05 Temmuz 2017 17:42

İşten atılan DİAM işçilerine uluslararası destek

Sendikalı oldukları için işten atılan DİAM işçilerine IndustriALL Avrupa Genel Sekreteri Luc Triangle destek verdi.

Paylaş

Sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan DİAM işçilerinin düzenlediği açıklamada konuşan IndustriALL Avrupa Genel Sekreteri LUC Triangle DİAM işçilerinin yalnız olmadığına vurgu yaparak, "Eğer tüm işçiler birlikte olursa patronların karşımızda yapacağı hiçbir şey yok" dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Birleşik Metal İş Sendikası'na üye oldukları gerekçesi ile DİAM fabrikasından çıkarılan işçiler, Tuzla Kimyasal Sanayi Bölgesi'nde bulanan fabrika önünde basın açıklaması düzenledi. "İşten atılan DİAM işçileri adalet istiyor" pankartı açan işçilere IndustriALL Avrupa Genel Sekreteri LUC Triangle de destek verdi. İşçiler, sık sık "Sadaka değil toplu sözleşme", "İnadına sendika inadına DİSK", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "İşten atılan Diam işçileri adalet istiyor" sloganları attı. İşçiler adına açıklamayı, Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu yaptı.

‘TÜRKİYE'DE YASALAR İSTENİLDİĞİ GİBİ DELİNİYOR’

İşverenlerin sendikalara üye oldukları için hiçbir işçiyi işten atamayacağını belirten Serdaroğlu, Fransız yatırımcıları olan işverenlere atıfta bulunarak, " Türkiye kadar sorun yaşadıkları bir ülke yok. Her örgütlendiğimiz yerde yasa dışı tutumlarla karşılaşıyoruz. Türkiye'yi istedikleri gibi yasaları delebilecekleri, bir ülke olarak görüyorlar. Buradaki işçiyle Belçika'daki işçinin bir farkı yok. İnsanlar emeğinin karşılığını alma çabası içinde" diyerek, şirket yetkilerine tepki gösterdi. Türkiye'de işçilerin zor koşullarda emeklerinin karşılığını alamadan çalıştıklarını vurgulayan Serdaroğlu, işçilerin sendikalı oldukları için işten atılmasının hukuksuz olduğunu ifade etti.

'YAŞANAN HUKUKSUZLUĞA KARŞI ADALET İSTİYORUZ'

Yasalarda sendikalaşma hakkının var olduğunu hatırlatan Serdaroğlu, "İşçiler, sendika üyesi oldukları için işten atıldılar. İşverenin belki ucuz işçi çalıştırmak kimyasında vardır. Eğer bir işveren yasaları tanımıyorsa cezası olması gerekmiyor mu? Bizim demokratik, laik, hukuk devletinden beklentimiz işverenin cezasız kalmamasıdır. Mahkemelerimiz de hükümetimiz de patron seviyor" diyerek, yaşanan hukuksuzluğa karşı adalet istediklerini ifade etti. 

'İŞÇİLER ORTAKLAŞIRSA PATRONLAR KARŞIMIZDA BİRŞEY YAPAMAZ'

Serdaroğlu ardından söz alan IndustriALL Avrupa Genel Sekreteri LUC Triangle, işçiler adına uluslararası bir girişimde bulunduklarını ifade ederek, " Sizin mücadeleniz haklı bir mücadele ve burada yalnız değilsiniz. Tüm dünya işçileri sizinle birlikte ve mücadelenizi destekliyor" dedi. Triangle, işçilerin yaptıkları eylemlerin ortak bir eylem olduğunu belirterek, " Biz DİAM gibi firmalarla iletişime geçtik. Bu yaptıkları utanç vericidir. Kabul edilemez. Buradan mal alan firmalarla da iletişime geçtik. DİAM bu uygulamaya son vermezse DİAM'dan mal almalarını kesmelerini istedik" diyerek, uluslararası firmalar ile iletişime geçtiklerini bildirdi. 

Triangle son olarak işçilere seslenerek, "Eğer tüm işçiler birlikte olursa patronların karşımızda yapacağı hiçbir şey yok" diyerek işçilerin ortaklaşması çağrısında bulundu. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

AİHM Deniz Yücel konusunda Türkiye'den savunma istedi

SONRAKİ HABER

Kurtulmuş: Sınırdaki önlemler savaş ilanı değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...