07 Temmuz 2017 08:31

Bozdağ: Açlık grevindekilerin ihtiyaçları takip ediliyor

Açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça taleplerinin cezaevi yönetimi tarafından karşılanmadığını ifade ediyor.

Paylaş

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cezaevinde açlık grevinde olan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile ilgili olarak, "Bu iki kişinin de çok yakından takip edildiğini, sağlıklarının ve diğer ihtiyaçlarının yakından takip edildiğini buradan Türkiye kamuoyunun özellikle bilmesini istiyorum” dedi. Ancak kemiklerinin batmaya başladığını söyleyen Nuriye Gülmen’in havalı yatak talebi hâlâ karşılanmadı. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç, Ankara Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği tarafından Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumlarına ilişkin Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Cezaevleri Müdürlüğüne yaptıkları başvuruların sonuçsuz kaldığını belirtti. Bozdağ ayrıca 15 Temmuz sonrası tutuklamalara dair verileri de paylaştı: 15 Temmuz’dan sonraki süreçte, 168 bin 801 kişi hakkında adli işlem yapılmış durumda. 615 kişi gözaltında, firarda olan 8 bin 69 kişi hakkında yakalama kararı var. 50 bin 504 kişi tutuklu. 

Bakan Bozdağ, Yozgat’ta 2’nci kez düzenlenen Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, İş Yurtları Fuarı ve Adli Tıp Kurumu Yozgat Şube Müdürlüğü hizmet binasının açılış törenine katıldı. Yozgat Cumhuriyet Alanı’nda düzenlenen fuar açılışında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Bozdağ

‘AÇLIK GREVİ SONLANDIRIN’

Cezaevlerinde açlık grevinde bulunan, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın sürekli Türkiye’nin gündeminde olduğunu söyleyen Bakan Bozdağ şunları iddia ederek açlık grevini bırakma çağrısı yaptı: Burada özellikle ifade etmek isterim ki, ceza ve tutuk evlerinde bulunan bütün tutuklu ve hükümlüler, ailelerinin devletimize emanetidir. Onların canlarından, sıhhatlerinden her türlü ihtiyaçlarının temininden devletimiz sorumludur ve bizler de bu görevi yerine getirmekle mükellefiz. Bu iki kişinin de çok yakından takip edildiğini, sağlıklarının ve diğer ihtiyaçlarının yakından takip edildiğini buradan Türkiye kamuoyunun özellikle bilmesini istiyorum ve ayrıca da diyorum ki; bu açlık grevin sonlandırın. Böyle bir hak arama yolu olmaz" dedi.

'168 BİN 801 KİŞİ HAKKINDA ADLİ İŞLEM YAPILDI'

Bozdağ Türkiye cezaevlerinde 15 Temmuz’dan bu yana tutuklananlarla ilgili de verileri paylaştı: Şu ana kadar, 15 Temmuz’dan sonraki süreçte, 168 bin 801 kişi hakkında adli işlem yapılmış durumda. 615 kişi gözaltında, 8 bin 69 kişi hakkında yakalama kararı var, yani firardalar, kaçaklar. 50 bin 504 tutuklu var. 48 bin 371 adli kontrol altında serbest bırakılmış kişi var ve bunlardan ayrıca 8 bin 551 kişi de tutuklandıktan sonra adli kontrolle serbest bırakılmış. Bir kısmı da, 433 kişi de adli kontrol olmaksızın serbest bırakılmış. (DHA)


'BAŞVURULARIMIZ SONUÇSUZ BIRAKILDI'

Akademisyen Nuriye Gülmen ve Öğretmen Semih Özakça’nın açlık grevi 121’inci gününde devam ediyor. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç, Ankara Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği tarafından Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumlarına ilişkin Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Cezaevleri Müdürlüğüne yaptıkları başvuruların sonuçsuz kaldığını belirtti. 

'BİR AN ÖNCE ADIM ATILMALIDIR'

Gülmen ve Özakça’nın sağlıklarının gittikçe kötüye gittiğini ve yatağa bağımlı hale geldiklerine dikkat çeken Mengüç, "Başvurularımız sonuçsuz bırakıldı. Bu insanların kurtulması için atılacak adımların bir an önce atılması gerekiyor. Vücut fonksiyonları yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Bundan sonraki süreçlerde etkileri daha da yıkıcı olacaktır" diyerek, çağrıda bulundu. 

‘HEKİM TALEPLERİ DE ELLERİNDEN ALINDI’

Cezaevine konulmadan önce Gülmen ve Özakça'nın talepleri doğrultusunda Ankara Tabip Odası tarafından günlük kontrollerinin yapıldığını hatırlatan Mengüç, "Tutuklanmalarıyla birlikte hekim hakkı da ellerinden alındı. Zorla beslenmeden bahsediliyor. Bu uluslararası kurallara da aykırıdır. Zamanla Wernicke Korsakof ve geri dönüşümü olmayan kalıcı hastalıklar oluşur. Bu da yanlış tedavi sonucunda meydana gelir" dedi. 

Gülmen ve Özakça'nın talepleri dışında herhangi bir müdahalenin olmaması gerektiğini vurgulayan Mengüç, "Tedavinin yapılabilmesi için önce Gülmen ve Özakça'nın talepleri yerine getirilmelidir. Şuurları açık iken iradi beyanları olmadan yapılacak müdahale insan onuruna aykırı olur. Bizim onları ziyaret edip ve neler yapılması gerektiğini kamuoyuna bilgi vermemiz gerekir, bu bizim görevimizdir. Onları ziyaret edebilmemiz için başvurularımız sürecektir” diye konuştu. 

‘GÜNLÜK KONTROLLERİN YAPILMASI GEREKİYOR’

Açlık grevinde olan bireylerin günlük refakatçisinin de olması gerektiğini vurgulayan Mengüç, şöyle dedi: "Refakatçilerinin olup olmadığını bilmiyoruz. Ancak, açlık grevinde olanlar için günlük yapılması gereken kontroller vardır. Bunun için bunların yanında refakatçi olması gerekir." 

Hekim ile hasta arasında "gizlilik" ilkesi olduğu hatırlatan Mengüç, “Bir an önce talepleri yerine getirilmesi ile bu insanların bundan sonraki yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlanmalıdır” diye belirtti. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Yargılanan SES üyeleri: Sendikal faaliyet suç değildir

SONRAKİ HABER

Yollarına gül dökülen yürüyüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...