09 Temmuz 2017 00:36

Yürümenin bilinmeyen etkileri

Malum, ‘yürüyüş’ dediğimiz şey 25 gündür gündemde. Peki nedir bu yürüyüşün faydaları. Yeşer Sarıyıldız yazdı: Bugün yürüyün.

Paylaş

Yeşer SARIYILDIZ

Bunaldığınızda, bir çıkış aradığınızda, önemli bir karar vermeniz gerektiğinde, sinirlendiğinizde, düşünmeniz gerektiğinde ne yapıyorsunuz?
Ben yürüyorum.

Yürümek iyidir. Sandığımızdan da çok faydası var üstelik.

RUH HALİMİZ OLUMLU YÖNDE ETKİLENİR

Yürümenin çikolatadan fazla mutluluk hormonu salgılattığını biliyor muydunuz? Üstelik hem kalorisiz hem de maliyetsiz.

OTURMAYA MI GELDİK?

Ne bu koltuk sevdası canım? Dünyayı oturarak keşfedemezsiniz. Oturdukça hantallaşırsınız, vücudunuzun da yağ oranı artar. Yürümek, yağ oranınızın azalmasını sağlar, yani aslında tam olarak yağ yakarsınız. Üstelik yürüyüşün her dakikasında, vücudunuzun farklı kasları çalışır. Tempolu bir yürüyüş, hayalinizdeki vücut için olmazsa olmazdır. Yürürken vücudunuz kadar, vizyonunuz da gelişir.

STRESE DE İYİ GELİYOR. HEM ZATEN HANGİMİZİN STRESLİ BİR HAYATI YOK Kİ?

Bu konuda konuşmaya dahi gerek yok, yaşadığımız ülkenin gündemi belli. Geçim derdi, iş yerindeki oyunlar vs derken, stres seviyemiz alıp başını gidiyor. Kendinizi birden Portekiz kıyılarına atamıyorsanız, yapabileceğiniz en iyi şey yürümek.

UZUN BİR ÖMÜR İSTER MİSİNİZ?

Yapılan birçok araştırmaya göre, düzenli yürüyüş yapan insanların daha uzun ve sağlıklı bir ömre sahip oldukları görülüyor. Yürümenin bağırsaktan tutun da, beyne bile faydası var. Yürümek, sadece boyundan aşağısını da çalıştırmıyor üstelik. Hafızaya, bilişsel fonksiyonlara da katkı sağlıyor. Bir dediği bir dediğini tutmayan, yalanını unutan, montaj dediğine sonradan dublaj diyen biri olmak istemezsiniz değil mi? Alzheimer’dan korkuyorsanız bile, kesinlikle yürümelisiniz.

BİRAZ SAKAR OLABİLİR MİSİNİZ?

E malum, her yer inşaat. Sürekli ayağınız bir yerlere takılıyor, yedi tepe İstanbul’un her tepesinde sıkça düşüyor musunuz? Düzgün olmayan yüzeylerde yürümenin dengeyi geliştirdiğini biliyor muydunuz? Ancak spor salonlarının koşu bandındaki engebeli seçenek aynı işlevi görmüyor. Çıkıp dışarıda yürümeniz gerekiyor, sizin gibilerle birlikte.

İLETİŞİMİ DE KOLAYLAŞTIRIYOR

Yürümek dediğimiz şey, sadece hareket ile yapılmıyor elbette. Bazen dm’den yürünüyor, bazen bir konu alıp başını çok yürüyor. Bugün dışarı çıkıp yürüyemiyorsanız bile, siz iyisi mi sosyal medyadan yürüyün, yürütün.

Hastalıklardan korunmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, formda bir vücuda sahip olmak, depresyondan korunmak, stresten uzaklaşmak, uzun bir ömre sahip olmak ve demokratik bir ülkede yaşabilmek için yürüyoruz.

Bugün yürüyün.

Formda kalmak için yürüyün.

Adalet için yürüyün.

Demokrasi için, eşitlik için yürüyün.

Çıkıp yürüyemiyorsanız bile, Twitter’dan yürüyün.

Yeter ki yürüyün.

ÖNCEKİ HABER

Mülteci kadınlara yönelik suçlar daha da politiktir

SONRAKİ HABER

Mexico City metrosunda Aztek nostaljisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...