07 Temmuz 2017 11:00

Tuğluk: Meclis’e davet edilen DTK ne oldu da yasa dışı oldu?

Aysel Tuğluk savunmasında DTK'nin dönemin Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından Meclis'e davet edildiğini söyledi.

Paylaş

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı DTK eski Eş Başkanı Aysel Tuğluk, geçtiğimiz Aralık ayında tutuklandığı dava kapsamında bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. İddianamede DTK’ye ilişkin suçlamalara değinen Tuğluk, DTK’nin yeni anayasa çalışmaları kapsamında dönemin Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından TBMM’ye resmi olarak davet edildiğini hatırlattı. Tuğluk, “Ne oldu da DTK, 10 yıl aradan sonra ‘yasa dışı’ bir örgüt oldu?” diye sordu.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, 28 Aralık 2016 tarihinde “örgüt yöneticiliği” suçlamasıyla tutuklanan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un yargılandığı davanın ilk duruşması Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmayı TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir ile milletvekilleri Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp ve Dilek Öcalan takip etti. İzleyiciler duruşma salonuna “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla girdiler.

Tuğluk’un avukatları salonda üç avukat bulundurma sınırlamasına itiraz ettiler. Avukat Alişan Şahin ise, 3 avukat sınırlamasının Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile eklenen bir düzenleme ile geldiğini ve ‘örgüt üyeliği ve yönetme’ iddiasına peşinen hükmetmenin hukuka aykırı olduğunu belirtti. Ancak yapılan itirazı mahkeme heyeti reddetti.

‘ANAYASA VE HUKUK DELİK DEŞİK’

Aysel Tuğluk savunmasında, bir hukuk kıyımı yaşandığını belirterek, “Türkiye anayasa ve hukuk sistemi delik deşik edilmiş durumda. İktidarın yargıdan elini çekmesi gerekiyor. Bu durumda bizim adil yargılanmamız beklenmez. Biz adil ve tarafsız bir yargının karşısında değiliz” diye konuştu.

Tuğluk, “Benim tüm mücadelem Kürt ve Türk halkının demokratik birliğini sağlamak içindir. Esas siyasi sorun bu çizgiden iktidarın kopmuş olmasıdır. Biz bu gelişmelerden büyük bir acı duyuyoruz. Biz tüm Türkiye için mücadele ediyoruz. Ben iki dönem de parlamentoda yer aldım. Demokratik bir işleyişi hayata geçirmeye, barışa ve demokrasiye dayalı çözümün önünü açmaya çalıştım” dedi.

‘CİDDİYE ALINSAYDI BU ACILAR YAŞANMAZDI’

İddianamesinde suçlandığı DTK çalışmalarına değinen Aysel Tuğluk, “DTK 2007 yılında kurulan ve o yıllardan beri aralıksız çalışmalarına devam eden bir kuruluştur. İllegal bir örgüt deniliyor ya, Cemil Çiçek tarafından Ocak 2012 Meclis’e davet edilen bir platformdur. Meclis’in resmi internet maili tarafından biz davet edildik. DTK olarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğumuz bir öneri metnimiz vardı. Ne oldu da DTK, 10 yıl aradan sonra ‘yasa dışı’ bir örgüt oldu? Ne oldu bu çatı altında çalışma yürütenler aylardır tutuklu?” ifadelerini kullandı.

DTK’nın yasadışı hiçbir şey yapmadığını, bütün faaliyetlerini kamuoyuyla paylaştıklarını belirten Tuğluk, demokratik özerklik açıklamalarının suç unsuru gösterilmesine ilişkin de şunları söyledi: “Biz vicdanı ve ahlaki olarak bir model tartışması oluşturduk. Demokratik özerklik tartışması, birçok kişiyle birlikte ülkede uygulandığı yerlerde akademisyen ve aydınlarla tartışıldı. Demokratik özerklik modeli ‘terörize’ edileceğine bir fikir olsun, kimin itirazı varsa tartışmak istedik. Çözüm modeli ciddiye alınsaydı son üç yılda bu acıları yaşamazdık.”

‘TELEFON KONUŞMALARI BANA AİT DEĞİL’

Aysel Tuğluk, tanık ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Bir perspektiften bahsediliyor. Biz kimseden perspektif almadık, bazı telefon görüşmeleri var ve bana ait olmayan konuşmalara yer verilmiş” dedi. Tuğluk, avukatlığını da yaptığı Abdullah Öcalan’la görüşmesine ilişkin de, “Sayın Abdullah Öcalan'ın avukatlığını da yaptım ve kendisi ile görüştüğümüzde hiç talimat almadım, ama tabii ki görüşünü sunuyordum” dedi.

Duruşmada savcı, Tuğluk hakkındaki çeşitli illerde süren davaların birleştirilmesi talebinin reddini, Tuğluk'un tutukluluk halinin devamına ve esas mütala için dosyanın savcılığı gönderilmesini istedi. Mahkeme karar için duruşmaya ara verdi.

Aysel Tuğluk mahkeme başkanının izniyle annesiyle bir süre mahkeme salonunda görüştü                       

Aradan sonra mahkeme birleştirme talebini reddetti, ve Tuğluk’un tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 8 Eylül'de. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Balat Atatürk Ormanı'nda çocuklar bilim ve sanatı öğreniyor

SONRAKİ HABER

İzmir Gaz işçilerinin adalet arayışı sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...