05 Temmuz 2017 16:39

Somalı aileler: Adalet arayışımız sonuna kadar sürecek

Soma Madenci Aileleri ve Sosyal Haklar Derneği, Soma davasına bakan mahkemenin hakim ve kıdemli üyesinin görev yerinin değiştirilmesine tepki gösterdi

Paylaş

Soma Madenci Aileleri ve Sosyal Haklar Derneği, Soma Maden Katliamı davasına bakan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Aytaç Ballı ve kıdemli üyesi Esra Dokur’un görev yerinin değiştirilmesi ile ilgili basın açıklaması yaptı. 

Soma Kaymakamlığı önünde yapılan basın açıklamasında konuşan katliamda yaşamını yitiren Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak, 301 canın katline sebep olan Soma Kömürleri AŞ. yöneticileri ve avukatlarının siyasi iktidardan aldıkları güce dayanarak mahkeme heyetini açıktan tehdit edip karar aşamasına gelen davayı uzatmaya çalıştıklarını dile getirdi.       

Savcının 7 aydır mütalaa vermediğine dikkat çeken Çolak, “Amaçları mahkeme başkanını göndermekti şimdilik bunu başardılar” dedi.  

Soma davasının herhangi bir dava olmadığına dikkat çeken Çolak, “Bu davaya bakan hâkimlerin görev yerlerinin değiştirilmesi rutin bir işlem olarak görülemez” dedi. 

“301 işçinin her birinin ismini ve ölüm yerini ezbere bilen,iddianame ve bilirkişi raporlarının detaylarına hâkim olan, keşfe katılan, madeni gören, onlarca sanığın sorgusunu yapan, yüzlerce tanık dinleyen, mahkeme başkanı ve kıdemli hakimin yerini değiştirmek yargıya açık bir müdahaledir” dedi.

Adil yargılamanın bir sonuç değil süreç olduğuna dikkat çeken Çolak, “Sürecin bağımsızlığına ve tarafsızlığına gölge düşmüştür” dedi.

Mahkeme üzerinde bir süredir devam eden baskıların yeterli görülmeyip hakim değişikliğine gidildiğini ifade eden Çolak, bununla da yetinilmeyip Çöllolar’daki katliamla ilgili cezaları paraya çeviren hakimin Soma davasına atandığını dile getirdi. 

İki yıldır mahkeme salonunda ve her ayın 13’ünde sokakta adalet arayan aileler olarak adalet arayışını sürdüreceklerini vurgulayan Çolak, “Bütün engellemelere rağmen mücadelemiz sonuca ulaşacaktır. Bu katliamın bütün sorumluları yargılanıncaya kadar davanın takipçisi olacağımızı tekrarlıyoruz” dedi.(Manisa/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Musa Anter Gazetecilik Ödülleri için başvurular başladı

SONRAKİ HABER

İzmir'de Adalet Nöbeti bugün çevre için tutuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...