07 Temmuz 2017 22:28

Remzi Kitapevi’ne sendikal tazminat cezası

Remzi Kitapevi sendikalaşma nedeniyle işçi attığı için sendikal tazminat ödemeye mahkum edildi. 

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Remzi Kitapevi’ne ait Balçova Agora Şubesi’nde çalışırken, çalışma koşullarının gittikçe kötüleşmesi, ücretlerin asgari ücrette tutulması, mesai ücretlerinin ödenmemesi, yemek ve yol paralarının yıllardır aynı düzeyde tutulması gibi nedenlerle DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası’na üye olan Ahmet Öğrük ve Talip Öztürk, 2014 yılının Ağustos ayında işten atılmıştı. 

İşten çıkarma sürecini mahkemeye taşıyan Öğrük ve Öztürk dava açarak işe iadelerini istedi.  İzmir 5. İş Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde Ahmet Öğrük hakkında karar vererek Remzi Kitapevi’nde sendikal hakların ihlal edildiğini belirledi. Mahkeme, Ahmet Öğrük’ün işe iadesinin yanı sıra, işten çıkarmanın sendikalaşmadan kaynaklı olması nedeniyle Remzi Kitapevi’ni 1 yıllık brüt ücret tutarında sendikal tazminat ödemeye de mahkum etti. İşten çıkarılan Talip Öztürk’ün yargı süreci devam ediyor. 

AVM şartlarında çalışmanın zorluğunu gazetemize anlatan Ahmet Öğrük, “AVM’de çalışmak gün ışığından yoksun kalmak, yağmurdan, havadan habersiz saatler geçirmek demektir. Örgütlenmeye başladıktan sonra işveren temsilcileri ile işten ayrılan personelin yerinin doldurulmamasından kaynaklı iş yükünün artması, ulaşım ücretine düzenli zam olmasına rağmen tek kuruş yol ücreti verilmemesi, 8 TL olan yemek ücretinin AVM’de hiçbir hükmünün olmaması, mesai saatleri boyunca ayakta durma zorunluluğu, fazla mesailerin ücret yerine bire bir izin olarak verilmesi gibi konularda konuştuk. Bir kaç gün içinde de işten çıkarıldık. Taleplerimiz atla deve değil gayet insani taleplerdi. Ancak işvereni asıl korkutan bizlerin sendika konusundaki kararlılığı ve geri adım atmayacağımızı anlamalarıdır” dedi. 

KARAR CESARET VERECEK

Hukuk mücadelesinin kazanılmasının halen çalışan emekçilere güven ve cesaret vereceğini dile getiren Öğrük, “KHK’lara, baskılara, yoksulluğa karşı birlik olup haykırmadıkça bu düzenin kaybedeni biz olacağız. Bu yüzden tüm emekçileri örgütlenmeye çağırmak, tüm emekçileri örgütlemek bizzat hepimizin görevidir. Biz işe döneceğiz ve Remzi Kitapevi’nde sendikal mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

G20'de ilk gün sona erdi

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da berber dükkanında Adalet Yürüyüşü söyleşisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...