06 Temmuz 2017 13:01

Aydın Yenipazarlı üreticiler susuz kaldı

Aydın Yenipazalı yüzlerce üretici Kemer Barajı’ndan yeterli su salınmadığından susuz kaldılar, ürünleri kurumaya başladı.

Paylaş

Aydın'da Yenipazar’a bağlı Hamzabali, Alanlı, Gödülenli ile Kırlar Mahallesi’ndeki yüzlerce üretici, arazilerini sulamak için sıraya girip günlerce bekliyor. Yaklaşık 20 bin dönüm arazinin susuz kaldığını söyleyen üreticiler, Kemer Barajı’ndan yeterli su salınmadığından yakındı. Traktörle kanallardan su çekerek ürünlerini sulayan Yenipazarlı üreticiler maliyetlerin ikiye katlandığını ve ürünlerin kurumaya başladığını söyledi.

Bozdoğan Kemer Barajı’ndaki Arapapıştı Kanyonu’nun yaklaşık 3 ay önce Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından yerli ve yabancı turizme açılması üzerine barajdan yeteri kadar su salınmadığını söyleyen Alanlı Mahalle Muhtarı Metin Şahin, şöyle dedi: “Barajdan su çok az salınıyor. Arazileri sulamak için traktör kullanmak zorunda kalıyoruz. Sular yeterli seviyede gelse kurutma kanalları dolacak, oralardan da araziler rahatlıkla sulanacak. Ama sular yetersiz olunca vatandaşlar iki ve üç traktörle onlarca metre boru aracılığıyla saatlerce mazot yakarak tarladaki ürünlerini sulamak zorunda kalıyor. Traktörle sulamanın maliyeti çok fazla, saatte litrelerce mazot yakıyoruz.”

İlk kez bu sorunla karşılaştıklarını anlatan Şahin, “Burada daha önceki sulama kanalında kapaklar vardı. Kapaklar vesilesi ile 400 dönüm arazi sulaması yapılıyordu. Geçen yıl yapılana kapak konulmadı onun yerine sifon konuldu. Tek sifonla arazi sulamaya çalışıyoruz” dedi.

DSİ, AŞIRI SICAĞA BAĞLADI

DSİ Aydın 21’inci Bölge Müdürlüğü, suların yetersiz kalmasının hava sıcaklıklarının birden yükselmesine bağlı olduğu bildirildi. Yetkililer, aşırı sıcaklarda ürünlerin daha çok su istediğini bu nedenle isteklerin karşılanamadığını savundu. (Aydın/DHA)

ÖNCEKİ HABER

HDP Kızılay'da eylem yasağını idari mahkemeye taşıdı

SONRAKİ HABER

İzmir'de kadro istekleri için atılan işçiler adalet istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...