09 Temmuz 2017 11:47

‘Terörist suçlaması iktidarın açmazının göstergesi’

DBP’nin 4. Olağan Kongresi’nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş için sarf ettiği “terörist” ifadelerine tepki gösterildi.

Paylaş

DBP’nin 4. Olağan Kongresi’nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş için sarf ettiği “terörist” ifadelerine tepki gösterildi.

HDP Eş Genel Başkanı Kemalbay “Tarih kimin terörist olduğunu yazacak” diyerek tepki gösterdi. Kongreye mesaj gönderen Demirtaş da, “Faşizme karşı her alanda direnişi yükseltelim” çağrısı yaptı.

Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) 4. Olağan Kongresi’ “Aydınlanan toplumla özgür geleceğe” şiarıyla toplanan kongre, Neva Palas Otel’de yapıldı. Kongreye Cizre’de abluka döneminde öldürülen Mehmet Tunç’un annesi Esmer Tunç, HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDK EŞ Genel Başkanı Gülistan Koçyiğit, HDP Milletvekilleri, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan katıldı. 

Kongrede açılış konuşmasını Divan Başkanlığına getirilen DTK Eş Başkanı Leyla Güven yaptı. 

‘BİAT ETMEDİĞİMİZ İÇİN TUTUKLAMALAR BAŞLADI’

Güven, “Hem Ortadoğu hem de Kürdistan’da sıcak bir gündem var. Eskiden siyasette 24 saat uzun bir süre deniyordu. Artık 24 saatten daha kısa sürede gündem değişiyor. Kürdistan’da yaşanan süreçte partimiz halkı  örgütlenmenin ve mücadele etme ile görevli bir partiydi. Kurulduğu günden bugüne katliamlarla karşılaşan, eş başkanları, belediye başkanları tutuklanan bir parti oldu. Partimiz halkla bir araya gelmesi, boyun eğmemesi, itaat etmemesi nedeniyle sistemin yönelimine maruz kalmıştır. Bu partinin yönetici ve delegeleri bunu bilerek bu partide yer aldılar. Demokratik öz yönetim halkın talebiydi ve bunun için mücadele etti. Çökertme planı ile yöneticileri tutuklayarak partiyi durdurmak istediler. Ama bu parti eş başkanların değil halkın partisidir. Halkı tutuklayamazsınız. Bu halk binlerce parti ve yönetici çıkaracak bir partidir. Onlar uluslararası mahkemelerde yargılanmaktan kurtarılamayacaklar” diye konuştu.

‘ÖRGÜTLÜ HALKLA DİRENİŞİ BÜYÜTELİM’

Ardından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın mesajını da Divan Başkanı Leyla Güven okudu. Demirtaş’ın kongreye gönderdiği mesaj şöyle: “Tarihin yeniden yazıldığı kritik bir dönemde gerçekleştirdiğiniz kongrenin Kürdistan’ın her bir parçasında devam eden direnişlere denk bir moral ve coşku ile yapılacağını umuyoruz. Demokratik siyaset geleneğimizde önemli bir rol ve misyon üstlenmiş olan Demokratik Bölgeler Partisi’nin bu kongre ile birlikte devralacağı yeni misyonunun da oldukça önemli olduğunu belirtmek istiyoruz. Faşizme karşı her alanda direnişi büyütmek örgütlü büyük halk kitleleri ile mümkündür. Dönemin örgütlülüğünü hamlesel bir çıkışa dönüştürmek istiyorsak, bu ancak eğitim ve ideolojik donanımla gerçekleşebilir. DBP’nin önümüzdeki süreçte bu yönlü eksiklikleri giderebileceğini umuyor ve diliyoruz. Gerek merkezi gerekse yerel düzeyde DBP’nin bugüne kadar görev almış bütün fedakar ve emektar arkadaşlarımızı kutluyoruz. Yeni görev alacak arkadaşlara da başarılar diliyorum.”

‘ÇÖZÜM VE DEMOKRASİ BARIŞLA MÜMKÜN’

Mesajların okunması ardından Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek, konuştu.

Şimşek, “DBP olarak biliyoruz ki öz yönetim süreçlerinde demokratik özerkliği savunan ve Kürt sorununun çözümü için demokratik özerkliğin tek çözüm olarak sunan Sayın Öcalan’a tecrit uygulanıyor. Bu tecridin bütün halklara uygulandığını ortaya koymak gerekiyor. Kürdistan’da gelişecek olan demokratik çözüm modeli olmazsa olmazdır. Bu süreçte DBP’nin yüzlerce belediyesine kayyım atanmış ya da işlenmez duruma getirilmiştir. Demokratik siyaset işletilmez hale getirilmiştir. Demokratik çözüm yöntemi noktasında kazanımlarımıza dönük AKP saldırılarını kabul etmiyoruz. Buna karşı direneceğimizi yeniliyoruz. DBP bundan sonra toplum içerisinde güçlü bir eğitim modeli ile bu süreci yürütecek. Demokratik siyasetin kadrosunu yetiştirecek” dedi.Efrin’e dönük operasyon tartışmalarına da değinen Şimşek, bunun sonuç alıcı olmayacağını belirterek, çözümün demokrasi ve barışın geliştirilmesiyle mümkün olabileceğini savundu. 

‘TARİH KİMİN TERÖRİST OLDUĞUNU YAZACAK’

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ise, “Sayın Abdullah Öcalan’ın başlattığı demokrasi ve barış planı AKP tarafından harcandı ve bir tasfiye planına dönüştürülmek istendi. Bunun başarısızlığı sonucunda savaş konsepti devreye konuldu. İçerdeki bu konsept Rojava’ya da yönelmiş ve bugün Efrîn’de kendi savunma mücadelesine de yönelmiştir. AKP-Saray iktidarı yanına aldığı faşist güruhlar üzerinden kendini yaşatmaya çalışıyor” dedi. 

Erdoğan’ın önceki günkü açıklamalarına da değinen Kemalbay, şöyle devam etti: “Çöktürme Planı’nı başarıya ulaştıramadı; ama kendisi mental olarak dağılmış durumda. Türkiye halklarının değer verdiği bir siyasetçiyi ‘terörist’ olarak suçlamak aslında ne kadar büyük bir açmazda olduğunun göstergesidir. Biz ona şunu söylemek istiyoruz; tarih kimin ‘terörist’ olduğunu çok yakın zamanda gösterecektir. Şırnak, Cizre, Gever ve diğer kentlerde yaşananların hesabı mutlaka sorulacaktır. Tarih o zaman kimin terörist olduğunu açık bir şekilde yazacak.”

DBP'NİN YENİ EŞ GENEL BAŞKANLARI TUNCEL VE ASLAN OLDU

Kongresini gerçekleştiren DBP’nin eş genel başkanı Sebahat Tuncel, 72 belediye eş başkanı ve 4 binin üzerinde üye ve yöneticisi tutuklu bulunuyor. Ayrıca 86 DBP’li belediyeye de kayyım atanmış durumda.

DBP'nin "Aydınlanan toplumla özgür geleceğe" şiarıyla gerçekleştirdiği kongrede, tutuklu Sebahat Tuncel ile Mehmet Aslan, partinin yeni eş genel başkanı olarak seçildi. 

141 delegenin oy kullandığı seçimde, partinin tutuklu eş genel başkanı Sebahat Tuncel ve kongreye kadar genel başkan yardımcılığı görevini yürüten Mehmet Aslan, partinin yeni eş genel başkanları seçildi. 

Tek listeyle gidilen seçimde Parti Meclisi (PM) üyeliğine seçilen 40 asil listede yer alan isimler ise şöyle:

"A.Hilmi Azizlioğlu, Abdulbari Karaağaç, Adnan Sarı, Ahmet Eken, Aliye Kızıldamar, Ayşe Çelikbilek, Barış Oflas, Berat Birtek, Celal Yoldaş, Cemal Çalış, Çimen Altürk, Ecevit Odabaşı, Erol Demirhan, Fikriye Aytin, Gurbet Çakır, Gülüm Bayram, Hacer Özdemir, Alev Keklik, Halide Türkoğlu, Hasan Vural, Hediye Kılınç, Mehmet Şirin Tunç, Meryem Yıldız, Rasim Çelik, Rıza Bilgiç, Sayın İpekten, Sedat Çaycı, Seher Tümer, Selma Sürer, Semire Kurt, Sevim Adsoy, Şehzade Kurt, Şirin Altay, Teyfik Kaçar, Turabi Şen, Türkan Esen, Ülkü Baydaş, Zeki Baran, Zeynel Mat ve Zuhal Tekiner."

Merkez Disiplin Kurulu üyeliğine ise Mehmet Nuri Özmen, Gülistan Ensarioğlu, Hasan Doğan, Sevim Dursun, Hüseyin Altun,Lütfiye Gürbüz ve Ruken Yılmaz seçildi.(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yüksel'de 243'üncü gün: Yine saldırı yine gözaltı

SONRAKİ HABER

‘Zırhlı araçlar nedeniyle 2 yılda 22 kişi yaşamını yitirdi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...