09 Temmuz 2017 16:03

Yüksel Caddesinde ikinci saldırı: 2 gözaltı

Yüksel Caddesi'nde 243'üncü gününe giren "İşimizi geri istiyoruz" eylemine saldıran polis, Hatice Yüksel ile Engin Karataş’ı gözaltına aldı. 

Paylaş

Yüksel Caddesi'nde 243'üncü gününe giren "İşimizi geri istiyoruz" eylemine saldıran polis, öğretmenlikten ihraç edilen Hatice Yüksel ile Engin Karataş’ı gözaltına aldı. Bu arada Ankara Tabip Odası Yüksel Caddesi'ndeki eylemlerde kullanılan 'Model 5' isimli gazın etkilerini inceledi: Sindirim sistemine zehirli etkide bulundu.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işlerinden edilen akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça'nın açlık grevleri 123'üncü gününde devam ederken, kamu emekçilerinin Yüksel Caddesi'nde başlattıkları "İşimizi geri istiyoruz" eylemi 243'üncü gününe girdi. Eylemciler bugün ikinci kez İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yapmak üzere bir araya geldi. Konur Sokak'ta buluşan ve İnsan Hakları Anıtı önüne gitmek isteyen kamu emekçilerine izin vermeyen polis, açıklama yapılmasına izin vermeden müdahale etti. Eylemcilerin kendileri ile birlikte getirdikleri ve üzerinde "Nuriye ve Semih'in açlık grevi 123'üncü gününde. Nuriye ve Semih işe geri alınsın" pankartını yırtan polisler, ayrıca eylemcilere bağırarak alanı terk etmelerini istedi. Kendilerine müdahale eden polise direnen eylemciler, “İşimizi geri istiyoruz” “Emekçiyiz haklıyız kazanacağız” şeklinde slogan atmaya başladı. 

Bunun üzerine polis, öğretmenlikten ihraç edilen Hatice Yüksel ile Engin Karataş adlı eylemcileri gözaltına aldı. 

Öğlen saatlerinde de yapılmak istenen açıklamaya polis müdahale etmiş Murat Çeşme adlı kamu emekçisi darp edilerek gözaltına alınmıştı.


ATO, YÜKSEL’DEKİ BİBER GAZININ ETKİLERİNİ İNCELEDİ

Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, Yüksel Caddesinde  polisin kullandığı “Model 5” türü biber gazına maruz kalan bir vakada yaptıkları incelemede, gazın sindirim sistemine zehirli etkide bulunduğunu tespit ettiklerini söyledi. 

Ankara’nın en merkezi yeri olan Yüksel Caddesinde neredeyse her gün polisin biber gazlı müdahalesine rastlanıyor. Polis müdahaleler sırasında kapsüllü gaz yerine sadece eylemcileri yakın mesafeden hedef alan “Model 5” adlı tüp içine sıkıştırılmış, turuncu renk ve yapışkan özelliği olan, omuzdan sıkılan bir biber gazı türü kullanıyor.

‘ENZİM DÜZEYLERİ 20 KAT YÜKSELDİ’

Dihaber’e konuşan ATO Başkanı Vedat Bulut, “Model 5” isimli gazın alışılmadık etkiler gösterdiğini vurgulayarak yaptıkları incelemeyi şöyle anlattı: “Bir hekimimiz 23-24 Mayıs tarihlerinde olay yerinde bulunmaktaydı. Bu dönemde gaza maruz kalan 20’ye yakın kişiden mide ve bağırsak sistemi şikayeti geldi. Ancak özellikle bir vaka için hastaneye giderek karaciğer enzimlerine baktık. SGOT, SGPT dediğimiz karaciğer enzimleri ya da PDH, bunların düzeyleri 20 kat kadar fazla yüksekti. Sonra 15 gün içinde yavaş yavaş düşmeye başladı. Gaza maruz kalınmasından 24-48 arasında enzim düzeyleri yükselmişti. Biz tetkik yaptırdık, virüs çıkmadı. Herhangi bir sitomegalo virüs ya da Hepatip B gibi bir takım karaciğer iltihabı yapan etkenler görülmedi. Herhangi bir virüs bulunsaydı ona bağlayabilirdik, belki ‘tesadüfen aynı döneme denk geldi’ diyebilirdik. Enzimlerin yükselmesinin bir enfeksiyonla ilgisinin olmadığı doğrudan gazla bağlantılı olduğunu düşünüyoruz. Tüm bunlar kullanılan malzemenin sindirim sistemi ve karaciğer üzerine zehirli etkileri olduğunu gösteriyor. Bu omuzdan sıkılan ‘Model 5’ denilen gazların içeriğinde ne olduğunu bilmiyoruz.”

‘İLK DEFA SON DÖNEMDE RASTLADIK’

Prof. Dr. Bulut, “Model 5” adlı gazın yapışkan bir madde olduğunu belirterek, “Uzun süreli yabancı cisim pnömonisine (zatürre) yol açıyor. Daha önceki gazlar 1-2 günlük ancak bu bir hafta boyunca solunum sıkıntısı yaşatıyor” dedi.

Biber gazına maruz kalınması durumunda öksürme, göz yanması, ciltte yanma gibi etkilerin her zaman olabileceğini aktaran Bulut, sindirim sistemiyle ilgili olan mide krampı, bağırsak spazmları ve ishal oluşması gibi bulgularla ilk defa son dönemlerde rastladıklarının altını çizdi.

‘MODEL 5’İN İÇİNDE NE OLDUĞUNU BİLMELİYİZ’

Etki mesafesi 15 metre olan, bunu rüzgar yardımıyla 65 metreye kadar çıkartabilen “Model 5” adlı biber gazı tüpünün içeriğinde ne olduğunun bilinmediğini, bu gazlara dair bilgilendirme yapılması gerektiğini vurgulayan Bulut, “Model 5 türü biber gazını analiz etme imkanımız yok. Belki de bu kadar sık tercih edilme nedeni budur! Model 5 arkasında delil bırakmıyor. Diğer gazların örneğin kapsülü var. O kapsülü alıp analiz ettiririz ama omuzdan sıkılan türde bu imkan yok” diye konuştu. Bulut, konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı ve Halk Sağlık Kurumu’na bir yazı gönderildiğini ancak henüz yanıt alamadıklarını da belirtti.
Biber gazının analiz edilmesi için üst düzey laboratuar gerektiğini de söyleyen Bulut, “Model 5 türü biber gazında içerik bildiğimiz biber gazlarından değilse, sadece göz yaşartıcı spreylerden oluşmuyorsa, malzeme ve dolum yerleri belli bir uluslararası standartlara uygun değilse, bu tüpler, bir takım yerlerde, farklı gazlar da eklenerek dolduruluyorsa bu büyük sorun. Tamamıyla insanlık suçuna girer” dedi.
(Ankara/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Sezen Aksu’nun klibinden darbe çıkarttılar

SONRAKİ HABER

‘Hamile kadının gözaltında olması işkencedir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa