLELER DİLEKÇE VEREREK HÂKİMLERİN İADESİNİ İSTEDİ

Türkiye’nin en büyük davalarından biri olan Soma Davasının, karar aşamasına gelmişken Hâkimlerinindeğiştirilmesi ailelerin ve avukatların tepkisini çekmişti. Aileler HSK’ya başvurarak İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. Maddesi ve Anayasanın 36. Maddesi uyarınca adil yargılama talebinde bulunarak, hâkimlerin tekrar davaya iade edilmesini istedi. 

Öte yandan bugün(Salı)madenci aileleri her duruşma öncesinde olduğu gibi yine Akhisar Tren istasyonunda biraraya gelerek mahkeme salonuna yürüyecek ve adalet taleplerini dile getirecekler.

HEYETİN ÜZERİNDE UZUN SÜREDİR BASKI VARDI

Konu ile ilgili konuştuğumuz ailelerden İsmail Çolak, dosyayıbilen, her türlü soruşturmayı yapan, ocağa giren, ocağı orada çalışan mühendislerden bile iyi bilen hâkimin alınmasından kaynaklı olarak morallerinin bozuk olduğunu dile getirdi. Yerine gelen hâkimin sermaye yanlısı kararlar vermesi ile dikkat çektiğini dile getiren Çolak, hâkimlerin iadesi için dilekçeler verdik, vermeye devam edeceğiz. Malum Heyetin üzerinde uzun süredir baskı vardı. Bu tepkiler ses getirir umarım. Dosyaya bu kadar emeği geçmiş Hâkimin dosyadan alınması ne kadar etiktir, hukuka uygundur, kamuoyuna duyurabildiğimiz kadar duyuracağız. 

‘1 YIL CEZAYA BİLE RAZIYIM AMA BU HÂKİM VERSİN’

Gülsüm Çolak ise ölen her bir kişi için sanıklara 1’er yıl ceza verilmesine bile razı olduğunu ama cezaları mevcut hâkimin vermesini istediğini dile getirdi. “Hiç gücenmeyeceğim. Yerin altına girmiş,incelemiş, bizim acılarımızı anlamış olan bu hâkim kişi başı 1 yıl ceza verse bile 301 yıl eder” dedi. 

Yeni gelen hâkimin kimseyi dinlemeden, bir şey bilmeden, uluorta ceza vereceğini düşündüğünü dile getiren Çolak, “Belki de para cezasına çevrilecek. Bizi diri diri yeniden öldürüyorlar. Zaten canlarımızı aldılar, bize ‘sizi de öldürmek istiyoruz’ diyorlar bu kararlarla. Türkiye’de adalet kokuşmuş durumda. Baştan başlanacak,davayı uzatacaklar. Üç yıldır yıprandık. Bizi bezdirmek istiyorlar. En sevdiklerimizi aldınız daha ne istiyorsunuz bizden” diyerek tepkisini ifade etti. 
 

ÖNCEKİ HABER

Müezzinoğlu: Kadının iş gücüne katılma oranı yüzde 32,5

SONRAKİ HABER

Adana'da kadın cinayetine müebbet istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...