07 Temmuz 2017 11:14

‘Nuriye ve Semih bağımsız heyet tarafından muayene edilmeli’

TTB Yönetim Kurulu üyeleri Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın bağımsız heyet tarafından muayene edilmesini ve serbest bırakılmalarını istedi.

Paylaş

Türk Tabipler Birliği (TTB) Yönetim Kurulu üyeleri, KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için açlık grevinde 122 günü geride bırakan 'Sincan Cezaevi'ndeki' akademisyen Nuriye ve Semih'in bağımsız heyet tarafından muayene edilmesini ve serbest bırakılmalarını istedi. 

Birlik binasında gerçekleşen basın toplantısında konuşan TTB Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, 122 günlük açlık grevinin 46 günü cezaevi koşullarında devam ettirdiğini hatırlatarak, açlık grevinin beden üzerindeki olumsuz etkilerini, cezaevlerinin havalanma, ısınma, aydınlanma gibi ihtiyaçlarının yokluğu halinde artacağını kaydetti.

'SADECE AVUKATLARDAN BİLGİ ALABİLİYORUZ'

Açlık grevcilerinin muayene edilmemesi ve tutukluluklarının devam etmesi halinde yaşamlarını tehdit edecek duruma geleceklerini söyleyen Tükel, “Nuriye ve Semih'le ilgili olarak avukatlarının ilettikleri dışında bilgiye sahip değiliz” diye konuştu. Nuriye ve Semih'in yataktan kalkamamaya başladıklarını ve güçsüzleştiklerini belirten Tükel, “Yatak yararlı oluşmaması için havalı yatak temin edilmeli ve uygun pozisyonlarda uyumaları sağlanmalıdır” dedi. B1 vitamini kullandıkları için şu ana kadar nörolojik bir hasarın oluşmadığını kaydeden Tükel, “Açlık grevinin başlarında organizma açlığı tolere edebilirken, uzamış açlık, tüm sistemleri ve organları etkileyerek ağır enfeksiyonlara, kalıcı bozukluklara, organ yetmezliklerine ve ölüme yol açabilmektedir” diye belirtti. 

'BAĞIMSIZ HEKİM HEYETİ GİTMELİ'

Tükel, TTB olarak Adalet Bakanlığı'na bağımsız bir heyet olarak cezaevini ziyaret etme ve muayene etme taleplerine cevap verilmediğini belirtti. Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nin cezaevinde sağlık açısından standartlar belirlediğini hatırlatan Tükel, “Doktora erişim hakkı, bakımda eşitlik, hastanın rıza ve gizlilik hakkı, koruyucu sağlık hizmeti, insancıl danışma, profesyonel bağımsızlık ve profesyonel yeterlilik, devletin mahpuslara sağlık hakkını sağlaması açısından yükümlülük oluşturur” dedi. Sağlık durumları bozulan ve kritik bir aşamaya gelen Nuriye ve Semih'in tahliye edilmesini talep eden Tükel, “Geriye dönüşü olmayan sonuçlar ortaya çıkmadan, haksız ve hukuksuz şekilde ihraç edilen Nuriye Gülmen , Semih Özakça ve tüm kamu emekçilerinin görevlerine iade edilmelerini talep ediyoruz” dedi.

Açlık grevlerini hiçbir koşulda önermediklerini kaydeden Tükel, “Ancak, açlık grevcilerinin açlık grevlerini sonlandırıp sonlandırmama hakkı kendilerinde olduğunu, hiç kimsenin zorla tedavi edilemeyeceği, insan hakları, hasta hakları ve evrensel etik ilkelerimiz uyarınca kabul ediyoruz” dedi.(Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu HDP'li vekil Selma Irmak'a 52.5 yıl hapis istemi

SONRAKİ HABER

Munzur Festivali için 137 isimden çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...