09 Temmuz 2017 00:20

İş bulma umudu F klavyeye yöneltti

Tamer Arda Erşin F klavyenin kamu kurumlarında zorunlu hale gelmesiyle, sürekli devam eden ‘F mi, Q mu' tartışmasını İlknur Tırpan'a sordu.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN

F klavyenin kullanıcılara getirdiği kolaylıkları hakkında konuştuğumuz Çankaya Belediyesi Halk Eğitim Merkezi Hızlı Klavye Kullanımı Eğitmeni İlknur Tırpan, Q klavye kullanımının yaygın olma nedenini “kapitalist satış politikaları ve kültürel yozlaşmayla da ilintili bir durum” diye açıkladı. F klavye kullanımının Türkçe’ye daha uygun olduğuna dikkat çeken Tırpan, “Sadece ortadaki bu 8 harfle Türkçe bir metnin yüzde 55’i yazılabilir” dedi. Tırpan, kurslarına F klavye öğrenmeye gelenlerin çoğunluğunu katiplik sınavına girmek isteyenlerin oluşturduğunu belirterek, “Pırıl pırıl gençler işsizlik dolayısıyla kendilerine küçük yollar aramakta” diye toplumsal bir yaraya parmak bastı.

Kamu kurumlarında artık F klavye kullanımı zorunlu hale gelecek. Toplumda  F klavye ve Q klavye arasında tercih yapmak konusunda çekinceler var. Q klavye kullanıcıları “Ben Q ile F kadar hızlı yazıyorum” diye kendisini savunurken, F klavye kullanıcıları F klavyede hızlandıktan sonra Q kullanıcılarını kendilerine yetişmesinin zor olduğunu söylüyor. Biz de F klavyenin faydaları hakkında Çankaya Belediyesi Halk Eğitim Merkezi Hızlı Klavye Kullanımı Eğitmeni İlknur Tırpan ile konuştuk ve “F mi, Q mu?” tartışmasını aydınlatmaya çalıştık. 

Türkiye’de Q klavye kullanımı gençler arasında yaygın. Hatta 10 parmak klavyenin hızına ulaşabileceğini söyleyen gençler bile var. Sizce gençler arasında Q klavye nasıl yaygın hale geldi?

Bu elbette kapitalist satış politikaları ve kültürel yozlaşmayla da ilintili bir durum. Yaygınlaşan bilgisayar oyunları, sohbet programları, akıllı telefonların klavyelerinin Q olması gibi güncel Faktörler sebebiyle Q klavye gençler arasında yaygınlaştı, alışılagelen bir kullanım söz konusu oldu. Mekanik bir durum tabii ki Q klavyede de iki parmak çok hızlı yazılabilir ancak F klavye dil yapımıza uygun olarak geliştirildiğinden, 10 parmak yazmak zaman ve verim açısından çok daha Faydalı olacaktır. Geçtiğimiz eylül ayında kaybettiğimiz Prof. Dr. İhsan Sıtkı Yener F klavye çalışmalarına 1946 yılında başladı ve ‘Bakanlıklar Standardizasyon Komitesi’ tarafından 1955 yılında onay aldı. 1974’de zorunlu hale geldi. O dönemlerin siyasi buhranları, yerli üretim, milli değerleri sahip çıkılamama gibi durumlar göz önüne alındığında Q klavyenin bu kadar yaygınlaşması kaçınılmaz oldu.

F klavyenin Q klavyeden farkı sadece harflerin dizilimleri midir, yoksa daha farklı yönleri de var mı?

Ortada bulunan temel sırada, dilimizde en çok kullanılan sesli ve sessiz harfler bulunmaktadır. Sadece ortadaki bu 8 harfle Türkçe bir metnin yüzde 55’i yazılabilir. Sağ el yüzde 51, sol el yüzde 49 oranında kullanılıyor. Bu da hız, verimlilik, dikkat, zamanı iyi kullanma, az yorulma, el ve beyin uyumu gibi avantajlar sağlıyor. HarF ardışıklıkları ,sıklıkları, harFlerin kullanılma oranları,sesli-sessiz ilişkileri, hece-kelime-cümle yapısı gibi etmenler incelenerek  yıllar  içerisinde geliştirilmiş bir klavye. Beyin ve parmak koordinasyonunu direkt olarak sağladığından beynin iki taraFı da kullanılıyor bu da reFleksleri geliştiriyor. Tüm parmaklar aktiF olarak kullanıldığından ortopedik sorunları engelliyor. Buna örnek parmaklardaki kireçlenmenin azalması verilebilir. 

Q klavyenin İngilizceye göre yapıldığı biliniyor. Doğru mu?

Evet İngilizceye göre yapıldı Fakat ilginçtir ki İngilizce diline bile dizilim yapısı uygun değil.  Esasen Q klavye hiçbir dile uygun değil.

Türkçe’de sık kullanılmayan W, Q, X harFleri klavyelerimizde boşa mı yer kaplıyor?

Boşa diyemeyiz. Yazı tarihler boyu her dil de hayat içerisinde yerini aldı. Yazı her şeyi kapsar, yazdığımız bir yazı teknik terimler, argo kelimeler, yabancı kelimeler de içerebilir. Ayrıca pratiklik için kullanılan bazı kısa yol tuşları o harFleri de içermekte, yüzden boşuna diyemeyiz.

Biraz kursunuzdan bahsedecek olursak, kursa kimler, neden geliyor?

Kursumuzu  genellikle  gençler tercih ediyor. Bunun da en büyük nedeni ‘zabıt katipliği’ sınavında başarılı olabilmek. Çok Farklı eğitimler almış pırıl pırıl gençler işsizlik dolayısıyla kendilerine küçük yollar aramakta. Diğeri ileri yaş grubu kursiyerlerimiz ise genellikle blog yazarları, kitap yazmak isteyen veya tez yazmak isteyen kişiler oluyor.

Kursa gelenlere ne tür bir eğitim stratejisi uyguluyorsunuz?

MEB onaylı rehber kitabımız dışında kendi geliştirdiğim tekniklerle kursiyerlerime olabildiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Daha önce aldığım dil ve diksiyon eğitimlerinin buna çok katkısı oldu. Dili geliştirmek için yapılan tekerlemeler ve temrinlerin aynı mantıkla parmakları da geliştireceğini düşünerek, öğrenilecek her harF için birbirine benzeyen kelimeler ve cümleler yazdım. Bu teknik hız konusunda epey yararlı oldu.

Kursiyerler kaç haFtada F klavyede yazı yazmayı öğreniyorlar?

Tam olarak 2 haftada öğrenilmiş oluyor. Ancak hız konusu kişiye göre değişiyor. Herkesin becerisi ve ilgi alanı farklı. Ancak bu öğrenmeye asla engel değil. Herkes elbette öğrenebilir, hız zamanla yükselebilen ve düşebilen bir şey. Ancak F klavye 10 parmak yazmak bir beyin reFleksi olduğu için asla unutulmaz. Bisiklet sürmek ve yüzmek gibidir. 

Gazetecilere F klavye konusunda tavsiyeleriniz var mı?

Sevgili gazetecilerimize öncelikle başarılar diliyorum. İçinden geçtiğimiz sürecin verdiği zorluklarla her anlamda daha donanımlı olmalıyız diye düşünüyorum. 10 parmak klavye kullanmak  daha proFesyonel bir durum oluşturacaktır. Dünyada da ülkemizde de haber sıklığına yetişmek artık zor. Bizi bilgilendiren parmakların 10 parmak klavye kullanarak hız, verimlilik ve zaman açısından oldukça işine yarayacaktır. Basına özgürlük diliyorum.

ÖNCEKİ HABER

Esmiyor değil mi?

SONRAKİ HABER

Değinmeler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...