Petrol işçisinden işgalli uyarı

Petrol-İş üyesi işçiler, Türkiye Petrolleri (TP) Genel Müdürlüğü binasını işgal ederek Enerji Bakanlığı'yla görüşme sözü aldı.

05 Temmuz 2017 05:56
Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Varlık Fonu’na devredilen Türkiye Petrolleri’nin (TP) bünyesinde yürüttüğü saha hizmetlerinin TPIC’e devredilmesi yönündeki kararın Bakanlar Kurulu’na sunulmasına tepki gösteren Petrol-İş üyesi işçiler, Genel Müdürlük binasını işgal etti. Daha önce sendikanın görüşme talebine yanıt vermeyen Enerji Bakanlığı görüşme sözü verince işçiler genel müdürlükten çıkarak eyleme son verdi. Yapılan görüşmede bakanlık bir yıldır tutmadıkları sözleri yineledi. Petrol-İş Genel Mali Sekreteri Turgut Düşova ise “Taleplerimiz kabul görmedi. Gerekirse üretimden gelen gücümüzü kullanacağız” dedi.

Türk-İş’e bağlı Petrol-İş Sendikası’nın örgütlü bulunduğu Türkiye Petrolleri, BOTAŞ, ETİ MADEN gibi köklü kurumlar Türkiye Varlık Fonu’na devredilmişti. Fona devirin ardından bu kurumlardaki özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamaları hız kazandı. Türkiye Petrolleri’nin bünyesinde yürüttüğü birçok saha hizmetinin TPIC’e devredilmesi yönündeki karar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından imzalanarak Bakanlar Kurulu’na sunuldu. Türkiye Petrolleri Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlükleri’nden Ankara’ya gelen ve genel müdürlükte çalışan Petrol-İş üyesi işçiler, Türkiye Petrolleri bünyesindeki sondaj, workover, kuyu tamamlama, Jeofizik Operasyonlar Müdürlüğü servis faaliyetleri gibi birçok birimin TPIC'e (Turkish Petroleum Internatonal Company) devredilerek özelleştirilmesine dün Ankara’da tepki gösterdiler.

TP Genel Müdürlüğü kampüsünde buluşan işçiler yönetim binasına yürüyerek burada basın açıklaması yaptılar. Basın açıklamasının ardından Petrol-İş üyesi işçiler genel müdürlük binasını işgal ettiler. Özel güvenlik görevlileri yüzlerce işçinin binaya girişine engel olamazken kurum yöneticileri polis çağırdı. İşçilerin binayı işgal etmesi sırasında gergin anlar yaşandı. Merdivenleri ve genel müdürün bulunduğu ikinci katı işgal eden işçiler sık sık “Yönetim istifa”, “İş ekmek yoksa, barış da yok” sloganları attılar.

BAŞBAKAN GÖRÜŞÜYOR, DAMAT TENEZZÜL ETMİYOR

Petrol İş Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar TP’deki birçok alanın özel şirkete devredilmesine karşı Başbakanla bile görüştüklerini ama Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile görüşemediklerini söyledi. Muhatap alınmak istediklerini belirten Yaşar, bu taleple TP yönetimiyle görüşmeye gitti. Sendika yöneticileri genel müdürlükle görüşürken işçiler sloganlar eşliğinde işgali sürdürdüler. Kısa bir süre sonra sendikacılar görüşmek üzere Enerji Bakanlığı’na çağrıldılar. Bunun üzerine işçiler eylemi sonlandırdılar. Sendika heyeti de görüşme için Bakanlığa gitti.

‘GEREKİRSE ÜRETİMİ DURDURUZ’

Petrol-İş Genel Mali Sekreteri Turgut Düşova yapılan görüşmeye ilişkin gazetemize konuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın Ankara’da olmadığı belirtilerek müsteşar ile görüştürüldüklerini aktaran Düşova, görüşmeyi Petrol-İş Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar’ın yaptığını söyledi. Taleplerinin karşılık bulmadığını belirten Düşova, emeklilik hakkı kazanan 50 yaş üzerindeki işçilerin işten çıkarılmasının gönüllülüğe çevrileceği, TPIC’in işkolu oyunları ile sendikal örgütlenmeyi engellemesinin ortadan kaldırılacağı gibi sözlerin yinelendiğini dile getiren Düşova, “Ancak bu sözleri gerçekçi bulmuyoruz. Bu sözler 1 yıldır tutulmadı. Eğer taleplerimiz kabul edilmezse, Türkiye Petrolleri küçültülüp parçalanırsa, hükümet bu tutumundan vazgeçmezse biz de eylemlerimize devam edeceğiz. Gerekirse üretimden gelen gücümüzü kullanacağız” diye konuştu.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Adalet Yürüyüşü'nün 21. günü: HSK'ye yargı kıyımı eleştirisi

SONRAKİ HABER

Çocuğuna işkence yapan baba tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...