08 Temmuz 2017 12:14

İTÜ mezuniyet töreni: Adalet olmadan insanlık var olamaz!

İstanbul Teknik Üniversitesinden (İTÜ) mezun olan öğrenciler, siyasi iktidara tepkilerini açtıkları pankartlar ve taşıdıkları dövizlerle gösterdiler.

Paylaş

İTÜ mezuniyet töreni 7 Temmuz günü İTÜ Stadyumunda gerçekleşti. İTÜ mezuniyeti her yıl rektöre arkasını dönen öğrenciler ile gündeme gelirken bu yıl Rektör Mehmet Karaca’nın konuşmaması dikkat çekti.

Üzerinde Nuriye ve Semih’e dair sloganlar bulunan pankartlar tören alanına alınmadı. Öğrenciler duruma tepki gösterdi. Tören düzenine ilişkin internet sitesinde yalnızca ‘Daha sonra açıklanacaktır' ibaresi bırakıldı.

Her yıl tören başlangıcında konuşma yapan rektörün yerine sahneye ilk olarak İTÜ’nün spor takımları, kulüp proje takımları çıktı. Rektör Karaca ise sadece öğrencileri tebrik etmek için çıkıp ‘Gün sizin’ dedi.

Öğrencilerin ardından sahneye TÜSİAD başkanı Erol Bilecik çıktı. Bilecik: "Demokrasi’ye, hukukun üstünlüğüne ve özgürlüklere olan bağlılığınızla başarılarınız emin olun katlanarak artacaktır. Sevgili gençler hep hayalleriniz olsun, hayalleri olmayan insanın emin olun yarını da olmaz." dedi. 

TÜİK 2016 raporlarına göre 826 bin lisans mezunu öğrencinin işsiz oluğu ve 3 saatlik sınavlar ile üniversiteye hazırlandığı, istenilen değil puanın yettiği bir dönemde Bilecik’in  "Hayal ettiğiniz kadar mutlu ve başardığınız kadar da özgür oluyorsunuz. Yaptığınız işi mutlaka sevin eğer sevmiyorsanız yapmayın gerçekten, insanın sevmediği bir işte başarılı olması emin olun mümkün değildir." demesi dikkat çekti.

Bilecik "Her dönemin kendi içinde zorlukları vardır sevgili gençler. Sizler de zor bir dönemde mezun oluyorsunuz bu kesin. Zorluklar karşısında pozitif kalabilen başarılı olur. Sevgili gençler İTÜ’lü canlar benim felsefem her zaman bu topraklardan aldığını bu topraklara ver oldu nasıl borcumu öderim diye lütfen her daim düşünün." dedi. 

En yüksek ortalamaları yapan öğrencilerin konuşmasının ardından fakülteler önce sahneye ardından da yürüşe geçti. Öğrenciler ile saha içinde oturan velilerin arasında yüksek barikatlar olması tepki çekti. Görevlilerin fotoğraf çekimine izin vermemeye çalışması üzerine veliler ile görevliler arasında tartışma çıktı.

Ardından görevliler sahanın yanına geçti. Alanda 244 gönüllü öğrenci görev aldı. 10 Ekim de Ankara Katliamında hayatını kaybeden İnşaat Mühendisliği bölümü öğrencisi Güney Doğan’ın mezun olan arkadaşları Güney’in fotoğrafını tören boyunca taşıdılar. 

Tören de dikkat çeken pankartlar şöyle:

ÖNCEKİ HABER

Meksika’da hava kirliliği yılda 5 bin can alıyor!

SONRAKİ HABER

‘Gazeteciler Çetin ve Türe derhal serbest bırakılsın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa