10 Temmuz 2017 07:22

Stockholm'de protestolu metro açılışı

İsveç'te yeni metro açılışında işçiler, işten atılmaları ve taşeronlaştırma politikalarını protesto etti.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç'in başkenti Stockholm’de yeni metro istasyonlarının açılış törenleri protesto gösterilerine sahne oldu. Taşeron şirketin işine son verdiği temizlik işçileri, işten atılmaları protesto ettiler ve yetkililere özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarına son vermeleri çağrısı yaptılar. 

Geçtiğimiz yıl Stockholm İl Meclisinin banliyö trenlerinin ve metro istasyonlarının işletilmesi için açtığı ihaleyi merkezi Hong Kong’da bulunan MTR adlı taşeron firma kazandı. MTR, tren ve istasyonların temizliği için açtığı ihaleyi en düşük teklifi veren Sonreneriet adlı taşeron şirkete verdi.

MTR ile imzaladığı sözleşme ile daha önce geçerli olan sözleşme arasında farklılıklar olduğunu öne süren Solreneriet, zarar ettiğini ve bu nedenle de 195 temizlik işçisinden 90’ının işine son vereceğini açıkladı.

İşçilerin üyesi olduğu Seko sendikası tarafından yapılan araştırmalar temizlik firmasının MTR’den ayda 5,5 milyon kron aldığını ve giderlerinin 8,5 milyon olduğunu gösterdi. 

İşçiler, metronun açlılış töreni sırasında hem taşeron firmaları hem de bu hizmetleri taşeron firmalara veren Stockholm İl Genel Meclisini protesto ettiler. 

ÖZELLEŞTİRME VE TAŞERONLAŞTIRMA POLİTİKASININ SONUÇLARI

Evrensel’in konu hakkındaki sorularını yanıtlayan Seko Sendikası Şube Başkanı Rainer Andersson, işyerinde sorunların çıkmasının temelinde özelleştirme ve taşeronlaştırma politikasının olduğunu söyledi. 

“Taşeron firmalar ihaleyi alabilmek için en düşük teklifi kabul ediyor ama daha sonra zarar ettiğini söylüyorlar. İl Genel Meclisinin bu kadar düşük ücretlerle hizmetlerin yapılamayacağını bilmesi gerekiyor ama bu temizlik ihalesini alan firmanın günahsız olduğu anlamına gelmiyor” diyen Andersson, sendika olarak metronun  taşeron firmalardan alınıp devlet ve belediyeye devredilmesini talep ettiklerini vurguladı. 

Düşük ihaleleri kabul eden taşeron firmaların kar edebilmek için çalışanların sayılarını azalttıklarını ve emek sömürüsünü yoğunlaştırdıklarını söyleyen Andersson, “Özelleştirmelerden hem çalışanlar hem de tüm toplum zarar görüyor. Hizmetlerin kalitesi düşüyor” şeklinde konuştu.

6 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Başbakan Steffan Löfven’in açılışını yapmaktan gurur duyduğunu söylediği iki metronun inşası 10 yıl sürdü. 10 yıl içinde taşeron firmalarda çalışan 6 işçi iş kazalarında yaşamını yitirdi. Metro istasyonların açılışı dolayısıyle yazılı bir açıklama yapan İnşaat İşçileri Federasyonu, meydana gelen kazalardan dolayı İl Genel Meclisine sert eleştiriler yöneltti. 

Yetkilileri parayı işçilerin yaşam ve güvenliğine tercih etmekle suçlayan İnşaat İşçileri Federasyonu Stockholm Şube Başkanı Lars Holmström, ihale kurallarının çalışanların güvenliklerine öncelik verilecek bir şekilde yeniden düzenlenmesini talep etti. 

Trafik İşleri Kurumu, sistematik eksik ve yanlışlıktan dolayı on yıl süren metro inşaatlarında 6 işçinin öldüğünü, 150 kişinin iş kazası sonucu yaralandığını belirlemişti. 

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş'tan Erdoğan'a açık çağrı

SONRAKİ HABER

Nuriye ve Semih için açlık grevi yaptılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...