Hamburg G20'ye karşı ayakta

Hamburg'da başlayacak olan G20 Zirvesi'nde karşı düzenlenen gösterilere ve toplantılara onbinlerce küreselleşme, savaş ve kapitalizm karşıtı katılıyor

06 Temmuz 2017 14:13
Paylaş

Yarın Hamburg'da başlayacak olan G20 Zirvesi'nde karşı düzenlenen gösterilere ve toplantılara onbinlerce küreselleşme, savaş ve kapitalizm karşıtı katılıyor. Kentte olağanüstü güvenlik önlemlerine rağmen protestolar kitlesel şekilde devam ediyor.

Hamburg'da G20 Zirvesi'nde karşı yapılan gösteriler ve toplantılar kitlesel şekilde devam ediyor. “Kampnagel” tiyatro merkezinde bugün akşam tamamlanacak olan Alternatif Zirve devam ederken, sokaktaki gösteriler de sürüyor. 

Hamburg'daki G20 Zirvesi çok sayıda eyleme sahne oluyor. Kimi protesto eylemlerine polis saldırdı. Zirvenin ilk günü itibariyle 111 polis yaralı, 44 gözaltı var.

Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen G20 Zirvesi, protestolarla başladı. Polis, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Altona semtinde devriye araçlarını ateşe veren ve polise molotof kokteyli atan eylemcilere yönelik operasyon başlatıldığını duyurdu.

Polis, zirve güzergahında yer alan birçok kavşağın eylemciler tarafından kapatıldığını da açıkladı. Eylemciler, ABD Başkanı Donald Trump'ın geçeceği yol üzerinde oturma eylemi başlattı. Polisin eylemcilere saldırdığı belirtiliyor.
 
Şu ana kadar 111 polisin çıkan arbedeler sonucu yaralandığı açıklandı. 44 eylemcinin de gözaltına alındığı belirtiliyor. 
 

‘G20'YE KARŞI DANS EDİYORUZ’

Çarşamba akşamı Landesbrücke'de başlayan ve Gänsemarkt'a kadar devam eden yürüyüşe 30 bin kişi katıldı. Ezici çoğunluğunun gençlerin oluşturulduğu ve “G20'ye karşı dans ediyoruz” sloganıyla yapılan eylemde, kapitalizme karşı pankart ve dövizler taşındı. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı eylem sırasında her hangi bir çatışma yaşanmadı.

Aynı günün akşamında Hamburg'daki Porsche merkezine yönelik bir saldırı düzenlendi. Saldırı sırasında 8 Porsche arabası yakıldı. Polis saldırının G20 karşırları tarafından yapılmış olabileceğini, ancak bu konuda somur bir ipucunun bulunmadığı ifade edildi.

KÖPRÜDE YOGA VE CEHENNEME HOŞGELDİNİZ!

Bugün sabahın erken saatlerinde ise bir grup kadın Kennedy Köprüsü üzerinde G20'yi protesto etmek için yoga yaptı.

20 binden fazla polisin görev yaptığı Hamburg'da üçüncü büyük gösteri bu akşam yapılacak. Otonomcu gruplar tarafından saat 18.00'e çağrısı yapılan eylemin sloganı ise “Cehenneme hoşgeldiniz!” Fischmark'ta yapılacak eyleme katılımın yoğun olması bekleniyor.

İsviçre'deki göstericiler ise G20 karşıtı eylemlere bir trenle katıldılar. Yola sık sık durdurulan tren gecikmeli olarak ulaştı.

ÖĞRENCİLER OKULLARI BOYKOT EDECEK

G20'nin başlayacağı cuma günü ise öğrenciler dersleri boykot edecek. Öğrenci örgütleri ve sendikalar tarafından çağrısı yapılan eylem çerçevesinde okullardan çıkacak öğrenciler kent merkezinde eylem yapacak.

BÜYÜK GÖSTERİ CUMARTESİ GÜNÜ

Zirveye karşı asıl büyük gösteri ise cumartesi günü yapılacak. Saat 11.00'de merkezi tren istasyonu önünde başlayacak yürüyüş St. Pauli tren istasyonunda sona erecek. Almanya'nın değişik kentlerinden ve diğer Avrupa ülkelerinden 100 binden fazla insanın katılmasının beklendiği gösteride değişik ülkelerden gelen konuklar konuşmalar yapacak.

10 BİN KİŞİYE “ZİRVE İZNİ” VERİLDİ

Güvenlik önlemleri kentteki hayatı felç etti. Bir çok yol kapatıldı. Bu nedenle çalışanlar işe gitmekte zorluk çekti. Bunun farkında olan bir çok firma çalışanlara izin verdi. Spiegel Online'de yer alan habere göre, Hamburg yakınlarındaki Beiersdorf'da merkezi bulunan Nivea firması, 2500 çalışanının büyük bir bölümüne cuma günü izin verdi. Sadece üretimdeki 700 çalışan işe çağrıldı.

Aynı şekilde Lufthansa Teknik, Gruner & Jahr, Spiegel Grub ve bir çok firma çalışanlarına izin verdi.

Verilen bilgiye göre toplan 10 bin çalışana yoğun güvenlik nedeniye “zirve izni” verildi. Hamburg Üniversitesi de 6-7 Temmuz'da öğrencşlere derslere katılma zorunluluğunu kaldırdı. (Hamburg/EVRENSEL)

G20'YE KARŞI 'ZOMBİ VE DEĞİŞİM' PROTESTOSU

Yarın başlayacak G20 Zirvesi'ni protesto etmek için Hamburg sokaklarında toplanan yüzlerce eylemci, şehir merkezinde zombi mizanseni düzenleyerek G20'yi ve kapitalizmi protesto etti.

Almanya'da kendilerine '1000 Gestalten' (1000 Suret) diyen topluluğun düzenlediği performansta, kendilerini ve kıyafetlerini griye boyayan protestocular, önce oldukları yerde hareketsiz durdu ya da zombiler gibi sallanarak ve ayak sürüyerek ilerledi. Daha sonra bu cansızlığı ve sessizliği bozan ilk eylemcinin gri 'zombi' kılığını üzerinde atmasıyla, altındaki renkli kıyafetler ortaya çıktı.

Bulunduğu zombi halinden 'uyanan' şahıs, yerdeki bir başka zombiye şefkatle elini uzattı, onu yerden kaldırdı ve sarıldılar.

Ardından diğer eylemcilerin de 'grilik ve ruhsuzluğu' simgeleyen örtüden kurtulmaya başlamasıyla birlikte, rengarenk kıyafetler ve kutlamalarla meydan bir şenlik havasına büründü.

‘DEĞİŞİKLİK, BİR TEK KİŞİDEN BAŞLAYABİLİR’

İki saat kadar süren gösteri, çevredeki vatandaşlardan da büyük ilgi gördü ve alkış topladı.

Etkinliği düzenleyen ekibin yöneticisi, eylemin 'değişliğin tek bireyden bile gelebileceğini' vurgulamak amacıyla tasarlandığını açıkladı. 'Kapitalizmin yıkıcı etkinlerine insanların daha fazla katlanmak istemediğinin ifadesi' olarak böylesi bir kampanya başladıklarını belirten açıklamada, "nihayetinde bizi kurtaracak olan, banka hesabımızdaki para değil, birinin elini uzatıp elimizi tutmasıdır," denildi. (DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Adliye'de başlatılan Adalet Nöbeti 14. haftasında

SONRAKİ HABER

‘Bu ülkede adalet var’ diyenler önce Roboski’ye baksın!’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...