06 Temmuz 2017 12:58

İsveç’te temizlik işçileri direnişte

İsveç'te toplu sözleşmenin iptal edilmesini isteyen temizlik işçileri, çöpleri toplamayarak direnişe geçti. 

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in başkenti Stockholm’de çöp toplama işinde çalışan yüzlerce temizlik işçisi çöpleri toplamayı reddederek direnişe geçti.

İşçiler, sendika ile işveren arasında imzalanan ve 1 Ekim’den itibaren geçerli olacak toplu sözleşmenin iptal edilmesini talep ediyor. Toplu sözleşmenin ayda binlerce kron ücret kaybına yol açacağını ve çalışma koşullarını kötüleştireceğini söylüyor.

Bir diğer anlaşmazlık konusu da işverenin işçilerden çöp topladıkları bina ve işyerlerinin anahtar, kart ve kapı kodlarını istemesi. İşçiler bu bilgileri edinen işverenin kendilerini işten atma ve yerlerine daha düşük ücretle eleman alma riski olduğunu belirterek işverenin talebini yerine getirmeyi reddediyor.

İŞÇİ SINIFI DAYANIŞMASI

Direnişe geçen işçiler, Stockholm’deki çöplerin % 55’ini toplayan RenoNorden adlı taşeron şirkette çalışıyor. Sabah saatlerinde şirkete ait binanın önünde direnişe geçen yüzlerce işçiye diğer bir taşeron firma olan Liselotta Lööf’de çalışan temizlik işçileri de destek verdi.

Medyaya açıklamalarda bulunan temizlik işçisi Peter Börjesson, yeni toplu sözleşmenin öngördüğü puan sistemi sonucu işçilerin ayda 5 ila 10 bin kron arası gelir kaybına uğrayacaklarını ve bunu kabul edemeyeceklerini söyledi.

RenoNorden şirketinin Genel Müdürü Peter Ekholm ise, haftada 28-29 saat çalışan çöp toplayıcılarının ayda 40-45 bin kron ücret almalarının “akıl almaz” bulduğunu ve 1970'lerde imzalanan toplu sözleşmenin değiştirmenin zamanı geldiğini öne sürerek işçilerin ücretlerinin düşürülmesini savundu.

Çöp toplayıcılarının aylık gelirlerinin ortalama 35 bin kron olduğunu söyleyen direnişçi işçiler, Genel Müdürü yalan söyleyerek kamuoyunu etkilemek ve direnişe gölge düşürmekle suçluyor. 

SENDİKA İŞÇİLERİN DİRENİŞİNE KARŞI

İşçiler, sadece işverene karşı değil üyesi oldukları Nakliye İşçileri Federasyonu'na karşı da mücadele ediyor. Sendika işyerinde yürürlükte olan bir toplu sözleşme ve barış yükümlülüğü olduğunu öne sürerek işçilerin direnişlerine karşı çıkıyor. 

Aynı zamanda işyerinde çalışan sendikanın şube başkanı Jan Spenadal, “Bu eylemin arkasında durmuyoruz. Ama benim çalışmamı engelliyorlar” diyerek işçileri suçladı.

Spenedal, sorunun daha üst düzeydeki sendika yöneticileri tarafından ele alınmasını isterken Nakliye İşçileri Federasyonu Ombudsmanı Christer Norrfall, direnişin yasalara aykırı olduğunu iddia ettikten sonra “Hemen grevi sona erdirip işe başlamaları gerekir. Daha sonra yerel yöneticilerle oturup sorunu görüşebiliriz” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Kadro istediler işten atıldılar

SONRAKİ HABER

Patronlara yeni teşvik yolda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...