07 Temmuz 2017 00:35

Suriyeliler: Her an saldırıya uğrama korkusuyla yaşıyoruz

Ülkelerindeki savaştan kaçan Suriyeliler, Türkiye'de her an saldırıya uğrama korkusuyla yoksulluk içinde yaşam savaşı veriyor.

Paylaş

Sinan Ali TEKİN
İstanbul

Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, burada da artan nefret dalgasıyla mücadele ediyor. Linç girişimleri, ve “#SuriyelilerEvineDönsün” şeklinde sosyal medyada başlatılan kampanyaların hedefinde olan Suriyeli mülteciler, her an saldırıya uğrama korkusuyla yoksulluk içinde yaşam savaşı verdiklerini anlatıyor.  

DEPOYU EVE DÖNÜŞTÜRMÜŞLER

Beyoğlu’da yaşayan Suriyeli bir aile ile konuşuyoruz. Yaşadıkları yer bir depo... Aile betonun üzerine serdikleri bir halı ve birkaç yer yatağı ile köşeye yaptıkları geçici mutfak ile burayı eve çevirmeye çalışmış. Ama barınma koşullarından şikayet etmiyorlar. Çünkü geçim sıkıntısı bu koşulların önüne geçmiş. Aile, kalıcı bir iş bulmayı büyük bir şans olarak nitelendiriyor. Çünkü aralarında kalıcı bir işte çalışan yok. Geçici olarak günübirlik işlerde çalışarak yaşamlarını devam ettirmeye çalışıyorlar.

MARKETLERİN ÇÜRÜYEN ÜRÜNLERİ SOFRAYA GELİYOR

Aile yardım almadıklarını söylüyor. Akşam sofraya gelen yemek, marketlerin kırıldı ya da çürüdü diye çöpe bıraktığı yiyeceklerden seçilerek hazırlanıyor. Aile bunların içinden sağlam olanlarını kendilerine ayırarak tükettiklerini dile getiriyor.

‘DÜŞÜK ÜCRETE ÇOK ÇALIŞIYORUZ’ 

Aile, ülkelerindeki savaş başladıktan sonra ilk olarak Urfa’ya gelmiş. Burada kısa süre kaldıktan sonra İstanbul’a çalışmaya gelen aile bireyleri, bir tekstil atölyesinde günde 15 saat saate ve asgari ücretin altında bir ücrete çalıştırıldıklarını anlatıyor. Tüm bu zor koşullara rağmen mücadele etmeye devam ediyorlar: “Ayakta kalmak için mecburuz çalışmaya” diyorlar.

SOKAKTA YÜRÜRKEN ENDİŞELİYİZ 

Aile nefret söylemleri ve saldırılar nedeniyle tedirgin. Ev kiralarının yükseldiğini ve kiralık daire bulamadıklarını dile getirenlerin, “Artık ülkenize dönün “ gibi söylemlerle hakaret ettiğini dile getiren aile sokakta yürürken bir saldırıya maruz kalmaktan dolayı korktuklarını dile getiriyor.

ÖNCEKİ HABER

Skandal görüntüler: Çocuklar mehter marşı ile sokaklarda

SONRAKİ HABER

İşçi ve emekçilerin 'Adalet Yürüyüşü' mektupları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...