05 Temmuz 2017 00:40

İzmir Gaz işçileri: İş güvenliği için sendikalaştık

İş güvencesi ve iş güvenliği için sendikalaştıkları için işten atılan İzmir Gaz işçileri, sendikalı olarak işe geri dönmekte kararlı.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

DİSK’e bağlı Enerji Sen’e üye oldukları için işten atılan İzmir Gaz işçileri, sendikalı olarak işe geri dönmekte kararlı. İş güvencesi, iş güvenliği ve işçi sağlığı talepleriyle sendikalaştıklarını anlatan işçiler, önümüzdeki günlerde yapacakları eylemlerle taleplerini bir kez daha gündeme taşıyacak. 

Kolin ve Türkerler şirketlerine ait İzmir Gaz AŞ Genel Müdürlüğü’nde çalışırken işçiler sendikalaşınca 23 işçi işten atıldı.  Atılan işçilerden biri de 2010’dan beri İzmir Gaz’ın farklı birimlerinde çalışan Cenk Başarıcı. Çalışma sürelerinin sadece kağıt üzerinde olduğunu ifade eden Başarıcı, “Akşam 18.30 deniyordu ama o saatte eve giden yoktu. Örneğin alt yapıcılar saat 22.00’a kadar çalışıyor. Birimlerde kişi sayısı az olduğu için biri hastalanıp gelmediğinde iş yükü artıyordu. İlla ki mesai yapıyorduk. Ya bir yerde boru patlıyor ya gaz kokusu oluyor. Mesai paraları bütün birimlere de verilmiyordu. Bazı birimlere de 22 saatten sonrasına veriliyordu. Onu da tutturamadığımız aylar bedavaya çalışıyorduk” dedi

‘İŞTEN ÇIKARILMAYI HAK ETMEDİK’

Ücretler, çalışma şartları, personel azlığı, yemek kartları, kullanılan malzemelerle ilgili sorunları defalarca şirket yönetimine taşıdıklarını ifade eden Başarıcı şunları söyledi: “Ama sonuç alamadık. Ben iki sene üste üste zam alamadım. Her türlü zorluğunu çektik, gecemizi gündüzümüze kattık, yeri geldiğinde eşimizi, çocuğumuzu göremedik. İnsanların ne kendinde ne de evinde huzur bıraktılar ama kazanacağız hakkımız neyse alacağız.”

İzmir Gaz’da 3 sene acil müdahale ekibinde çalışan Evrim Esen, şirketin işçi güvenliği konusundaki eksiklerini aktardı: “Bizim giysilerimizden tutun kullandığımız aletlere kadar her şeyin gazın tutuşmasına engel olabilecek donanıma sahip olması gerekiyor. Fakat bizim giysilerimiz normal standart ekipmanlar. Doğalgaz sektörünün kullanabileceği ekipmanlar değil. Kasklarımızın da önde koruyucu bir perdesi yok. Bir doğalgaz borusu hasar aldığında, o alana girdiğimizde bizi koruyabilecek önleme sahip değil, keza yaşanmıştır.”

‘İŞE DÖNENE KADAR...’

İşten atıldıklarının ertesi günü bir işçinin gerekli önlemler alınmadığı için yaralandığını ve yanıklar oluştuğunu söyleyen Esen “Bunları çok defa yönetime taşıdık hep yapacaklarını söylediler. Biz de durum düzelmediği için işten kaçınma dilekçesi verdik, ‘hayati tehlikemiz var bunların önlemi olunması alınsın’ dedik ama sonuç ne oldu bilmiyoruz işten atıldık. Bir diğer sendikalaşma sebebimiz de iş güvencemizin olmaması. Patron bizi istediği zaman, istediği saatte işten çıkarabilir, istediği yere gönderebilir. Sorunlarımızı dile getirdiğimizde ‘dışarıda işsiz çok’ deniyor. İşveren bizi geri alana, sendika masaya oturana kadar mücadele edeceğiz” dedi.

AZ İŞÇİ, AZ PARA, ÇOK İŞ

Hayat şartlarının her gün daha da kötüleştiğini belirten Furkan Küçükkaya “Aldığımız para 1700-1800 lira. Parayı nereye vereceğimizi şaşırıyoruz. ‘Az işçi, az para, çok iş.’ Biz bu politikayı değiştirmek için yola çıktık, sendika üyesi olduk. Çalışan işçilerin sendikaya üye olup, bize destek vermelerini istiyoruz” çağrısında bulundu.

ENERJİ SEN: İZMİR GAZ İŞÇİSİ ADALET İSTİYOR

DİSK/Enerji-Sen Genel Merkez Yöneticisi Tarık Yüce de, sendikalarının enerji iş kolunda çalışan işçilerin çalışma koşullarını ve ücretlerini iyileştirmek için örgütlendiğini belirterek “İzmir Gaz’da adaletsiz, insan onuruna yakışmayan, iş kanununa aykırı uygulamalar var. İşçiler de mücadeleyi sendika ile yola devam etme kararı aldılar. Daha öncesinde işveren hiç bir şekilde işçiyi dinlememiş ve söz hakkı vermemiş. Üyelik kampanyası başlattık İzmir Gaz’da. Yarıdan fazlasını da üye yaptık, biz başvuru yapamadan işveren haksız bir şekilde işçi çıkarttı. Hukuki süreci yürüteceğiz arkadaşlarımızla birlikte. Bunun yanında fiili meşru mücadeleyi sürdüreceğiz. İzmir halkını ve emek demokrasi güçlerini de mücadelemize destek vermeye çağırıyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Fındık üreticisi ürününe ve geleceğine sahip çıkıyor

SONRAKİ HABER

Soma davasında sanıkların istediği oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...