05 Temmuz 2017 11:51

ABD emperyalizmi 240. yıl dönümünde İsveç'te protesto edildi

Kuruluşunun 240. yılında ABD emperyalizmi Stockholm’de protesto edildi.

Paylaş

ABD emperyalizmi kuruluşunun 240. yıldönümünde İsveç’in başkenti Stockholm’de dün düzenlenen bir gösteriyle protesto edildi.

Aralarında İsveç Barış Konseyi, Barış için Sanatçılar, İsveç-Küba Dayanışma Derneği ve Irak Kültür Derneği’nin de bulunduğu 10’u aşkın dernek ve örgüt tarafından Nobel Müzesi önünde gerçekleşen gösteri, İsveçli sanatçı Jan Hammarlund’un gitar çalarak özgürlük şarkıları söylemesiyle başladı.

İsveç Barış Konseyi Başkanı Agneta Norberg, ABD ve NATO’nun dünyayı kuşatmayı sürdürdüğünü, Doğu Asya’da Güney Kore, Japonya, Singapur ve Avustralya ile ilişkilerini geliştirerek hava, kara ve denizde büyük tatbikatlar gerçekleştirdiğini söyledi.

Daha önce görece bağımsız ve tarafsız bir dış politika izleyen İsveç’in giderek NATO’ya yakınlaşmasını ve topraklarını NATO tatbikatlarına açmasını eleştiren Norberg, İsveç halkına Baltık Denizi’nde gerçekleşecek ‘Aurora 17’ NATO tatbikatını protesto etmek için 16 Eylül günü Göteborg’de düzenlenen gösteriye katılmaları çağrısı yaptı.

İsveç-Küba Dayanışma Derneği adına bir konuşma yapan Eva Björklund, ABD’nin neredeyse yarım asırdır Küba’ya uyguladığı ambargoya Obama yönetiminin açtığı çatlakların Donald Trump tarafından kapatıldığına ve ambargonun daha da ağırlaştırıldığına dikkat çektikten sonra Küba’ya yönelik ambargonun kaldırılmasını ve ABD’nin Guantanamo üssünü terk etmesini istedi.

Barış İçin Sanatçılar’dan Kemal Görgü, konuşmasında Türkiye ve Kürdistan’daki gelişmelere dikkat çekti.

Aralarında Eş başkanlar ve milletvekillerinin de bulunduğu bini aşkın HDP’li ile çok sayıda gazeteci, akademisyen ve aydının tutuklandığını hatırlattı ve İsveç Hükümeti’ne siyasi tutsakların serbest bırakılmaları için girişimde bulunması çağrısında bulundu.

Erdoğan ve AKP Hükümeti’nin Rojava’daki eşitlikçi sistemi ortadan kaldırmak için sınırlara yığınak yaptığına dikkat çeken Görgü, Kürt halkının desteğe ihtiyacı olduğunu belirterek,  İsveç ve dünya kamuoyuna Afrin’e yönelik hazırlığı yapılan saldırıya karşı dayanışmayı yükseltme çağrısı yaptı. (Stockholm/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Katar yanıtını verdi, Körfez 4’lüsü toplandı

SONRAKİ HABER

SES: Güvencesizliğin kalıcı hale getirilmesi planlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa