06 Temmuz 2017 13:52

ABD Suriye’de uçuşa yasak bölgeleri görüşmeye hazır

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Putin ve Trump'ın Suriye’deki uçuşa yasak bölgeleri değerlendirmeye hazır olduklarını belirtti.

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Almanya’nın Hamburg kentinde gerçekleşecek G20 zirvesi kapsamında görüşecek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump’ın ortak bir zemin bulması halinde, Suriye’deki uçuşa yasak bölgeleri değerlendirmeye hazır olduklarını belirtti.

Sputnik’in haberine göre Tillerson, ABD’nin Rusya ile Suriye’de istikrarı sağlayabilmek için uçuşa yasak bölge, insani yardım sevkiyatı konusunda koordinasyon, ateşkes gözlemcileri gibi konular da dahil, ortak çabaları görüşmeye hazır olduğunu ifade etti.

Tillerson, “Eğer iki ülke sahada istikrar sağlamak için beraber çalışırsa, bu durum Suriye’nin siyasi geleceğinde ilerleme göstermek için bir temel oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.
Tillerson, Suriye meselesinin, Hamburg’da yarın başlayacak G20 Zirvesi’nde Trump ile Putin arasındaki en önemli konu başlıklarından biri olacağını vurguladı.

Tillerson, “Suriye’deki taraflar sahada istikrarı sağlamalılar” derken Rusya’nın bu ülkedeki gidişatta rolü olduğunu belirterek, Rusya’nın, Suriye ordusu tarafından herhangi bir kimyasal silah kullanılmasını engelleme sorumluluğu olduğunu da ifade etti.

TÜRKİYE’YE AFRİN MESAJI MI?

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ın Suriye’deki savaşlarının IŞİD ile olduğunun altını çizerek, sahadaki tüm taraflara ‘kendi aralarında çatışmaya girmeme’ ve belirlenmiş olan ‘çatışmasızlık ve ayrışma alanlarına’ uygun davranma çağrısı yapması dikkat çekti. Bu sözlerin Kürt kenti Afrin’e operasyon hazırlığında olan AKP Hükümeti’ne yönelik olduğu tahmin ediliyor. Tillerson, G20 sonrası Ukrayna ile Türkiye’yi ziyaret edecek. 

ASTANA’DAN ANLAŞMA ÇIKMADI

Rusya, Türkiye ve İran’ın öncülüğünde Kazakistan’ın Astana kentinde 5’incisi düzenlenen Suriye görüşmelerinden sonuç çıkmamış, “Ağustos’tan itibaren Suriye’de dört ayrı çatışmasızlık bölgesi oluşturma” üzerine hazırlanan anlaşma taslağı imzalanmadan görüşmeler sona ermişti. 

Reuters’ın haberine göre anlaşmaya varılamaması Rusya açısından “geri adım” olarak değerlendiriliyor. Astana’daki Rusya Temsilcisi Alexander Lavrentyev, konuyla ilgili, “Türk tarafı uygun bir karar için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu söyledi” dedi. 

Suriye Hükümeti Temsilcisi Beşar Caferi de önceki gün toplantı çıkışı AKP Hükümetini suçlamış, “Türkiye, anlaşmayı engelledi” açıklaması yapmıştı. Caferi, “Türk delegasyonu çatışmasızlık bölgeleri kurulmasına dair herhangi bir mekanizma oluşturulmnasına yönelik her uygulamayı reddetti” ifadelerini kullanmıştı. 

Çatışmasızlık bölgelerine dair anlaşma mayıs ayında ilan edilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mehmet Deniz’in ölümü yeniden soruşturulacak

SONRAKİ HABER

ABD, Kore’yi yine tehdit etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...