06 Temmuz 2017 07:30

AKP’nin Suriyeli cihatçı ittifakı dağılıyor mu?

Kürt kenti Afrin'e saldırı iddiası öncesinde AKP ile Suriye'deki cihatçı örgütler arasında kopuşlar yaşandığı ileri sürüldü.

Paylaş

Suriye’deki Kürt kenti Afrin’e saldırıya hazırlandığı ileri sürülen AKP Hükümeti ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adı altında birleştirerek Fırat Kalkanı operasyonunu yaptığı kimi cihatçı örgütler arasında kopuşlar yaşandığı ileri sürüldü.

Bu gruplardan birinin komutanının TSK güçleri tarafından tutuklandığı ve silahlarına el konulduğu bildirildi. Sorunun, Türkiye’nin Afrin’e operasyonu öncesi yaşanması dikkat çekti. Kimi cihatçılar “Türkiye mandasını kabul etmeyeceğiz” açıklamaları yaptı. 

‘TÜRKİYE, BİZİ KULLANDI’

Üyelerinin çoğunluğu Kürt olan Liwa Ahfad Saladin grubunun baş komutanı Mahmud Khallo, YPG ve IŞİD karşıtı Suriyeli Kürtler tarafından kurulan taburun silahlarına Türk kuvvetleri tarafından el konduğunu ve kendisinin de tutuklandığını söyledi. Khallo, “YPG ve PKK’ye karşı olduğumuz halde, Fırat Kalkanı’nın resmi olarak sona ermesinin ardında Türkiye silahlarımızı aldı. Şimdi silahsızız ve siyasi bir parti kuracağız” diye konuştu. 

FEHİM IŞIK YAZDI: TÜRKİYE AFRİN'E SALDIRIR MI?

Khallo, daha önce 19 ay boyunca YPG tarafından tutuklanmasına rağmen, Ramazan’ın ilk gününde bu kez Türkiye tarafından tutuklanmasının, Türkiye’ye olan bakış açısının değişmesine neden olduğunu söyledi. “Türkiye, bölgede nüfuz kazanmak için tüm tugayı kullandı” diye konuştu.

Türkiye öncelikli amacının IŞİD’e karşı savaşta Suriyeli muhalif Kürt, Arap ve Türkmen grupları desteklemek olduğunu öne sürerek 2016 yılında Suriye’ye girmişti. 

İkincil amacının ise PKK’nin uzantısı olarak gördüğü YPG’nin ortadan kaldırılması olduğunu duyurmuştu.

Haberde, AKP hükümetinin Khallo’nun iddialarına cevap vermeyi reddettiği bilgisi yer aldı. 

ÖSO içinden bir kaynak ise Türkiye’nin tutumunu onaylayarak, “Türk ordusu bunun gibi hamleler yapmak zorunda kaldı. Genel amaç için çalışmayan bazı küçük gruplar vardı”  diye konuştu.

 {{325452}}

‘TÜRK MANDASINI KABUL ETMİYORUZ’

Öte yandan YPG karşıtı olan cihatçı grupların bir kısmının Kuzey Suriye’de artan Türkiye hakimiyetinden rahatsız oldukları belirtiliyor. Fırat Kalkanı’na katılan Festakim Birliğinin siyasi büro baş yetkilisi Izzedin Salam da aynı fikirde. Salam, “Türk kardeşlerimizi seviyoruz ve saygı duyuyoruz ama Türk mandasını kabul etmeyeceğiz” dedi. Salam, Körfez ülkeleriyle diplomatik kriz yaşayan Katar’a asker gönderen Türkiye’nin, Katar’la arasındaki bağdan endişe duyduğunu söylerken, “Türkiye’nin Türkmenlere verdiği desteğin Suriye’de çatışmalara yol açtığını” da sözlerine ekledi. 

Suriye savaşı boyunca Türkiye, etnik ve kültürel olarak Türklere yakın olduğu iddiasıyla Suriye’deki Türkmenlerin haklarını  korumakla yükümlü olduğunu savunurken, milliyetçi birçok Türk de Türkmenlerle beraber savaşmak için Suriye’ye gitmişti. 

Her ne kadar Başbakan Binali Yıldırım Mart ayı sonunda Fırat Kalkanı Operasyonunun bittiğini ilan etse de, çok sayıda Türk askeri ve askeri karargahı bölgeden çekilmedi.

‘İDLİB’DEKİ TUGAYLARLA AFRİN KARŞITI İŞ BİRLİĞİ’

Türkiye’nin Afrin’e yönelik planladığı saldırılara Suriyeli Türkmen tugayların da katılacağını söyleyen Türkmen Tugaylarına bağlı ve gazeteci olduğunu söyleyen Nassir Husso, “YPG’yle savaş asla bitmez” dedi. Husso Afrin ile ilgili planları ise,“Tel Rifat’ın çevresindeki 25 köy Türkmen ve Araplardan oluşuyor. Bu bölgeleri yeniden ele geçireceğiz. Şu anda bu amaca yönelik operasyonlar için hazırlanıyoruz aynı zamanda da İdlib’deki tugaylarla işbirliği yapıyoruz..Onlar Afrin saldırısı için hazırlar” diye konuştu.

2012’den beri YPG’nin kontrolünde bulunan Afrin, YPG tarafından Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nun ‘kantonlarından’ biri olarak kabul ediliyor. 

2016 Şubat’ta sınırlarını genişleten YPG, Tel Rifat yakınındaki toprakları ele geçirdi. Her nekadar Afrin ile doğuda YPG kontrolündeki bölgeler arasında Beşar Esad güçlerinin kontrolündeki bir rotayla kısmi olarak bağlantı kurulsa da Afrin kantonu diğer YPG bölgelerinden ayrı. 

YPG ile bağlantılı olduğu iddia edilen PKK; ABD, AB ve İngiltere, tarafından “terör örgütü” olarak kabul edilirken, IŞİD’e karşı mücadelenin temel aktörlerinden biri kabul edilen ve içinde Arap ve Türkmen tugayları da barındıran YPG, ABD tarafından açıkça destekleniyor. 

TÜRKİYE ORDU KURUYOR

Türkiye, Mayıs ayının sonlarında bölgede YPG, IŞİD ve Suriye hükümetine karşı bir denge olarak yeni bir ‘Ulusal Ordu’ oluşturacağını duyurdu. Husso bu konu hakkında “Bölgedeki tüm tugayların Türk kuvvetleriyle yakın çalışan bir ortak operasyon  odasında teşkilatlandı” yorumunu yaptı. 

Husso “Türkiye, Kuzey Suriye’de yeni bir ulusal ordu kurarak değişik isyancı grupların uyum içinde çalışmasını sağlamaya çalışıyor. Türkiye tarafından eğitilmiş güvenlik güçleriyle birlikte yeni Ulusal Ordu savaş sona erdikten sonra bile güvenliği garanti edecek. Amacımız rejimi devirmek, ama şimdilik, Türkmen bölgelerini terör örgütlerinden korumaya odaklanmamız gerekiyor” dedi.

(Türkiye destekli güçlü cihatçı örgütlerden) Ahrar el Sham’ın sorumlularından İsmail Khalawi Ebu Hamza da Türkiye’nin Kuzey Suriye’de kendilerine verdiği desteğin hayati önem taşıdığını söyledi, “Rusya ve ABD, SDG’yi (Suriye Demokratik Güçleri) desteklerken biz de komşumuz Türkiye’nin ile gerçek bir ittifak ve iş birliğine itimat ediyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak: Middle East Eye
Kısaltarak çeviren: Elif Özmen Belek

 

ÖNCEKİ HABER

Doç. Dr. Kavaklı'yla Suriyelilere saldırıları konuştuk

SONRAKİ HABER

EMEP, 9 Temmuz'daki Adalet Mitingi'ne çağrı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...