05 Temmuz 2017 12:09

Yüksekdağ’ın yargılanmasına müdahale Meclis’e taşındı

HDP’li Meral Danış Beştaş HDP eski Eş Başkanı Figen Yüksekdağ’ın yargılanmasında yaşanan olağanüstü engellemeleri Meclis gündemine taşıdı.

Paylaş

HDP eski Eş Başkanı Figen Yüksekdağ’ın yargılanmasında yaşanan olağanüstü engellemeleri Meclis gündemine taşıyan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, mahkeme heyetinin duruşmaya ara verdikten sonra bakanlarla görüşüp görüşmediğini sordu. 

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP eski Eş Başkanı Figen Yüksekdağ’ın yargılanmasındaki engellemeleri Meclis gündemine taşıdı. Konuya ilişkin Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplandırması isteğiyle yazılı soru önergesi veren Beştaş, önergede, şu bilgilere yer verdi:

“Figen Yüksekdağ’ı mahkemede temsil etmek isteyen 1078 avukatın Ankara’ya girişleri türlü nedenlerle engellenmiş; İstanbul’dan yola çıkan avukat heyetini getirecek olan toplu ulaşım araçları İstanbul çıkışında bağlanmış olup özel araçlarına trafik cezaları kesilmiştir. Yine Konya’dan gelen il örgütü temsilcilerinin olduğu otobüslerin Ankara’ya girişi engellenmiş, duruşmayı izlemek için gelen yurttaşların adliye girişlerine izin verilmemiştir. Ayrıca Figen Yüksekdağ’ın avukatlarının AYM önünde açıklama yapması da engellenmiştir. Figen Yüksekdağ’ı duruşmada temsil etmek için katılmak isteyen avukatlara da mahkeme heyeti ‘örgüt suçlarında 3 avukat sınırlamasını gerekçe göstererek izin vermemiş ancak dayanağı olmayan bu uygulama avukatların yoğun talebi neticesinde karşılık bulmamıştır.

Sayın Yüksekdağ’ın duruşmasını izlemek için yurtdışından çok sayıda yabancı heyet gelmiş olup heyetlerin duruşmayı izlemeleri de teamüllere aykırı bir biçimde engellenmiştir. Şöyle ki, duruşmayı izleyecek olan çok sayıda milletvekili avukat ve aktivistlerden oluşan yabancı heyet için Mahkeme’ye partimiz tarafından bildirim yapılmış olup benzer davalarda da süreç bu şekilde ilerlemiş olmasına rağmen ilgili mahkeme heyeti sadece 5 kişinin izlemesine cevaz vermiştir. Duruşma esnasında gelen bir telefon üzerine, mahkeme heyeti oturuma 15 dakika ara vermiş, ardından da yabancı heyetin tümünün duruşmayı izlemelerine izin vermemiştir. Mahkeme heyeti bu hususta Adalet ve İçişleri Bakanlığı ile görüşme yapıldığını ve bakanlığın onay vermediğini ifade etmiştir. Tüm bu hususlar duruşma esnasında tarafımca da bizzat gözlemlenmiştir.

Bir diğer husus da duruşma salonunda 40 kadar kolluk görevlisi ile sivil polislerin yer aldığı ve duruşmanın olağanüstü bir atmosferde gerçekleştiğine ilişkindir. Oysa duruşmalar halka açıktır ve izlemek isteyenlerin izlemesi duruşmaların aleniliği ilkesinin bir gereğidir. Ancak ne var ki çok sayıda güvenlik görevlisinin aksine yabancı heyetler ve yurttaşlar için bu ilkeden taviz verilmiştir.” 

Önergenin devamında şu soruların yanıtlanması istendi:

“* Figen Yüksekdağ’ın duruşmasına yönelik bir gece evvelden başlatılan engellemelerin gerekçesi nedir?

* Figen Yüksekdağ’ı temsil için gelen avukatların otobüslerinin bağlanması ve avukatların Ankara’ya gelişi neden engellenmiştir? 

* Özel araçları ile gelen avukatlara trafik cezası uygulanma gerekçesi nedir? 

* Çeşitli illerden duruşmayı izlemek için gelen yurttaşlar ile HDP mensuplarının Ankara’ya girişleri neden engellenmiştir? 

* Avukatların AYM önünde açıklama yapmaları demokratik bir hak değil midir? Bu hakkın engellenme gerekçesi nedir? 

* Yurtdışından gelen heyetler duruşmalara gözlemci olarak katılabilmekte iken bu uygulama neden Figen Yüksekdağ’ın duruşması için geçerli olmamıştır? 

* Mahkeme Başkan ve üyeleri duruşma esnasında duruşmanın seyrine dair bakanlara bilgi vermiş midir? Yargı Figen Yüksekdağ’ın duruşması esnasında neden bağımsız kılınmamıştır? 

* Mahkeme salonda olağanüstü sayıda kolluk görevlisi olmasının sebebi nedir? 

* Figen Yüksekdağ’ın duruşması için oluşturulan bu katı uygulamaların Yüksekdağ’ın hukuksuz tutukluluğu ile ilgisi var mıdır? 

* 20 Mayıs 2016 tarihinde HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılmasına yönelik başlatılan kampanya hâlihazırda devam mı etmektedir? Bu kampanya dava sürecini de kapsıyor mu? 

* Figen Yüksekdağ’ın dava süreci de iktidar tarafından yönetilmeye devam mı etmektedir? 

* Figen Yüksekdağ’ın duruşması sırasında yargıya talimat verildiği tarafınızca da gözlemlenmiş midir? 

* Figen Yüksekdağ ve tutuklu HDP’li milletvekillerinin yargı süreçleri hükümet tarafından mı organize edilmektedir? Bu hususta hükümet olarak alınmış bir karar mı vardır?” (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

MİT TIR'ları iddianamesinde ABD ve Başsavcı'dan yalanlama

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanlığı'ndan G20 Hamburg Zirvesi açıklaması 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...