08 Temmuz 2017 03:50

Adalet Yürüyüşü 24. gün: 'Miting alanına tek yürüyeceğim'

Adalet Yürüyüşü 24. gününde. Kılıçdaroğlu miting alanına 3 kilometre kala tek başına yürüyecek.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve on binler, Adalet Yürüyüşü’nün 24. gününde. Kılıçdaroğlu miting alanına 3 kilometre kala miting alanına kadar yalnız yürüyeceğini açıkladı. Bugünkü yürüyüşe 'Dışarıdaki Gazeteciler İnisiyatifi' de katıldı. Başbakan Binali Yıldırım da yine Adalet Yürüyüşü'ne çatarak, "Adaletin yeri Meclis'tir, yollar değil" dedi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Yürüyüşü'nün 24. gününe başlarken açıklama yaptı. Saat 09.00'da kameralar karşısına geçen Kılıçdaroğlu, "Yolda çok sayıda ilgi gösteren vatandaşım vardı. Onlara teşekkür ediyorum. Bizi protesto eden vatandaşlarım vardı. Onlara da teşekkür ediyorum. Demokrasinin güzelliğini birlikte yaşamalıyız. Yan yana olan, biri protesto ederken biri alkışlayan vatandaşımız arkadaş aslında. Siyasetin de bu kültüre ulaşması beni rahat kılar" diye konuştu.

"Güvenlik görevlilerimize yürekten teşekkür ediyorum" diyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir siyasal iktidarın değil de halkın polisi halkın jandarması olunca halkla aralarında hiçbir sorun yok. Biz barışçıl bir yürüyüş yaptık onlar bizim güvenliğimizi sağladılar" şeklinde konuştu.

'YALNIZ YÜRÜYECEĞİM'

Maltepe Miting alanında yarın düzenlenecek miting hakkında da bilgi veren Kemal Kılıçdaroğlu, "Dragos'tan miting alanına yalnız yürüyeceğim. Ben de gidip genel başkan ile yürüyeceğim diyen vatandaşlarıma uyarı yapacağım. Beni Dragos'ta beklemeyin. Eğer ilgi gösterirseniz miting alanına gelin. Ben yürüyüşle miting alınana geleceğim" dedi.

"Miting alanında bayrak dışında, adalet pankartı dışında ve Atatürk posteri dışında hiçbirşey istemiyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, "Altı oklu bayrak da istemiyoruz. Hep birlikte adalet istiyoruz. Hiç kimsenin başka bir pankart getirmesini, başka bir bayrak açmasını doğru bulmuyoruz. Bunu yapanları da provokatör olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu. 

'DIŞARIDAKİ GZETECİLER İNİSİYATİFİ DE KATILDI'

Adalet Yürüyüşü'ne 24. gününde  tutuklu gazetecilerin arkadaşları da katıldı.Gazeteci Ahmet Şık'ın eşi Yonca Şık ve 25 kişilik grup yürüyüşe destek verdi.

Dışarıdaki Gazeteciler İnisiyatifi üzerinde "Gazetecilere özgürlük" yazan tişörtlerle yürüyüşteki yerini aldı. Ahmet Şık'ın eşi Yonca Verdioğlu'nun da aralarında olduğu 25 kişilik grup CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile bir süre yürüdü. Kılıçdaroğlu yürüyüş sırasında "Tutuklu gazetecilere selam söyleyin, onların adaleti için de yürüyoruz" dedi.

Tutuklu gazetecilerin arkadaşları ve eşleri de Kılıçdaroğlu'ya teşekkür etti.

Kılıçdaroğlu kortejde Sözcü Gazetesi'ni temsilen gelen beş kişiyle de kortejde yürüdü. Gökmen Ulu ve Mediha Olgun'un arkadaşları da Kılıçdaroğlu'na desteklerinde ötürü teşekkür etti. Kılıçdaroğlu  "Sözcü'nün, Gökmen'in ve Mediha'nın yanındayız" dedi.

Gazetecilere yürüyüşte eşlik eden CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ise "Gazeteciler şu an tutuklu... Türkiye bu ayıptan bir an önce kurtulmalı" ifadesini kullandı.

Polis otobüsleri kortejin yürüdüğü şeridin yanından yürüyüşe eşlik etti. Bu sırada yol kenarında toplanan grup rabia işaretleri ile yürüyüşü protesto etti. 

Yürüyüş korteji ses aracından çalan "Bekle bizi İstanbul" şarkısıyla yürüdü. Pendik Sahilde ilk mola verildi. Bugün Kılıçdaroğlu'na 200 bin kişi eşlik etti. 

‘ADALETİN YERİ MECLİS'TİR, YOLLAR DEĞİL’

Bu arada Başbakan Binali Yıldırım Pendik'te, Şehit Kıdemli Üsteğmen Arif Emekçi Lojistik Destek Gemisi'nin denize indirilme törenine katıldı. Törende konuşan Başbakan Yıldırım, Adalet Yürüyüşü’ne çattı ve “Adaletin yeri meclis'tir, yollar değil’ dedi.

Adalet Yürüyüşü'nü eleştiren Başbakan Yıldırım, "Türkiye, bir yandan yatırım üzerine yatırım yaparken, diğer yandan da ihanet odaklarıyla amansız bir mücadele içinde. Allah'ın izniyle bu mücadele zaferle taçlanacak. Bu topraklardan bu terör illetini tamamen yok edeceğiz. Gönlümüz arzu ediyor ki diğer siyasi partiler, bu mücadelede bizlerle beraber olsun. Bu milletin gördüğü belki de en büyük ihanet olan 15 Temmuz darbe girişimine 'kontrollü darbe' demek, bu milletin hissiyatıyla adeta alay etmektir. Milletimizin meydan meydan verdiği o destansı özgürlük mücadelesine halel getirmenin, leke sürmenin hiç kimsenin hakkı ve haddi olmamalıdır. Yollarda adalet aramak olabilir. Ama önce adil olacağız, milletin canıyla bedel ödediği 15 Temmuz zaferine 'kontrollü darbe' demekten vazgeçeceğiz. Adaletin yeri Meclis'tir, yollar değildir. Siyaset üretmeden sürece boşa tırpan çalmanın alemi yok" şeklinde konuştu.

Kartal'da verilen molada bando ekibi müzik çalarak mola yerini dolaştı. 

AĞBABA YURTTAŞLARLA BİRLİKTE TÜRKÜ SÖYLEDİ

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba "Malatya Malatya bulunmaz eşin" türküsünü söyledi, halkla birlikte halay çekti.

TEKİN BİNGÖL: YÜRÜYÜŞÜN GÖRKEMİNE YARAŞIR BİR MİTİNG ALANI DÜZENLENDİ

Açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Tekin Bingöl, kortejin bu gece Dragos'ta konaklayacağını söyledi. "Yarın görkemli adalet yürüyüşümüzün taçlanacağı büyük adalet mitingini Maltepe sahil dolgu alanında gerçekleştireceğiz." diyen Bingöl, alanda her türlü hazırlığın tamamlandığını iletti. Bingöl'ün mitinge ilişkin duyuruları şöyle:

"Yarın saat 13. 00’dan itibaren alana vatandaşlarımız girmeye başlayacaklar. Akabinde Genel Başkanımız ile birlikte Dragos'taki alanda konaklayan vatandaşlarımız saat 14.00 gibi yürüyüş gerçekleştirecekler. Sonrasında 17.00- 17.30 civarlarında ise sayın Genel Başkanımız tek başına elinde adalet döviziyle birlikte bir yürüyüş gerçekleştirecek. Ama bundan önce alanda farklı etkinliklerimiz olacak.

Yoğun sanatçı katılımıyla bir miting gerçekleştireceğiz. Yarın sanatçılarımızın da farklı etkinlikleri olacak. 16.00’dan itibaren önce Onur Akın, ardından Zülfü Livaneli’nin konserleri olacak.

Sonrasında da sayın Genel Başkanımızın tek başına Güven Park’tan hareket ederken dile getirdiği, ‘Ben Ankara’dan İstanbul'a yürüyeceğim’ açıklamasının adeta mührü olacak tek başına yürüyüşü gerçekleştirerek, sonrasında da bütün dünyanın merakla beklediği o adaletle, hakla, hukukla ilgili konuşmasını gerçekleştirecek.

Miting alanında önemli hazırlıklar yaptık. Dünya tarihine mal olan böylesi bir yürüyüşün görkemine yaraşır bir miting alanı düzenlendi. Adalet mitingi adalet yürüyüşünün ruhuna uygun bir anlayış söz konusu.

Miting sonlandıktan sonra pazartesi günü de ara vermeden tıpkı yürüyüş sırasında yaptığımız gibi, bir yandan yürüyüp bir yandan da parti çalışmalarını aksatmadık. Grup toplantısı, MYK toplantılarımız Parti Meclisi toplantılarımız gibi. Pazartesi günü il başkanları toplantımızı yapacağız. 81 il başkanımız hem mitinge katılacaklar hem de Pazartesi saat 13.00’da il başkanları toplantımızı gerçekleştireceğiz. Hem adalet yürüyüşünün ve adalet mitinginin örgütlerimizle beraber değerlendirmesini yapacağız hem de örgütlerimizin sonrası için görüşlerini sıcağı sıcağı alacağız. Adalet mitinginden sonra hiçbir şekilde durmaksızın parti içi çalışmalarımızı büyüterek sürdüreceğiz.

Pazartesi günü Sayın Genel Başkanımız değerli arkadaşımız Enis Berberoğlu'nu tutuklu bulunduğu Maltepe Cezaevi’nde ziyaret edecek bununla ilgili gerekli girişimlerde de bulunuldu.

Sabah saatlerinde önce sayın Berberoğlu'nun ziyareti yapılacak ardından il başkanları toplantımızı gerçekleştireceğiz." 

KILIÇDAROĞLU KARTAL'DA THEMİS HEYKELİ İLE KARŞILANDI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Yürüyüşü'nün 24. gününde Kartal'da canlı heykeller ile karşıladı. Sanatçılar, 'üç maymun'u ve "Themis Heykeli"ni canlandırdı.

Günün ilk etabına Tuzla'dan başlayan Kılıçdaroğlu, Pendik sahilde ilk etabı tamamlayıp kısa bir mola verdi. Eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte günün ikinci etap yürüyüşüne başlayan Kılıçdaroğlu yaklaşık 3 kilometre daha yürüyüp Kartal'a ulaştı. Kartal'da kırmızı- beyaz balonlar uçuruldu. Sahil yolunda toplananlar Kılıçdaroğlu'na sevgi gösterilerinde bulundu. Kartal girişine kurulan kamp yerinde ulaşan Kılıçdaroğlu'nu, 3 maymunu ve adaleti temsil eden canlı heykeller ile karşıladı. 

Yürüyüş güzergahındaki apartmanlardan bayrak açanlar korteje destek verdi.

Yürüyüş bugünlük sona erdi. Kortej konaklamanın yapılacağı Dragos Tekel Tesisleri'ne geldi. Kılıçdaroğlu yarın son 3 km’lik yolu tek başına yürüyecek. Miting ise 18.00'da başlayacak.

Yürüyüşe  katılan kesimler bugünkü mitingin önemine vurgu yaparken, bundan sonraki süreçte de demokrasi mücadelesi için birlikteliğe ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. 

RAHŞAN ECEVİT'TEN DESTEK MESAJI

Eski Başbakan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na bir mesaj göndererek, 'Adalet Yürüyüşü'ne destek verdi.

Rahşan Ecevit, mesajında "Adalet Yürüyüşüne durumum müsait olmadığı için katılamadım. Ancak isterim ki bu anlamlı yürüyüşünüz pazar gününden sonra da, manen de olsa her zaman ve her konuda devam etsin" dedi.

DAĞILDIĞIMIZ ZAMAN GÜÇ KAYBEDİYORUZ

Gazeteci Mine Söğüt:  Bir arada olmayı çok önemsediğim için bu yürüyüşe katıldım Küçük bir aşamasına biraz katıldım. Bir de görmek istiyorum. Bir şeyi anlamak için yazılanların dışında tanıklık da etmek de gerekiyor. Kalabalık olmaktan ve bir arada durmaktan yanayım. Hep bunu söylüyorum. Bütün sorun dağınık olmamız zaten. O yüzden mitinge katılmak gerektiğini düşünüyorum. Şu anda ülkede olanlarla derdi olan herkesin gelmesi gerekiyor. Bir arada durmayı böyle zamanlarda çok çok önemsiyorum. Çünkü dağıldığımız zaman güç kaybediyoruz. Gazeteciler gerçekten rehin alındı. Son derece hukuk dışı, çok art niyetli bir operasyonun sonucunda cezaevindeler. Sırf gazeteciler için değil, adalete ihtiyacı olan dışarıdaki insanlar için de bir aradayız.  

Dışarıdaki Gazeteciler İnisiyatifi’nden Candan Yıldız: 150’de fazla gazeteci arkadaşımız içeride. Onlarca, yüzlerce gazeteci arkadaşımız hakkında soruşturma var. Haber yapamama tehdidi ve bütün bu baskıların yarattığı bir sansür ve otosansür var. Bütün bunlara karşı bir ses çıkarmak için yürüdük. Adalet kavramı geniş bir talep. Bir anlamıyla da soyut bir talep. Aslında bizim somut taleplerimiz de var. O taleplerimizden bir tanesi de, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı tutuklu olan bütün gazeteci arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Sansürün kaldırılışının yıl dönümü olan 24 Temmuz’da bir trajedi olarak Cumhuriyet gazetesinin davası da o gün görülecek. Aslında biz onu da görünür kılmak istiyoruz çünkü adalet arayışının bir parçası gazetecilere yönelik bu baskıların kalkması. Mitinge çok sayıda gazetecinin katılacağını düşünüyorum. Çünkü gazetecilerin de adalet arayışının bir parçası olacak bu miting. Her şeyden önce, sokakları yeniden kazanıyoruz. Sokaklar gazetecilerin, muhabirlerin haber alanı. Yani haberi özgürce yapabildikleri yer. Bu anlamıyla da çok kıymetli miting. Orada olacağız ve sesimizi duyuracağız. Umarım mitingde kürsüden “gazetecilere özgürlük” diyen bir metin de çıkar, somut talepler çıkar. Soyut bir adaelet talebiyle sınırlanmaz. OHAL’in derhal kaldırılması lazım. Biz gazeteciler olarak bu somut talebin de çıkmasını istiyoruz.

‘GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK’ TALEBİYLE MİTİNGDEYİZ’ 

Dışarıdaki Gazeteciler İnisiyatifi’nden Gazeteci Timur Soykan: Ülkedeki bütün adaletsizliklere karşı yürüdük. Ama bizim özelimizde gazetecilere özgürlük talebimizi haykırmak vardı. Türkiye’de 160 gazeteci hakikati savundukları için şu an cezaevinde rehin tutuluyorlar. Bu ölçü de hakikat de rehin tutuluyor. Bu aslında sadece gazeteciliğe özgürlük mücadelesi değil, bütün herkesin haber alma ve haber olma hakkı için bu mücadeleyi vermesini bekliyoruz. Yarınki mitinge de katılacağız. “Gazetecilere özgürlük” sloganının da mitingde haykırılmasını istiyoruz. Herkesin adalet talepleriyle birlikte biz de gazetecilere özgürlük taleplerimizi haykıracağız.


UZUN SOLUKLU MÜCADELEYE HAZIR OLMALIYIZ

Emek Partisi de‘adalet, demokrasi ve barış’ için miting alanında olacak. Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Evrensel'e yaptığı açıklamada mücadelenin 9 Temmuz’da da devam etmesi gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Hükümetin hak gaspları ve baskı politikaları sürecek ve emek, barış, demokrasi güçleri olarak 9 Temmuz’dan sonra mücadele ortaklığını büyütmemiz gerekiyor” Gürkan ayrıca toplumsal ve siyasi baskıların artacağını öngördüklerini belirterek, “Mitingin ardından uzun soluklu bir mücadeleye hazır olmamız gerekiyor” dedi.

Gürkan’ın değerlendirmesi şu şekilde: Adalet talebi ile yapılan 24 günlük yürüyüşün artık sonuna gelindi. Yürüyüş boyunca her toplumsal kesim tarafından bu talebin sahiplenilmesi, halkın demokrasiye, barışa, hak ve özgürlüklere olan özlemini ve ihtiyacını ortaya koymuştur. Hükümet, özellikle kitleselleşmeye ve geniş kesim tarafından sahiplenilmeye başladıktan sonra bu yürüyüşü itibarsızlaştırma ve sahiplenmeyi engellemek üzere çok provoke etti. Ama tutmadı. Çünkü Erdoğan ve AKP’si politik hedeflerini gerçekleştirebilmek için, baskı rejimini engelsiz kurabilmek için toplumsal muhalefet istemiyorlar ve demokrasi talepli bir halk hareketinden korkuyorlar. İşte tam da hükümetin anayasa uyum yasalarını çıkarmadan önce meclis iç tüzüğünü bile değiştirerek parlamentoyu devre dışı bırakacak düzenlemeleri devreye koyduğu bu günlerde gerçekleşek mitingin önemine uygun örgütlenmesi gerekmektedir. Mitinge katılım önemlidir, milyonların demokrasi, adalet, özgürlük, barış taleplerini seslendirmesi bu baskıcı ortamda topluma soluk aldıracaktır. Tabi, hükümetin hak gaspları ve baskı politikaları sürecek ve emek, barış, demokrasi güçleri olarak 9 Temmuz’dan sonra mücadele ortaklığını büyütmemiz gerekiyor. Gündemde OHAL’in uzatılması olacak. KHK uygulamalrı devam ediyor. Tek adam rejiminin dayanağı olarak çıkarılan yeni anayasa için baskıcı uyum yasaları gündeme gelecek. Bütün bu düzenlemelerin devamı için toplumsal ve siyasi baskıların artacağını öngörüyoruz ve güçlü mitingin ardından uzun soluklu bir mücadeleye hazır olmamız gerekiyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sorunun kaynağı hükümetin Suriye politikası ve sermayedir 

SONRAKİ HABER

Otomobil işçilere çarptı: 1 ölü, 1 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa