09 Temmuz 2017 08:18

El Salvador’da tecavüz mağduru kadına 30 yıl hapis!

El Salvador’da tecavüze uğradıktan sonra düşük yapan 19 yaşındaki genç kadın 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Paylaş

Latin Amerika ülkesi El Salvador’da tecavüze uğradıktan sonra düşük yapan 19 yaşındaki genç kadına açılan dava sonuçlandı. Genç kadın 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Uluslararası Af Örgütü, tecavüze uğrayan Evelyn Beatriz Hernandez Cruz isimli genç kadının hamilelikte yaşadığı problemler nedeniyle çocuğunu düşürdüğünü ve El Salvador’un hamileliği sonlandırmayı suç sayan kanunu nedeniyle “cinayet” suçundan hüküm giydiğini duyurdu.

El Cezire’nin haberine göre, yerel insan hakları grupları, bebeğin doğıumuna birkaç ay kala tecavüze uğrayan Hernandez Cruz’un korktuğu için polise başvurmadığını söyledi.

Cruz, ifadesinde şiddetli karın ağrısı çetiğini fakat Nisan 2016’da banyoda bayılana kadar hamile olduğunu bilmediğini belirtti. Hastane yetkililerinin tuvalette fetüsü bulmaları ve yetkililere bildirmeleri üzerine Cruz tutuklanmıştı.

NE OLURSA OLSUN HAMİLELİĞİN SONLANMASI SUÇ!

El Salvador, her koşulda hamileliğin sonlandırılmasını suç olarak kabul eden beş ülkeden biri. 1998’de yürürlüğe giren kanuna göre, gebelik, tecavüz veya ensest sonucu bile oluşsa ya da annenin sağlığını tehlikeye dahi atsa gebeliğin sonlandırılması suç olarak kabul ediliyor ve gebeliği sonlandıran kadın, cinayet ya da ilgili suçlarla yargılanıyor.

Kadın sekiz yıl ve üzeri hapis cezası ile yargılanırken, hakimin “cinayet”  hükmü verdiği davalarda hapis cezası 40 yıla kadar çıkabiliyor.

El Salvador’da Katolik kilisesinin siyasetçilerin üzerindeki etkisi bir hayli fazla.

YASALAR KADINLARIN YAŞAMI TEHLİKEYE ATIYOR

Af Örgütü’nün Amerika Direktörü Erika Guevara-Rosas yaptığı açıklamada, “El Salvador’un kürtaj karşıtı yasası sayısız kadın ve ailesinin acı çekmesinden başka hiçbir işe yaramıyor. İnsan haklarını ihlal eden bu yasanın ne bu ülkede ne de dünyanın hiçbir yerinde yeri yok” diye konuştu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü de kürtajı yasaklayan kanunun “kadınların sağlığını ve yaşamını tehlikeye attığını” söyledi.

El Salvador merkezli Kadın Sağlığı ve Yaşamı İçin İttifak grubu, ülkede 2000-2004 yılları arasında en az 147 kadının kürtaj karşıtı yasa nedeniyle yargılandığını tespit etti.

Maria Teresa Rivera isimli kadın, 2011 yılında düşük yaptığı için “ağırlaştırılmış cinayet” suçundan hüküm giymiş ve 40 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Dört buçuk yıl hapiste kalan Rivera 2016 yılında serbest bırakıldı.

YENİ TASARI HÂLÂ BEKLEMEDE

Kadın ve insan hakları grupları kürtajı suç sayan Latin Amerika hükümetlerine kürtaj yasalarını gevşetmesi için baskı yapıyor.

El Salvador’da bu yılın başında  tecavüz ve ensesetle meydana gelen hamilelikler ve hamileliğin annenin sağlığı için risk oluşturduğu durumlarda kürtaja izin verilmesine yönelik bir kanun tasarısı getirildi. Fakat, tasarı hâlâ komitede ve parlamentoya gönderilip gönderilmeyeceğine ilişkin herhangi bir öngörü bulunmuyor.

BM , EL SALVADOR’A ÇAĞRI YAPTI

Mayıs ayında Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı bir grup uzman  El Salvador’a “belirli durumlarda hamileliğin sona erdirilmesine” izin vermesi için çağrı yaptı.

Uzmanlar yayınladıkları bildiride, “Gebeliğin sona erdirilmesinin suç olarak nitelenmesi, kadınlar, aileleri ve topluma dayanılmaz bir bedel ödetiyor. Ayrıca, El Salvador’un bu yasası uluslararası insan hakları standartlarına aykırı ve ülkenin uluslararası yükümlülüklerini ihlal ediyor. Kadınların cinsel sağlık ve üreme sağlığına yönelik hizmetlere ve bilgilere erişimini kısıtlıyor” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kentsel dönüşümde asbest tehlikesi

SONRAKİ HABER

Peru’da diktatöre af binleri sokağa döktü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...