09 Temmuz 2017 16:20

AKP döneminde üretici sayısı 624 bin kişi azaldı

2003 yılında 2 milyon 765 bin olan kayıtlı çiftçi sayısı 2016 yılında 624 bin azalarak 2 milyon 141 bin kişiye düştü.

Paylaş

Derya DURSUN
İstanbul

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal AKP hükümetleri döneminde üretici sayısının 624 bin azaldığını açıkladı. 

Yazılı açıklama yapan Sarıbal, “AKP iktidara geldiği 2002 yılı sonundan bu yana bölüşüm ilişkilerini sermaye lehine çevirmeyi hedefleyen politikalar uyguluyor. Bu çerçevede tarımda çiftçilerin kaderi piyasa güçlerine teslim edildi. Küçük ve orta ölçekli tarım işletmeleriyle yapılan aile çiftçiliği yerine büyük ölçekli işletmeler ve şirketler desteklendi. Hayvansal üretimde de büyük işletmeleri koruyan, kollayan bir destekleme sistemi uygulandı” dedi.

AKP hükümetleri döneminde ürettiğinden para kazanamayan aile işletmeleri için tarımın, geçim sağlanabilen bir ekonomik faaliyet olmaktan çıktığına dikkat çeken Sarıbal, “Günümüzde çiftçi nüfusun üçte ikisinden fazlasının yıllık geliri 2 bin doları bile bulmuyor. Yoksullaşan çiftçiler giderek tarımdan kopuyor; köyler, tarlalar, meralar boş kalıyor” dedi.

KAYITLI ARAZI MİKTARI DA AZALDI

11 Ocak 2017 tarihinde kayıtlı çiftçi sayısı konusunda yönelttiği soruya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 6 ay sonra 20 Haziran’da cevap verildiğini belirten Sarıbal açıklamasında şu bilgileri verdi: “Tarım Bakanlığı’nın cevabına göre, 2003 yılında 2 milyon 765 bin olan kayıtlı çiftçi sayısı 2016 yılında 624 bin azalarak 2 milyon 141 bin kişiye düştü. Yani AKP’nin iktidarda olduğu 15 yılda kayıtlı çiftçi sayısı 624 bin kişi (yüzde 23 oranında) azaldı. Aynı şekilde kayıtlı tarım arazisi miktarı da 16.7 milyon hektardan 13.9 milyon hektara düştü.”

HÜKÜMET ŞİRKETLERİ KORUYOR

Sarıbal çiftçilerin tarımdan vazgeçme sebeplerini ise şöyle sıraladı: “Ülkemizde çiftçilerin örgütlenme düzeyi zayıf, bu nedenle aracılar çiftçilerin emeğinin büyük bölümüne el koyuyor, yani çiftçilerden daha fazla kazanıyorlar. Hükümet istikrarsız/şirketlerden yana tarım politikaları uyguluyor. Üretim yerine ithalatı teşvik ediyor. Yani bir anlamda bize tarım ürünleri satan başka ülke çiftçilerini desteklemiş oluyor. Öte yandan tarımda kullanılan girdiler hem pahalı hem de dışa bağımlı. Buna karşılık ürün fiyatları ise düşük. Bu durumda çiftçiye tarımı bırakmaktan başka çare kalmıyor. İşte tamda bu nedenlerden dolayı AKP’li yıllarda kayıtlı çiftçi sayısı 624 bin kişi azalmıştır.”

Sarıbal’a göre, üreticiliği bırakanlar ya mevsimlik tarım işçiliği yapmaya başladılar ya da kentlerin varoşlarına göçerek işsizliğe, marjinal işlere, sosyal yardımlara mahkum oldular. 

ÖNCEKİ HABER

KESK’in yeni yönetimi belirlendi

SONRAKİ HABER

Antalya'da binlerce dönüm kavun ve karpuz yandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...