05 Temmuz 2017 09:45

Memur ve işçilerin gelir kaybı için kanun teklifi

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, işçi ve memurların yaşadığı gelir kayıplarının önlenebilmesi için kanun teklifi sundu.

Paylaş

İşçilerin ve memurların o aya kadar aldıkları ücretlerin toplamına bakılarak belirlenen vergi dilimi nedeniyle asgari ücretliler üçünü vergi dilimine girerek yıl sonunda ücretlerinin yüzde 27’si vergiye gidiyor, işçi ve memurun cebine giren ücret azalıyor. Bu konuya dikkat eken CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, işçi ve memurların 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu nedeniyle yaşadığı gelir kayıplarının önlenebilmesi için kanun teklifi sundu. Ülkede işçilerin geliri artmazken ödedikleri vergilerin sürekli arttığına dikkat çeken Tümer, verdiği kanun teklifinde 30 bin liraya kadar yüzde 15 vergi uygulanmasını, ücret gelirleri için 5 puan indirim yapılmasını istedi. 93 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi ve gerekçesini TBMM’ye sunan Tümer, memur ve işçilerin Gelir Vergisi’nin bir üst vergi dilimine geçtiklerinde hem nominal hem de reel olarak gelir kaybına uğradıklarını belirtti.

ASGARİ ÜCRET DE DÜŞTÜ

2016 yılında asgari ücretin yılın son çeyreğinde bir üst vergi dilimine girerek 1300 TL’nin altına düştüğünden, Hükümetin acilen özel bir düzenleme yapmak zorunda kaldığını ifade eden Tümer, “İşçilere 6’şar aylık dönemler itibariyle tahmini enflasyon beklentilerine göre yapılan zamlar hemen her dönemde gerçekleşen enflasyonun altında kalmıştır. Enflasyon farkı ödemesiyle bu kaybın giderildiği iddia ediliyorsa da bu kesimler için daha gerçekçi olabilecek bir enflasyon sepeti dikkate alınmadığından, ücretliler hesaplanan enflasyondan çok daha ağır bir enflasyona maruz kalmakta” dedi.

VERGİ YÜKÜ ADİL OLMALI

Anayasa'nın 73’üncü maddesinde de yer bulan “ödeme gücü ilkesine dikkat çeken Tümer, "Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür." Bu ilke, vergi adaletinin en temel dayanaklarının başında gelmektedir. Gelir Vergisi'nin yükünü sınıflar arasında görece daha adil dağıtabilmenin ana yollarından biri tarife yapısının adil düzenlenmesinden geçmektedir. Kanun teklifimizin temel gerekçesi de budur” dedi.

Kanunun birinci maddesinde değişiklik öneren Tümer,  30 bin TL'ye kadar yüzde 15, 60 bin TL’nin     30 bin TL’si için 4 bin 500 TL, fazlası yüzde 20, 120 bin TL’nin     60 bin TL’si için 10 bni500 TL, fazlası yüzde 25, 240 bin TL’nin   120 bin TL’si için 25 bin 500 TL, fazlası yüzde 30, 500 bin TL’nin   240 bin TL’si için 61 bin 500 TL, fazlası yüzde 35, 500 bin TL’den fazlasının 500 bin TL’si için 152 bin 500 TL, fazlası yüzde 40 oranında vergilendirilmesini istedi. Ücret gelirleri için, bu tarifenin her bir dilimine karşılık gelen oranlar, 5’er puan indirimle uygulanmasını istedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şehmus Özer anısına dostluk maçı

SONRAKİ HABER

Kıbrıs müzakereleri askıya alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...