06 Temmuz 2017 18:16

Avukat Benan Molu: Örgüt suçlaması var, örgütün adı yok!

Avukat Benan Molu, insan hakları savunucularının gözaltına alınmasını Evrensel'e değerlendirdi.

Paylaş

Erdi TÜTMEZ
İstanbul

İstanbul'da, insan hakları savunucularının Büyükada'da toplantı esnasında topluca gözaltına alınmalarının yankıları sürüyor. Gözaltına alındıktan sonra uzun süre avukatları ve aileleriyle görüşemeyen insan hakları savunucuları bugün uzun bir aranın ardından avukatlarıyla görüşebildi. 

Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser’in avukatlığını yapan Benan Molu sürece dair Evrensel’e konuştu. Uzun süre insan hakları savunucularıyla görüşemediklerini kaydeden Molu, “Hem avukatlarla hem de aileleriyle uzun süre görüştürülmemeleri büyük bir hak ihlali” diye konuştu.

‘SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELİĞİ’ SUÇLAMASI

8  insan hakları savunucusunun Kartal ve Maltepe’deki karakollarda, yabancı 2 kişinin de Büyükada karakolunda olduğunu söyleyen Molu, “Uzun süre sonra görüştük ve gözlemlediğimiz kadarıyla iyiler, herhangi bir sağlık problemleri yok. Sadece ilaçlarla ilgili sıkıntılar vardı onlar da halledildi. 7 günlük bir gözaltı süresi var şimdi. Bundan sonra nereye gidecekler, nereye götürülecekler çok kestiremiyoruz. Ama ‘Silahlı terör örgütüne üye olma’ suçlaması yapıldı insan hakları savunucularına. Dosyada kısıtlılık kararı olduğu için hangi örgüt olduğuna dair bir bilgi yok.” ifadelerini kullandı.

‘KALABALIK VE HAZIRLIKLI BİR POLİS EKİBİ’

Polis baskını sırasında neler yaşandığını da aktaran Molu, “İnsan hakları savunucuları çok kalabalık ve hazırlıklı bir polis ekibinin bir anda içeriye girdiğini ve herkese bağırarak ‘Ellerinizi kaldırın’ dediklerini anlattılar. O sırada hemen bilgisayarlara ve telefonlara el koyulmuş. Gözaltındakilerin anlattıklarına göre gözaltı sırasında herhangi bir kötü muamele ve işkence yaşanmamış.” dedi.

NE OLMUŞTU?

Türkiye’deki önde gelen insan hakları kurumlarının yöneticileri ve üyeleri Büyükada’da meslek içi eğitim toplantısı düzenlemiş, toplantılar sürerken insan hakları savunucularının oteline gelen polis bir ihbar olduğu gerekçesiyle toplu gözaltı işlemi uygulamıştı. Polis, Yurttaşlar Derneği’nden Nalan Erkem, Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu üyesi Veli Acı, İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Günal Kurşun, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden Nejat Taştan, Yurttaşlar Derneği’nden Özlem Dalkıran, eski Mazlum Der'li aktivist Şeyhmus Özbekli ile toplantılara moderatörlük yapan Ali Garawi’yi gözaltına almıştı.

ÖNCEKİ HABER

Suriyeli kadına tecavüz edip, çocuğu ile birlikte öldürdüler

SONRAKİ HABER

Saçılık, Özakça'nın evlerine polis baskını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...