05 Temmuz 2017 11:22

Katar yanıtını verdi, Körfez 4’lüsü toplandı

Körfez ülkeleri, boykot uyguladıkları Katar’a verdikleri sürenin dolması üzere ne yapacaklarını konuşmak üzere Kahire’de toplandı.

Paylaş

Katar’ın, Suudi Arabistan ve müttefiklerinin 13 maddelik talepler listesini geri çevirmesi üzerine Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır’ın temsilcileri bundan sonra atılacak adımları görüşmek üzere Mısır’ın başkenti Kahire’de toplandı. Toplantının sonucu konusunda henüz açıklama yapılmadı.

Bu ülkelerin Katar’dan uymasını istediği 13 maddelik talep listesi için verdiği 10 günlük süre pazar günü dolmuştu. Ek olarak tanınan 2 günlük süre de dün gece sona erdi.

Listede ilişkilerin düzelmesi için sıralanan maddeler arasında Türkiye'nin Katar’daki askeri üssünün kapatılması, İran ile ilişkilerin kesilmesi, el Cezire televizyonunun kapatılması ve terörizme verilen desteğin sonlandırılması gibi talepler de bulunuyordu.

KUVEYT KATAR’IN YANITINI İLETTİ

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre, bugün ilk olarak, Kuveyt Kabine İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Abdullah es Sabah, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr ile Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde bir araya geldi.

Sabah, talep listesine yönelik geçen pazartesi günü Katar’ın krizde arabuluculuk yapan Kuveyt’e teslim ettiği yanıtı Cubeyr’e iletti.

Katar’la diplomatik ilişkilerini kesen ve ekonomik ambargo uygulamaya başlayan söz konusu ülkelerin dışişleri bakanları da Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri’nin daveti üzerine Kahire’deki toplantıya gitti.

KATAR: TALEPLER GERÇEKÇİ DEĞİL

Öte yandan Kahire toplantısı öncesi Körfez’deki komşularına seslenen Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman el Sani, Doha’da Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada taleplerin “gerçekçi ve izin verilebilir olmadığını” söyledi. Katar Dışişleri Bakanı taleplerin terörizm ile ilgisi olmadığını “düşünce özgürlüğüne ket vurmayı amaçladığını” ileri sürdü.

El Sani, “Ambargo uygulayan ülkelerin taleplerine, devletlerin egemenliğine yönelik saygıyı muhafaza kapsamında ve uluslararası kanunlar çerçevesinde cevap verdik. Ambargo uygulayan ülkelerin tutumlarına ilişkin bir tahminde bulunamıyoruz. Bu ülkeler, Katar'a yasa dışı ambargo uygularken uluslararası hukuk ilkelerinin çoğunu ihlal etti. Dolayısıyla toplantının sonuçlarına ilişkin de bir tahmin yürütemiyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Associate Dr Hakan Güneş: Red lines will turn pink in Syria

SONRAKİ HABER

ABD emperyalizmi 240. yıl dönümünde İsveç'te protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...