07 Temmuz 2017 22:04

G20'de ilk gün sona erdi

Hamburg'da ilk günü sona eren G20 liderler zirvesinde, terörle mücadele konusunda ortak bildiri yayınlandı.

Paylaş

G20 liderleri ilk görüşme günüde teröre karşı daha etkili mücadeleye için bildiri yayınladı ancak iklim ve ticaret konularında henüz uzlaşma sağlanamadı.

'Hamburg G20 Liderlerinin Terörle Mücadele Bildirisi'nde, tüm dünyadaki terör saldırılarına birlikte ve kararlılıkla karşı durulduğu, terör saldırılarının uluslararası işbirliğini ve vatandaşlarının güvenliğini artırma kararlılığını artırdığı aktarıldı. Terörle mücadelenin Birleşmiş Milletler yasaları ve uluslararası hukuk uyarınca yapıldığı ve yapılacağı mesajı verildi.

Özellikle Irak ve Suriye'ye giderek terör örgütlerine katılan yabancı savaşçılar sorununun altı çizilen açıklamada, terör örgütlerinin elindeki bölgelerden dönen militanların oluşturduğu saldırı tehdidine dikkat çekildi.

İstihbarat paylaşımı konusunda hızlı olup önleyici adımlar atılacağı belirtilen bildiride, "uluslararası hukuk uyarınca, güvenlik ile kişisel verilerin korunması arasında gerekli dengenin kurulacağı" teminatı verildi.

SINIR, HAVACILIK VE SEYAHAT GÜVENLİĞİ

Terör maksadıyla seyahat edenlerin tespit edilmesi için sınır, havacılık ve seyahat güvenliğinin artırılması, bu amaçla Dünya Gümrük Örgütü'nün Güvenlik ve Terörle Mücadele Programı dahil, önleyici güvenlik programlarının kullanılması, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün hava ulaşımı güvenlik önlemlerinin uygulanması, terör mağdurlarına daha fazla destek verilmesi gibi adımlar konusunda hemfikir olunduğu bildirildi.

Uluslararası mali sistemi, terör örgütlerinin finansman sağlamasını imkansız kılacak bir hale getirmek, özel sektörle bu konuda birlikte çalışmak ve özellikle IŞİD ve El Kaide'ye karşı mali önlemlerin güçlendirilmesi, terör finansmanı için hiçbir "güvenli bölge" kalmaması çağrılarında bulunuldu.

MERKEL: İKLİM VE TİCARET KONUSUNDA UZLAŞMA YOK

Gazetecilere iklim konulu görüşmeler hakkında açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, G20 liderlerinin Paris İklim Anlaşması'na bağlılık açıkladığını ancak konuyla ilgili tartışmaların sürdüğünü, bunda ABD'nin Paris anlaşmasından çekilmesinin etkili olduğunu duyurdu.

Ticaret konusunun da ele alındığına dikkat çeken Merkel, "Çoğunluk serbest ancak aynı zamanda adil ticaret ihtiyacına vurgu yapıldı" dedi. Almanya Başbakanı, şerpaların ticaret konusunda uzlaşı sağlamak için müzakereleri sürdüreceklerini kaydetti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli halkı: Adalet herkese lazım

SONRAKİ HABER

Remzi Kitapevi’ne sendikal tazminat cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa