05 Temmuz 2017 09:17

Fas’ta işten atılan 540 işçi için dayanışma çağrısı

Fas'ta işten atılan 540 işçi için Uluslararası Gıda İşçileri Birliği dayanışma çağrısı yaptı.

Paylaş

Kuzey Afrika ülkesi Fas’ın Agadir kentinde, konserve balık fabrikasında çalışan çoğu kadın 540 işçi, haziran sonunda işten atıldı. İşçiler Mart 2015’ten bu yana sendikal hakları için direnişteydiler. DOHA isimli balık konservesi üreten şirkette çalışan Faslı işçiler, patronun devlet yetkilileriyle birlikte sendikal faaliyetleri engellemesine karşı mücadele ediyordu. 

2014 başlarından itibaren şirket yönetimi, sendikayı aradan çıkararak kendi seçtiği delegeleri işçi temsilcileri olarak atamak için işçiler üzerinde baskı uygulamaya başladı. 

6 Mart 2015’de grev çağrısı yapan 51 mücadeleci işçiyi işten atan yönetim, grevi kırmak için 500 yeni işçi aldı ve greve çıkan sendikalı işçiler ve sendika yöneticileri hakkında da suç duyurusunda ve tazminat talebinde bulundu. 

Uluslararası Gıda İşçileri Birliğinden (IUF) yapılan açıklamaya göre, dayanışma kampanyası sonucunda şirket suçlamalarını geri çekmek zorunda kaldı. Fakat işten atılan 540 işçinin sendikal hakları için direnişi devam ediyor. 

IUF adına yapılan açıklamada tüm dünyadaki gıda işçileri ve sendikaları Faslı DOHA işçileriyle dayanışmaya çağrıldı. İmza kampanyasına katılmak isteyenlerin de http://www.labourstart.org/go/doha

internet sitesinden kampanyaya destek verebileceğini belirtildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'Enerji içecekleri, çocuklarda kalp problemleri yaratabilir'

SONRAKİ HABER

Şehmus Özer anısına dostluk maçı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...