07 Temmuz 2017 13:54

Teori ve Eylem’in 8. sayısı çıktı

Aylık sosyalist teori ve politika dergisi Teori ve Eylem’in 8. sayısı çıktı.

Paylaş

Temmuz sayısında Britanya erken genel seçimlerinden 1917 Büyük Ekim Devrimi’ne, Demokratik Modernite ile “Marksizm ve devlet” tartışmalarından ABD’de Trump’a oy verenlerin siyasal motivasyonlarına kadar birçok konu ele alındı. Temmuz sayısında şu makaleler yer aldı: 
* Demokratik Modernite Dergisi’nin “devlet”i içinde doğduğu toplumsal ilişkiler ve sınıflardan kopartarak, tüm sorunların temeli olarak ele alan, böylece Marksizm’i “devletçi” olmakla itham eden yaklaşımını Kadir Yalçın eleştiri konusu yaptı. Bu dizinin ikinci yazısı.
* Ekim Devrimi’ne giden süreçte Bolşevik partinin rolünü, bu kapsamda taktik ve sloganların önemini “Ekim Devrimi ve Bolşevik Parti: İhtimalden Gerçeğe” başlıklı makalesinde Nuray Sancar yazdı.
* İşçi sınıfı mücadelesinde politik ve iktisadi talepler arasındaki ilişkiyi Aydın Çubukçu, “İşçi Sınıfı ve Politik Mücadele” makalesinde ele aldı.
* 8 Haziran erken genel seçimlerinde İşçi Partisi’nin seçim başarısının arkasındaki sosyo-ekonomik nedenleri “Britanya genel seçimleri ve emekçilerin tepkisi” makalesinde Cengiz Kaynar değerlendirdi.
* Arif Koşar, Marksist İlkçağ Tarihçisi Ste. Croix’in Antik Yunan Dünyasında Sınıf Mücadelesi kitabına ilişkin inceleme yazısı yazdı.
* Marksizmin özünün ilk sistematik açıklaması olarak kabul edilen Friedrich Engels’in Anti-Dühring kitabındaki “Mutlak İlke” yaklaşımının eleştirisi üzerine Ongün Gürsu yazdı.
* Ekim Kılıç, 2008 yılında kurulan Amerikan Emek Partisi (AEP) Ulusal Sözcüsü Alfonso Casal ile ABD işçi hareketi, ABD’nin dış politikası ve AEP’i konuştu.
* Çeviri bölümünde ise Trump’ı destekleyen Cumhuriyetçiler arasında yıllarca yaşayan Arlie Russell Hochschild’ın, Trump’a verilen desteğin nedenlerine ilişkin gözlemlerine yer veren “Trump’ı destekleyenler ve siyasal motivasyonları” başlıklı yazısı yer alıyor.
Teori ve Eylem’i basılı halde abone olarak ya da kitabevlerinden takip edebilir; ayrıca teoriveeylem.net’ten adresinden izleyebilirsiniz. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Merkel G20 zirvesinde konuştu: Zamanımız daralıyor

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın G20 Zirvesindeki görüşmeleri 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...