07 Temmuz 2017 16:43

Kılıçdaroğlu: Bu yürüyüş son değil, bir başlangıç

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk'te Şirin Payzın'ın sorularını yanıtladı.

Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun öncülüğünde, partinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanması sonrası başlatılan "adalet yürüyüşü" İstanbul'a ulaştı. Kılıçdaroğlu, CNN Türk'te Şirin Payzın'ın sorularını yanıtladı. 

Programa Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu da katıldı. Selvi Kılıçdaroğlu, Adalet Yürüyüşü'ne Kılıçdaroğlu'nun eşi olduğu için değil, adalet talebi olduğu için katıldığını söyledi.

'Adalet Yürüyüşü'ne ilişkin soruları yanıtlayan Kılıçdaroğlu'nun ifadelerinden satır başları şöyle:

"Enis Berberoğlu olayı, bardağı taşıran son damla oldu. 15 Temmuz'dan sonra farklı bir atmosfer oluştu. Bütün partiler, bütün Türkiye darbeye karşı birleşti. Yenikapı'ya gittik 12 madde halinde neler yapılması gerektiğini anlattık. 20 Temmuz'a nasıl geldik peki? OHAL kararı alınmasıyla geldik. Parlamento bombalanırken tüm partiler oradaydı. Terörle mücadele edecekseniz biz bunu mecliste hepbirlikte çıkaralım dedik. Hayır dediler OHAL ilan edildi. Hapishanedeki insan sayısı yüzbinleri aştı. Milletvekilleri tutuklandı hapse atıldı. Berberoğlu olayı bardağı taşıran son olay oldu ve biz adaletin olmadığı bir ülkenin ayakta duramayacağını söylemek istedik."

Bu yürüyüş demokrasi kültürü gelişmiş bir ülkede olsaydı yöneticiler oturur bir düşünürlerdi. Bu insanlar 40 derece sıcakta neden yürüyorlar? Oturur konuşurlardı. Ama ülkeyi yönetenler demokrasi kültürüden nasiplerini almadığı için karşınızda bir duvar olarak gözükürler. AKP Genel Başkanı ne diyor “Siz yürüyorsunuz. Ben lütfettiğim için yürüyorsunuz.” Anayasal hakkımızı kullanırken, demokrasi kültürü olsaydı böyle bir şey kullanamazlardı. Bu bir son değil başlangıçtır. Parlamentoda sesimizi keserlerse sokağa çıkacağız. Eleştirenler “Niye yürüyorsunuz” diyorlar ama “Bu ülkede adalet var, niye yürüyorsunuz” diyemiyorlar."

"Adalet sokakta aranmaz" diyorlar peki şöyle bir şey söyliyeyim. Demokrasi sokakta aranır mı? 15 Temmuz'da nerede önledik biz darbeyi. Sokaklara çağrıyı kim yaptı? Parlamentoda sesimizi keserlerse biz nerede muhalefet edeceğiz?"

"Efendim 'adalet sokaklarda aranmaz'. Peki ben onlara sorayım: Demokrasi sokaklarda aranır mı? 15 Temmuz'da demokrasiyi nerede kazandık. Vatandaşları sokağa kim çağırdı? Bu beyefendi çağırdı? Bu ülkeye adalet gelinceye kadar sonuna kadar mücadele edeceğim. Bedel ödeyecekmişiz, hiçbir korkum yok. Bedel ödenecekse önce ben ödemeye hazırım."

"Bu bir son değil başlangıçtır. Parlamentoda sesimizi kısmak isterlerse sokağa çıkacağız."

"Niçin rahatsız oluyor Binali Bey? Ben adalet için yürüyorum. Binali Bey şunu düşünmüyor mu acaba? Sözcü'nün 2 muhabiri atıldı hapse, itiraz edildi, yargıç karar veriyor…. Deliller toplanamadığı için tutukluluklarının devamına… Ben 80 milyon için adalet arıyorum.
Bu yürüyüş bize, 80 milyonun adalete susamış olduğunu gösterdi." 

Ahmet Şık 'İmamın ordusu' diye kitap yazdı, o zaman içeri aldılar, şimdi sen FETÖ'cüsün diye içeri atıyorlar. Ya akıl mantık, böyle birşey olabilir mi? Ahmet Şık'ın, Kadri Gürsel'in, Ali Bulaç'ın FETÖ'yle ne ilgisi var? Ortada iddianame de yok. 3 günlük askeri öğrencinin ne günahı var? Nerede gariban varsa hapse attılar, sırtı kalın kim varsa hepsi dışarıda.

Hakimlerin sağlıklı karar vereceğini sanmıyorum. Hakimler hakim değil, savcılar savcı değil. Sadece siyasal iktidarın beklentilerine göre karar veriyorlar. Şu açıklıkla söyleniyor, şu kişiyi şu kadar süre içerde tutacaksın.

Yürüyüşün felsefesi bu, insanlar artık 'yeter' noktasına geldi. Bu mücadele, hak hukuk adalet mücadelesidir.

Bıçak kemiğe dayandı. Bu pozisyonda biz görevimizi yapmazsak ülkenin sonu felakettir. Biz görevimizi yapıyoruz. Benim bu ülkeye karşı bir sorumluluğum var. Bu ortamda ben nasıl sadece parti binasında kalabilirim, nasıl sadece meclis kürsüsünde konuşma yapabilirim? Medyanın yüzde 90'dan fazlası iktidarın kontrolünde. Sabah öğle akşam tek merkezden alınan haberlerle yayın yapıyorlar. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mersin'de Adalet Yürüyüşü

SONRAKİ HABER

Kadıköy'de Gülmen ve Özakça için eylem yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...