05 Temmuz 2017 10:09

Yarkadaş: TBMM Başkanı Kahraman'a soru beğendiremiyoruz

CHP'li Barış Yarkadaş, İsmail Kahraman tarafından geri gönderilen sorulara ilişkin açıklama yaparak; TBMM Başkanı'na soru beğendiremiyoruz' dedi.

Paylaş

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş'ın 'polis tarafından saçı yolunan genç kadın'a ilişkin sorularını geri yolladı. Yarkadaş, "Kahraman işkenceyi engelleyecek mekanizmaları harekete geçirmek yerine, işkencenin üstünü örtmeye gayret ediyor" dedi.

O SORULARI DA BEĞENMEDİ

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, İdil Kültür Merkezi’ne yapılan operasyonda gözaltına alınan Bergül Varan’a uygulanan işkenceye ilişkin sorularının Meclis Başkanı İsmail Kahraman tarafından geri gönderildiğini açıkladı.

Yarkadaş "İsmail Kahraman, soru önergelerimizi ilgili makama iletmek yerine geri gönderiyor. Keşke bu hassasiyetini ülkedeki hukuksuzluk ve adaletsizlikler konusunda da gösterebilse” dedi.

ÖZEL YAŞAMMIŞ!

Okmeydanı İdil Kültür Merkezi’ne 30 Mayıs’ta yapılan operasyonda gözaltına alınan Bergül Varan’ın saçları polis tarafından kökünden koparılmıştı. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP’li Yarkadaş’ın soruları Kahraman’ı rahatsız etti. Önerge TBMM Başkanı İsmail Kahraman tarafından "Bunlar özel yaşama ilişkin sorular" denilerek geri gönderildi.

Önergesinin geri gönderildiğini Kocaeli’nde devam eden Adalet Yürüyüşü'nün 21. gününde açıklayan TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Üyesi Barış Yarkadaş, şöyle konuştu:

“OHAL’le birlikte işkence vakaları ve insan hakları ihlallerinde patlama yaşanıyor. AİHS’nin 15. Maddesi açık… Yaşam hakkını düzenleyen madde ve işkence yasağına ilişkin madde hiçbir koşulda askıya alınamaz. Buna OHAL de dahil… Fakat bize ulaşan veriler bu maddelerin alenen ihlal edildiğini gösteriyor. İktidar kendisini kaybetmiş durumda. Muhaliflere karşı, düşman ceza hukuku uygulanıyor."

'BU CESARETİ KİM VERİYOR?'

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın geri gönderdiği soruları da medyayla paylaşan Yarkadaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İdil Kültür Merkezi’ne 30 Mayıs’ta yapılan operasyonda gözaltına alınan Bergül Varan’ın saçları polis tarafından kökünden koparılmış ve mehter marşı eşliğinde polisler ellerinde kalan saçla oynamış. Bu polisler bu cesareti nereden alıyorlar? Bunlardan hesap soracak bir iktidar yetkilisi yok mu? Merak ediyorum işkence yapan polisler hakkında bugüne kadar ne yapıldı? Sorularımızı geri gönderen İsmail Kahraman’ın TBMM Başkanı olarak bu işkence olayının peşine bizden öncesini düşmesini isterdik. Millet Meclisi’nin başkanı olarak bunun takibi en çok ona yakışırdı."

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın geri gönderdiği soruları da medyayla paylaşan Yarkadaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“TBMM'nin iç tüzüğünün 96. maddesine dayanarak verdiğim üç soruluk önerge, TBMM Başkanı Kahraman tarafından yine geri gönderildi. İşkence ve insan hakları ihlallerinin TBMM arşivine girmesinden rahatsız oluyorlar.

Geri gönderilen önergemizdeki sorular ise şu şekildeydi: ‘Gençlerin saçlarını yolarak ve kökünden kopararak mı ülkeyi yöneteceksiniz?’  ve ‘Gözaltına alınan kişilerin gözaltına alınma gerekçesi nedir? AKP muhalifi olmak gözaltı sebebi midir?’ bu soruları Başbakan Binali Yıldırım’a yöneltmiştim. Fakat İsmail Kahraman, bu soruları özel yaşama ilişkin olduğu gerekçesiyle reddetmiş. Akıl alır gibi değil… İşkence yapılmasına ses çıkarmayanlar, bunun sorulmasından rahatsız oluyorlar. Başka bir ülkede bu görüntü ortaya çıksaydı emin olun ki yer yerinden oynardı. Ne yazık ki ülkemizde bu tarz olaylar olağan hale geldi.”​ (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kıbrıs müzakereleri askıya alındı

SONRAKİ HABER

Suudi Arabistan İngiltere’de radikalleri finanse ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...