07 Temmuz 2017 08:53

Ukrayna’da devlete ait binlerce silah kayıp iddiası

Ukrayna, Donbass’a yönelik saldırılarını üç yıldır sürdürürken, savaş ortamına bağlı ülke çapındaki suç vakalarında artış yaşanıyor.

Paylaş

Okay DEPREM
Lugansk

Tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donbass’a yönelik saldırılarını üç yıldır sürdüren Ukrayna’da, savaş ortamına bağlı olarak ülke çapındaki suç vakalarında artış yaşanıyor. 

Bu suçların başında, aşırı milliyetçi ve Neonazi paramiliter askeri grupların ülke sathında muhalifleri öldürmesi ile tüm Ukrayna’da adeta insan avına çıkmaları geliyor. 

Hem ülkenin güneydoğusunda yer alan Donbass’taki sıcak savaş bölgelerinde hem de çatışmaların uzağındaki pek çok vilayet ve şehirde terör estiren “Sağ-Sektör”, “Aydar” ve “Azov” adlarındaki bu paramiliter suç grupları, zayıf ve savunmasız sayısız Ukraynalıyı kaçırıp işkence ettikleri gibi; işlerine, işletmelerine el koymaktan da geri durmuyorlar. 

İKİ YILDA ON BİNDEN FAZLA SİLAH ‘KAYBOLDU’

Ukrayna hükümetince nispeten yasallaştırılan bu suç örgütlerinin eline son birkaç yılda çok sayıda silah geçtiği ileri sürülüyor. Kendilerine ‘Gizli Gerçek Bakanlığı’ adını veren sivil bir grup, bu konuyla ilgili internet sitelerinde sık sık belgeler açıklıyor. Grubun içinde Ukrayna ordusundan firar eden savaş karşıtları, Kiev rejimi karşıtları bulunduğu biliniyor. 

Grubun, Ukrayna Savunma Bakanlığına ve Ukrayna ordusuna ait silahların “kayıplarıyla” ilgili belgelere göre Ocak 2014-Aralık 2016 tarihleri arası dönemde, yani başkent Kiev’in ana meydanında olayların ve silahlı çarpışmaların başlamasını takip eden 3 senede; 7 bin 917 tanesi Ukrayna Silahlı Kuvvetleri “antiterör operasyonu” esnasında, 2 bin 407 tanesi de “çalınmak” suretiyle toplam 10 bin 324 adet hafif silah “kayboldu”. 

‘KAYIPLAR ENVANTERDEN SİLİNİYOR’

Yine sitedeki belgelere göre, Ukrayna’da savaşın ilk üç yılında (2014-2016) Donetsk ve Lugansk bölgelerinde düzenlenen “antiterör operasyonları” sırasında çalınıp kaybolan hafif silahların dökümü ise şu şekilde: 1058 tabanca, 4 bin 675 otomatik tabanca, 131 tüfek, 1031 makineli tüfek, 962 bomba atar, 60 adet makineli tüfek gövdesi. 

Yine aynı dönem içinde 438 adet tabanca, 1352 adet otomatik tabanca, 58 adet tüfek, 198 adet makineli tüfek, 352 adet bomba-atar ve 9 adet makineli tüfek gövdesinin “çalındığı” tespit edilmiş. 

Ukrayna Savunma Bakanlığının ise kayıp silahların soruşturulması yerine devletin kaydından silmeyi tercih ettiği ileri sürülüyor. 

ÖNCEKİ HABER

Mardin'de 3 ilçeye bağlı 23 köyde sokağa çıkma yasağı

SONRAKİ HABER

Beyoğlu'nda otel inşaatında iş kazası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...