İzmir'de kadro istekleri için atılan işçiler adalet istiyor

Kadro istedikleri için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketlerinde çalışan 80 işçi adalet beklediklerini söyledi.

06 Temmuz 2017 13:00
Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İZELMAN, İZENERJİ, Grand Plaza, İZULAŞ şirketlerinde çalışan ve kadro istedikleri için işten atılan 80 civarında işçi adalet istiyor. Görüştüğümüz işçiler haklarını arayacaklarını ifade etti. 

12 yıldır İZELMAN’da engelli kadrosunda teknisyen olarak çalışan Barış Kaya “Benim çıkış kağıdımda ‘verilecek bir iş olmadığı’ belirtiliyor ama benim yaptığım iş devam ediyor. Aramızda 27 yıldır çalışan hiç bir raporu tutanağı disiplini olmayan arkadaşlar var. Yıllar sonra mı keşfettiler bizlerin verimsiz olduğunu? Asıl mesela açtığımız kadro davasıdır, geriye kalanlara gözdağı verilmesidir” dedi.

Açtıkları davaların bir kısmının Yargıtayda onandığı, bir kısmının da halen sürdüğü bilgisini veren Kaya şunları söyledi: “Mahkeme bizi haklı buldu, kadro davasında bizim lehimize karar verdi. Büyükşehir Belediyesi yargının kararlarını uygulamak yerine dava açanların çıkışını verdi. Kocaoğlu, bizim memleketin işine yaramadığımızı, Atatürk’e hakaret ettiğimizi söylediler. Biz bunu da hakaret sayıyoruz. Bu konuda da şikayetçi olacağız.”

Adalet herkesin ihtiyacı olduğunu dile getiren Kaya “Bugün adalet için yola düşenler ki bu yürüyüşü destekliyorum, bize geldiğinde de adaletsiz olmayacaklar. Adalet istedikleri için yola çıkanlar adalet isteyenleri işten çıkarmamalı. Büyükşehir Belediyesi haksızlığa uğradığında bu işçiler yanındaydı. Biz adalet arayanları destekliyoruz ve biz de adalet istiyoruz” dedi.

‘DAVA AÇANLAR İŞLERİ İLE TEHDİT EDİLDİ’

İZULAŞ’ta 10 yıldan beri çalışan Altan Canbaz da “İZULAŞ’ta 15 kişi çıkarıldık. İZULAŞ’ta yüzlerce işçi ilave tediye davası açtı ve biz ilk açanlardan olduğumuz için diğerlerine göz dağı vermek için işten çıkarıldık. Ben ‘verimsizlik’ iddiasıyla işten çıkarıldım. Ben işimi severek yapan birisiydim. Şimdiye kadar hiç bir tutanak tutulmadı, hiç bir yevmiye cezası almadım. Bir gün bile işime geç kalmadım. Biz hakkımızı aradığımız için işten çıkarıldık. Aziz Kocaoğlu’nun basına vermiş olduğu demeçlerden dolayı da çok üzgünüz. Söylemlerine karşı dava açacağız. Biz burada adalet istiyoruz” dedi.

2011’den beri İZENERJİ’de çalışan Yalçın Görpe de dava açtıklarını belirterek şunları söyledi: “Müdürlerimiz tarafından kandırıldık. Bayramdan önce bize ‘Davanızı geri çekerseniz işe geri alınırsınız’ dendi. Biz de işimize geri dönebilmek için davamızı geri çektik. Çekildik evrakları götürdük verdik. Bize İZENERJİ Genel Müdürü ‘Haklarınız korunarak işe geri döneceksiniz’ dedi. Birebir bunu bize söyledi. Biz de davamızı geri çekmekle kaldık. Bundan sonraki süreçte hakkımızı açacağımız işe iade davaları ile arayacağız. Adaleti arayanlar İzmir’e de baksınlar. İzmir’de adaletsizlik diz boyu.”


GENEL-İŞ İZMİR ŞUBELERİ: ATILAN İŞÇİLER GERİ ALINSIN

Genel İş İzmir 1,2 ve 3 Nolu Şubeler, İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZELMAN, İZENERJİ, Grand Plaza, İZULAŞ şirketlerinde 80 civarında işçinin işten atılması ile ilgili basın açıklaması yaptı. Sendika, karardan geri dönülmemesi üzerine belediye binası önünde eylemle atılan işçilerin geri alınması için çağrıda bulundu. 

Diğer şubelerin yöneticilerinin de katıldığı Başkanlık kapısı önündeki açıklamada "Haksız yere atılan işçiler için adalet istiyoruz" ve "İşimizi ekmeğimizi geri istiyoruz. Adalet bekliyoruz" pankartları açılırken "İş, ekmek yoksa barış da yok", "Adalet yoksa direniş var", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı. Belediyede örgütlü DİSK Genel-İş Sendikası yaptıkları eylemin uyarı niteliğinde olduğunu belirterek, işçilerin işlerine geri alınmadığı takdirde eylemlerin artarak devam edeceğini dile getirdi. 

'ADALET İŞÇİNİN ALINTERİDİR'

Basın metnini okuyan Genel İş İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız, İzmir Büyükşehir Belediyesinde yaşanan işten çıkarmaların adalet mücadelesine zarar veren bir adım olduğunu belirterek işten çıkarmaların hukuksuz bir şekilde gerçekleştiğini ifade etti. 

İşçilerin bir kısmına davaların geri çekilmesi karşılığında işe geri alınacakları söylendiğini ancak verilen sözlerin tutulmadığını da dile getiren Yıldız "İşçilerin haklarını araması bir suç değildir. O yüzden sokakta hep birlikte haykırıyoruz. Hak, hukuk, adalet diyoruz. Adalet; her şeyden önce işçinin alınteridir. Hakkını alması, haksız ve hukuksuz olarak işten çıkarılmamasıdır. Adalet; işçinin, halkın evine götürdüğü ekmeğidir.  Ekmeğini büyütmeye çalışırken sofrasındaki ekmeğinden olmamasıdır. Tüm bu nedenlerle belediye ve şirket yönetimlerini, bu haksız, hukuksuz, adaletsiz uygulamadan bir an önce geri dönmeye çağırıyoruz" dedi. 

'MAHKEME KARARLARI UYGULANSIN'

Belediye ve şirket yönetimlerini, bu haksız, hukuksuz, adaletsiz uygulamadan bir an önce geri dönmeye çağıran Yıldız şunları söyledi: "Genel İş Sendikasına bağlı İZENERJİ ve İZELMAN üyelerimiz başta olmak üzere tüm şirketlerdeki işçilerin işlerine geri dönmelerini istiyoruz. Hak arayışında olan işçilere baskı uygulamalarına son vermeye hukukun vereceği kararlara göre davranmaya davet ediyoruz. Toplu sözleşme ihlallerine son vermeye, işyerindeki her türlü sorun ya da konuyu yetkili kurullarda görüşmeyle çözüme kavuşturmaya hazır olduğumuzu bildiriyoruz. Sorunların çözülmediği, taleplerimizin karşılanmadığı durumda her türlü mücadeleyi vermeye hazır olduğumuzu ilan ediyoruz". 

'ADALET DİYORUZ, ADALETSİZLİĞİ KENDİLERİ BAŞLATIYOR'

Daha sonra açıklamada bulunan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da "Barış diyoruz, kavgayı kendileri başlatıyor. Adalet diyoruz, adaletsizliği kendileri başlatıyor. Herkes istediği şeyi öne kendi evinin bahçesinde, kendi işyerinde uygulayacak. Adalet isteyenler öne kendileri adalet terazisini doğru çalıştıracak. Bu sadece bir uyarı eylemi. Görüşmelerimizin ardından bize tanınan süre doldu. Eğer işçiler haksız yere atılmalarına göz yumacaksak, o zaman emek kavgası, sınıf mücadelesi vermenin bir anlamı yok. Bugün işten atılanlara sessiz kalırsak, yarın yaşanacakların önüne geçemeyiz. Önümüzdeki hafta yeni bir eylem planı açıklayacağız. Taleplerimiz karşılanmadığı takdirde DİSK’in neler yapacağını herkes görecek, adalet isteyenler de bizi duyacak. Gerçek adaleti işçiler, emekçiler sağlayacak” şeklinde konuştu.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Aydın Yenipazarlı üreticiler susuz kaldı

SONRAKİ HABER

Süryani mülkleri üzerindeki tehlike devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...