10 Temmuz 2017 01:11

PETKİM’in ‘93 sözleşmesinde işyeri komitesiyle başardık

PETKİM’de baskıyla imzalatılan TİS'in ardından tartışmalar sürerken emekli bir işçi 1993 TİS’inden nasıl kazanımlarla çıktıklarını Evrensel'e anlattı.

Paylaş

Burhan HOŞBAŞ
Emekli PETKİM işçisi/ Ortak Boru Ünitesi Komite Üyesi

O sözleşmenin çetin geçeceğini biliyorduk, ayrıca geçmiş yıllardaki sözleşmelerden edindiğimiz tecrübelere dayanarak, işi sıkı tutmaya çalıştık. Gerek işyerlerinde gerek sendikada yaptığımız birçok toplantı sonucunda işyeri komiteleri kurulmasına karar verdik. 

Gerekçeleri şunlardı:

1-Sendika ve işveren arasındaki görüşmeler hakkında işçiye bilgi akışını sağlamak,

2-Görüşmeler sırasında dayatılan ya da kabul edilmeyen maddeler hakkında bilgi almak ve en hızlı şekilde tabanla tartışmak,

3-En önemlisi işverenin herhangi bir saldırısı sırasında sendikaya sahip çıkmak, sendika üyelerini ve işyerindeki tüm çalışanları bilgilendirmek, tavır almak.

Tabi ki kolay olmadı, zaman zaman ‘komitelere ne gerek var’ dediler ama biz mutlaka komitelerin olmasını savunduk.

Komitelerin ne kadar gerekli olduğunu TİS sürecinde çok net yaşadık. Tıkanan görüşmeler sonucunda fabrika işgali ve satışın engellenmesi kararını aldık, sendika genel merkez bu karalılığımızı gördü ve aslında sendikacılar cesaret de aldılar.

KARARLARI KOMİTE ALDI

Uzun eylemler sonucu saldırılar geldi, komitenin aldığı karar gereği, polis tarafından saldırılar olursa çatışma yaşanmayacak, geri çekilirken fabrikalar boşaltılacaktı ve valinin emriyle polis saldırdığında aynen böyle oldu. Kritik sayıda personel bırakılarak fabrikalar boşaltıldı, işçiler fabrika sokaklarında birleşerek sloganlar atarak işgal yerindeki arkadaşlarımızın yanına geldiler. Biz geri çekildik, ancak üretim açısından daha etkili, daha riskli eylemlere başlamıştık. PETKİM kritik işçi sayısına teslim edilmişti. Üstelik işyerinde kalan kritik sayı içindeki işçi arkadaşlar bile günlerce uyumamış günlerce kartonlar üstünde uyumuş, uykusuz ve yorgundu.

İşveren bunun ne demek olduğunu çok iyi biliyordu, saha anonslarına başladı, risklerden, patlamaların olacağından bahsetmeye başladı. Bazı işçiler bu anonsa uyarak fabrikaya gitti, ancak komitenin de uyarısıyla orada hiç de iyi karşılanmadılar, eylem kırıcılığına yeltenen işçiler yemekhanede fabrika fabrika yargılanmaya başladı.

KARARLI DURUŞUMUZU İŞVEREN GÖRDÜ

Bu kararlı duruşumuzu gören işveren görüşme teklifinde bulundu. Sonuçta isteklerimiz yüzde 100 olmasa da büyük oranda kabul edildi ve sözleşme imzalandı.

Hiç kimse ceza almayacak, işe gitmediğimiz için yevmiyeler kesilmeyecek, skala ayarlaması, kademe ayarlaması yapılacak, ilk işe girenler ile eski işçiler arasındaki fark kapanacak, gruplandırmalar olacak vb. 

93’teki sözleşme döneminde komitenin ne kadar gerekli olduğunu PETKİM işçisi görmüştür. Arkasından yapılan kongrede yönetime büyük oranda komite ile birlikte eylemi yöneten temsilciler seçildi. Ancak sendika yönetimi değişince komite işleyişi bozuşturuldu. Komite yerine kongrelerde gruplaşmalar üzerinden seçilmiş delegeler komiteymiş gibi zaman zaman toplandı ancak bu yalnızca o delegeler hangi listeden seçilmişse o listenin komitesi gibi oldu işyerinin komitesi olmadı. 

Bugün de PETKİM ve tüm işyerlerinde 1993’teki gibi sıcak TİS mücadelesi içerisinde oluşturulan komitelerle işçiler inisiyatifi ele alabilirlerse her türlü kuşatmayı aşabilirler çünkü özellikle PETKİM gibi fabrikalarda üretimden gelen güç bütün kuvvetlerin üstündedir.

ÖNCEKİ HABER

IŞİD’i yaratan nedenlere odaklanmalı

SONRAKİ HABER

Adalet mücadelesi sadece yürüyüşten ibaret kalmamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa