09 Temmuz 2017 16:26

Antalya'da binlerce dönüm kavun ve karpuz yandı

Antalya Manavgat'ta aşırı sıcak nedeniyle binlerce dönüm kavun ve karpuz tarlada kaldı.

Paylaş

Antalya’nın Manavgat ilçesinde aşırı sıcak ve şiddetli poyraz nedeniyle binlerce dönümdeki kavun ve karpuzlar tarlada kaldı. Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, net zararı bilmediklerini, zararın milyonlarla ifade edildiğini anlattı. Üreticiler hükümetten destek beklediklerini söyledi.

Metin, son 40- 50 yılın en sıcak günlerinin üreticiye büyük zarar verdiğini söyledi. Metin, binlerce dönüm araziye ekili kavun ve karpuz başta olmak üzere biber ve patlıcan tarlalarının zarar gördüğünü belirtti.

Metin, şöyle dedi: 3-4 günlük poyrazda bütün çiftçilerimizin mahsulü bu şekilde yandı. Bu tarlada adam 1 kavun almamış. Belki evine bile götürmedi. Şu anda tarlada değil satmaya evine götürecek kavun kalmamış. Karpuzda da aynı şekilde yandı, kavunda da. Hatta biber tarlalarımız, patlıcan tarlalarımız onlar da yandı.

‘20 BİN LİRA MASRAF YAPTIK’

Üretici Mustafa Kemal Yıldırım, bu yıl 15 dönümlük tarlaya yaklaşık 20 bin lira masraf yaparak kavun ektiklerini, aşırı sıcak ve poyraz nedeniyle kavunların çok büyük zarar gördüğünü söyledi. Kavunlarının tamamının gün yanığı olduğunu ve eridiğini belirten Yıldırım, “Olmuş kavunun sarısı erir, onu anlarım ama ham yeşil kavun da güneşten, poyrazdan dolayı eridi. 15 dönüm kavundan 50- 60 bin lira gelir elde edebileceğimizi düşünüyorduk ama şu anda kurtarabildiğimiz kavun 1 ton, belki 1.5 ton” diye konuştu.

‘1 TANE BİLE ALAMADIK’

Üretici Fatma Kaymak, dönüm başına 160 lira kirayla tuttukları 55 dönüm tarlaya karpuz ektiklerini, sıcak hava nedeniyle gün yanığı olan karpuzlardan 1 tane bile satamadıklarını söyledi. Karpuz fidesinin tanesini 1 lira 70 kuruşa aldıklarını, ayrıca dönüm başına 40 lira sulama parası ödediklerini anlatan Kaymaz, “Bu tarladan 120 ton karpuz çıkardı. Devletten bir imdat bekliyoruz. Çok emek çektik ama durumu görüyorsunuz. 1 tane bile karpuz alamadık bu tarladan. 50 bin liraya yakın masraf yaptık” dedi. (Antalya/DHA)

ÖNCEKİ HABER

AKP döneminde üretici sayısı 624 bin kişi azaldı

SONRAKİ HABER

Siemens’te sözleşme öncesi kıyım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...