07 Temmuz 2017 05:05

Katar’a yeni yaptırım hazırlığı

Dört Arap ülkesi, yaptırımların sona ermesi için şart koştuğu 13 talebi reddeden Katar’a karşı yeni yaptırımların gündeme gelebileceğini açıkladı. 

Paylaş

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır adına yapılan ortak açıklamada “Katar hükümetinin düşmanca politikaları karşısında kendi haklarımızı, güvenliğimizi ve istikrarımızı korumak için gerekli her önlemi almaya hazırız” denildi.

Katar’ın kararıyla ilgili Suudi Arabistan’dan yapılan açıklamada ise “Katar’ın talepleri reddetmesi bölgeyi istikrarsızlaştırmaya yönelik politikalara devam etme niyetinde olduğunun göstergesi” olarak değerlendirildi.

Resmi haber ajansı SPA’da yer alan açıklamada “Dört ülkenin hakları, güvenliği ve istikrarı için tüm ekonomik ve yasal önlemler, uygun zamanda alınacak” ifadesi yer aldı. 

TILLERSON KUVEYT’E GİDİYOR

Arap yarımadasındaki krizden duyduğu endişeyi dile getiren Washington Yönetimi, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın bölgeye gideceğini duyurdu. Tillerson gelecek hafta Katar ile görüşmelere arabuluculuk yapan Kuveyt’i ziyaret edecek. Türkiye ve Ukrayna’da da temaslarda bulunacak olan Tillerson, Katarlı mevkidaşı ile görüşecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ziyaretle ilgili yaptığı açıklamada “İhtilafın, çıkmaza doğru sürüklenmesinden duyulan endişemiz artıyor. Şu noktada krizin haftalarca, aylarca sürme potansiyeli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Arap ülkeleri, Katar’a yönelik yaptırım kararını ABD Başkanı Donald Trump’ın Riyad’a yaptığı ziyaretin ardından almıştı.

Arap ülkelerin şartları arasında İran’la ilişkilere mesafe koyulması, Katar’daki Türk üssünün kapatılması, Doha merkezli el Cezire’nin faaliyetine son vermesi yer alıyordu. 

KATAR: TEHDİT EDİLEMEYECEK KADAR ZENGİNİZ

İngiliz Times gazetesine konuşan Katar Maliye Bakanı Ali Şerif el Emadi, Katar’ın “tehdit edilemeyecek kadar çok zengin” bir ülke olduğunu söyledi.

El Emadi, on yıllardır süren doğal gaz satışının sonucu olarak güçlü mali rezervlere sahip olduklarını belirtti, “Gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 250’sine denk gelen ulusal varlık fonlarına sahibiz. Katar Merkez Bankası rezervlerimiz var. Maliye Bakanlığı’nın stratejik rezervleri var” dedi. El Emadi, “Bahreyn ve Mısır’ın kredi notu çöp seviyesinde. Suudi Arabistan’a bakarsanız mali durumlarıyla ilgili gerçek sorunlar yaşadıklarını görürsünüz. Bölgede en hızlı büyüyen ülkeyiz. Bize en yakın Körfez İşbirliği Örgütü üyesi ülkeden (Birleşik Arap Emirlikleri) yüzde 40 daha hızlı büyüyoruz” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Digor, temmuzda beyaza büründü

SONRAKİ HABER

Adalet Yürüyüşü 23. günde İstanbul'a ulaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa