05 Temmuz 2017 10:07

Suudi Arabistan İngiltere’de radikalleri finanse ediyor

İngiltere’de yayınlanan yeni bir araştırma, Suudi Arabistan’ın İngiltere’deki İslami radikalleşmeyi finanse eden temel dış aktör olduğunu iddia etti.

Paylaş

The Henry Jackson Cemiyeti’nin* hazırladığı raporda, yurt dışından finanse edilen İslamcı örgütler ile “nefret vaazları veren imamlar ve şiddet eylemleri düzenleyen gruplar” arasında açık ve büyüyen bir bağlantı olduğu belirtildi.

BBC’nin haberine göre, dış ilişkiler üzerine çalışan düşünce kuruluşu, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinin, İngiltere’deki radikalleşmedeki rolleri konusunda soruşturma açılması için çağrı yaptı. İngiltere’nin Suudi Arabistan Elçiliği ise iddiaların “kesinlikle asılsız” olduğunu ileri sürüyor.

2015’te eski İngiltere Başbakanı David Cameron öncülüğünde de İngiltere’deki İslamcı örgütler üzerine bir rapor hazırlanmaya başlanmış, yeni tamamlanan raporun yayınlanıp yayınlanmayacağı tartışma konusu olmuştu.

SUUDİ ARABİSTAN LİSTENİN BAŞINDA

Öte yandan yeni rapordan rahatsız olan kimi çevreler ise İngiltere ve Körfez ülkeleri arasındaki yakın diplomatik ekonomik ve güvenlik bağların zarar görebileceği konusunda uyarıyor. İngiltere ve Suudi Arabistan arasında başka silah ticareti olmak üzere ticari ilişkiler sürüyor.

Henry Jackson Cemiyeti’nin raporuna göre, Körfez ülkeleri ve İran, radikalliği teşvik eden vaizlere ev sahipliği yapan ve aşırılık yanlısı materyallerin yayılmasını destekleyen camilere mali destek sağlıyor.

Raporda, Suudi Arabistan listenin en tepesinde yer alıyor. Suudi kişi ve vakıfların, “bağnaz  Vahhabi ideolojilerini” dışarıda yaymak için başvurdukları yöntemler ile ilgili çok sayıda örnek de yer alıyor.

Raporun Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin Katar’ı “terörü desteklemekle” suçladığı hassas bir zamana denk gelmesi de dikkat çekiyor.

İŞÇİ PARTİSİ: RAPORU YAYINLAYIN

İşçi Partisi Milletvekili Dan Jarvis, rapordaki iddiaları onaylayarak, Suudi Arabistan ile radikalliği finanse eden kuruluşlar arasındaki ‘endişe verici’ bağlantılar olduğunu belirtti ve hükümetin raporu yayınlaması için çağrıda bulundu. Jarvis yaptığı açıklamada “Bu yıl yaşadığımız korkunç ve trajik terör saldırılarının ardından, halkımızı korumak için elimizdeki her aracı kullanmamız hayati önem taşıyor. Bu, aşırılık yanlılarını teşvik eden, destekleyen ve fon sağlayan finansal ağları tespit etmeyi ve kapatmayı da  içeriyor” ifadelerini kullandı.

Nisan ayında Suudi Arabistan’ı ziyaret eden Başbakan Theresa May, İngiltere’nin Suudi Krallık ile olan tarihi ilişkisinin İngiliz güvenlik ve ekonomisi için önem taşıdığını söylemişti. Öte yandan İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn, insan hakları sicili ve Yemen’deki askeri müdahalesi nedeniyle İngiltere’nin Suudi Arabistan’a yaptığı silah ihracatının derhal durdurulması için çağrıda bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)

*Henry Jackson Cemiyeti (Henry Jackson Society) İngiltere’de Cambridge Üniversitesi bünyesinde 2005’te kurulan siyasi bir topluluk.

ÖNCEKİ HABER

Yarkadaş: TBMM Başkanı Kahraman'a soru beğendiremiyoruz

SONRAKİ HABER

Kilise ve manastırları Diyanet'e veren karar iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...