07 Temmuz 2017 01:05

9. Metin Göktepe futbol turnuvası başladı

Polisler tarafından dövülerek katledilen gazeteci Metin Göktepe'nin anısına düzenlenen 9. Metin Göktepe futbol turnuvası başladı.

Paylaş

Cem GÜL
Derya DURSUN
İstanbul

İstanbul, Karadolap Spor tarafından ilki 1998’de gerçekleşen Metin Göktepe Futbol Turnuvasının bu yıl 9.’su düzenleniyor. Turnuva, önceki gün kura çekimi ile başladı ve ilk olarak “Spartak İstanbul” ile Karadolap Spor arasında bir dostluk maçı yapıldı. 

Karadolap Spor tesislerinde başlayan turnuva, basına yönelik baskılara dikkat çekmek için bu yıl tutuklu gazetecilere ithaf edildi. Turnuva’ya adını veren muhabirimiz Metin Göktepe, haber takibi sırasında gözaltına alınmış ve Eyüp Stadyumunda polisler tarafından dövülerek öldürülmüştü. 

Karadolapspor tesislerinde yapılan kura çekimine Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Pir Sultan Abdal Derneği Eyüp Şube Başkanı Hüseyin Güzelgül, EMEP İlçe Başkanı Hakkı Bektaş, CHP İlçe Başkanı Sinan Akçiçek, Dersimliler Derneği Başkanı Mesut Gerçek, Karadolap Mahallesi Muhtarı Ali Ekber Binici’nin yanı sıra turnuva takımları ve Karadolap Mahallesi halkı katıldı. Maçların oynanacağı sahaya, üzerinde ‘Halkın gazetecisi Metin Göktepe’yi unutmayacağız’ ve ‘Gazetecilik suç değildir’ pankartları asıldı. Açılışta, 119 gündür açlık grevinde olan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın fotoğrafları da unutulmadı. 

28 TAKIM TER DÖKECEK 

1.5 ay sürecek olan turnuvaya 35 yaş üstü ve 35 yaş altı olmak üzere iki ayrı gruptan toplam 28 takım katıldı.

Turnuva, kayıt yaptıran takım isimleriyle de dikkat çekiyor. 10 Ekim Katliamında yaşamını yitiren Korkmaz Tedik, Gezi direnişinde hayatını kaybeden Berkin Elvan, Ethem Sarısülük, ve Ali İsmail Korkmaz isimleri takımlara verilen isimlerden. Karadolapspor’un Direniş adlı taraftar grubu ise dernekleri olmadığı için “Derneksizler” adıyla turnuvaya katılıyor. Diğer ilginç takım isimleri ise şöyle: Ayaktakımı, Geziciler, Engellispor, Çapulcular, Tencere Tava. Bir ilginç detay da ülkede yaşanan adaletsizliğe vurgu yapmak için kurulan Adalet Spor. 

‘METİN’İN MAHALLE İLE DUYGUSAL BAĞI VARDI’

Kura çekimi öncesi yapılan konuşmalarda ‘dayanışma’ vurgusu öne çıktı. Karadolap Spor Kulübü Başkanı Çayan Dursun, Metin Göktepe’nin mahalle halkı ile duygusal bir bağı olduğunu ve mahallelerine sık sık haber yapmaya geldiğini anlattı. Göktepe turnuvası ilk yapıldığında sahanın moloz yığınlarıyla dolu olduğunu hatırlatan Dursun konuşmasına şöyle devam etti: “Dönem dönem kesintiye uğrayan turnuva bu yıl biraz daha farklı olacak. Turnuvayı OHAL sürecinde haksız hukuksuz tutuklanan gazetecilere atfediyoruz. Turnuvada ayrıca alternatif bir lig örgütlemeyi amaçladık. Anadolu yakasına bakınca alternatif amatör ligler görmek mümkün. Biz de Avrupa yakasında bu tip bir lig planlamayı düşünüyoruz. Hedefimiz biraz da buna yönelik.” 

‘HERKESİ CUMHURİYET GAZETESİ DAVASINA ÇAĞIRIYORUM’

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ise yaptığı konuşmada tutuklu gazetecilere dikkat çekerek 24 Temmuz’da İstanbul Adliyesi’nde gerçekleşecek Cumhuriyet Gazetesi duruşmasına çağrı yaptı. Polat konuşmasında; “Metin Göktepe için 20 yıl önce Gazetecilik Ödülleri başlatılmıştı. Bunun yanı sıra bir de bu turnuva var. Bu turnuvanın önemi dayanışmanın örgütlenmesi. Bu yıl da tutuklu gazetecilere adanması ikinci bir anlam katıyor. Şu an 160’dan fazla gazeteci arkadaşımız cezaevinde. Cumhuriyet Gazetesinin yöneticilerinin, yazarlarının ve çizerinin davası 24 Temmuz’da, sansürün kaldırılışının yıl dönümünde görülecek. Biz gazeteciler olarak bu davaya ilişkin özel çalışmalar yapıyoruz. Bu davaya geniş bir katılım olmalı. Futbolda kaleye atılan goller önemlidir. Fakat daha da önemli olan gol yerine dayanışma paslarıdır. O yüzden tüm dayanışma paslarının sürmesini diliyorum. Herkesi 24 Temmuz’da Çağlayan Adliyesi’ne davet ediyoruz” dedi.

‘ESKİ MAHALLE KÜLTÜRÜNÜ DEVAM ETTİRMELİYİZ’ 

Karadolap Spor Kulübü Antrenörü Bektaş Çiçek ise, “Bizim amaçlarımızdan biri de kentsel dönüşüm sürecindeki emekçi mahallelerde eski mahalle kültürünü, dayanışmasını, emeğin kutsal olduğu dönemleri devam ettirebilmek. Umarım bu konuda başarılı oluruz” ifadelerini kullandı. 

‘METİN HER ZAMAN BİZİM YANIMIZDA YER ALDI’

Gazoz Ligi’nden “Spartak İstanbul” takımının kaptanı Cihan Çabuk, “Metin Göktepe benim üniversite yıllarımda bizim okulun gazetecisiydi.Her zaman bizim yanımızda yer alırdı. Metin Göktepe için sahada olmak Spartak İstanbul’un en önemli varlık sebeplerinden bir tanesi. Oyüzden buradayız. Bu turnuvanın bir gelenek haline gelmesi çok kıymetli bir şey. Karadolap Spor kulübünün yaptığı bu etkinliğin dayanışma ağının örülmesi açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Kura çekiminin ardından “Spartag İstanbul” ve “Karadolap Spor” arasında oynanan dostluk maçı, “Spartak İstanbul”un 6-4’lük galibiyetiyle bitti.

‘DAYANIŞMAMIZ GEREKEN BİR ZAMAN’

Korkmaz Tedik takımının kaptanı Kasım Ali Özlütaş da “Takımımızın ismini Korkmaz Tedik koymamızın sebebi Metin Göktepe’nin dava arkadaşı olması. Bu turnuva yıllardır Karadolap Spor Kulübü tarafından dayanışmak için yapılıyor. Ve bu süreçte öldürülen, katledilen tüm muhalifler için en çok dayanışma içinde olmamız gereken zamandayız. Bu turnuvaya ise bu amaçla katıldık” diye konuştu. Adaletspor takım kaptanı Ercan Düzgün ise “Son dönemde haksız ve hukuksuz bir şekilde yapılan uygulamara karşı adalet çağrısı yapılıyor. Bu adalet çağrılarına karşı dayanışmanın önemli olduğunu biliyor ve turnuvaya da katılımın bu nedenle önem taşıdığını düşünüyoruz” dedi.  

ÖNCEKİ HABER

Duymayanlardan duyanlara mesaj: Merhaba

SONRAKİ HABER

15 Temmuz'un yıl dönümünde 90 bin camiden sela okunacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...