06 Temmuz 2017 10:24

TMMOB İzmir: Güvencesiz bir geleceğe mahkum ediliyoruz

TMMOB İzmir'de SGK'nın kayıt dışı istihdamı önlemek için imzaladığı protokolü feshetmesini protesto etti.

Paylaş

TMMOB ile SGK Başkanlığı arasında mühendis, mimar ve şehir plancılarının ücretli çalıştıkları sektörlerde kayıt dışı istihdamı önleme amacıyla 31 Temmuz 2012 tarihinde imzalanan işbirliği protokolünün SGK tarafından tek taraflı feshi işleminin geri alınması talebiyle SGK İzmir İl Müdürlüğü önünde TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasını TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem sözcüsü Melih Yalçın okudu.
31 Temmuz 2012 tarihinde imzalanan işbirliği protokolünün SGK tarafından 09 Haziran 2017 tarihinde tek taraflı olarak feshedildiğini hatırlatan Yalçın, "Sosyal Güvenlik Kurumu, imzalandığı tarihten bugüne sorunsuz olarak uygulanmakta olan, protokolü 'Yürütülen iş ve işlemlere esas teşkil eden mevzuatta önemli değişiklikler yaşandığı' gerekçesiyle revize etmek istemiştir. Aslında, protokolün imzalandığı 2012 yılından günümüze, protokol değişikliğini gerektirecek herhangi bir mevzuat değişikliği bulunmamaktadır" dedi.

"TMMOB'nin asgari ücret belirlemesi" ve "Kurumun mühendis, mimar ve şehir plancılarına ödenecek ücretlerin bu asgari seviyenin altında olmaması için gerekli tedbirleri alması" hükümleri çıkarılarak protokolün içinin boşaltılmaya çalışıldığı aktaran Yalçın, "Bu nedenle revize protokol taslağı Birliğimizce kabul edilmemiştir. Asli görevi çalışanların haklarını ve sosyal güvencelerini korumak üzere ilgili usul ve esasları düzenlemek olan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, mevzuattaki yetersizliğe sığınarak işbirliğinden kaçınması değil, meslek kuruluşları ile birlikte çalışarak bu eksikliği gidermeye yönelik çalışmalar yapması beklenir" dedi. 

'SGK EMEKÇİLERİN TALEBİNİ DİKKATE ALSIN'

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emekçinin talebini hiçe saydığını ifade eden Yalçın, "Emekçilerin taleplerini dikkate almak yerine, patronların ve parlamentodaki temsilcileri olan hükümet yetkililerinin, bakanların baskılarına boyun eğerek, yüz binlerce mühendis, mimar şehir plancısının almış oldukları eğitim ve verdikleri hizmetin niteliğini hiçe saymıştır. Mühendis, mimar ve şehir plancılarını düşük ücretlerle çalışmaya ve sigorta primlerinin eksik yatırılması nedeniyle güvencesiz bir geleceğe mahkum etmiştir" dedi. TMMOB olarak kararı kabullenmeyeceklerini söyleyen Yalçın şöyle devam etti; "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve Sosyal Güvenlik Kurumuna sesleniyoruz; Sosyal güvenlik toplumun tüm bireyleri için temel bir haktır. 500.000’i aşkın mühendis, mimar ve şehir plancısının ekmeği ile oynamayın, geleceklerini karartmayın. Bu yanlış karardan bir an önce geri dönün." (İzmir/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

MHP'den ihraç edilenlerin partisi sonbaharda şekillenecek 

SONRAKİ HABER

Karikatürist Galip Tekin hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...