04 Temmuz 2017 13:07

Dink davasında jandarmaların savunması alındı

Hrant Dink davasının bugünkü duruşmasında jandarma görevlileri ile kamu görevlileri ifade verdi. Duruşma perşembe gününe ertelendi.

Paylaş

Cansu PİŞKİN 
İstanbul 

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde sorumluluğu bulunan Jandarma görevlilerinin iddianamesi ile birleştirilen kamu görevlilerinin yargılandığı ana davaya devam edildi. İki dosyanın birleştirilmesi ile sanık sayısının 86’ya yükseldiği davada, 30 sanık tutuklu yargılanıyor. 

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz yargılanan jandarma görevlileri ile kamu görevlileri katıldı.

‘ŞİŞLİ’DEN GİTMEMİZİ KOMUTAN İSTEDİ’

Sanıkların ifadesi ile devam eden bugünkü duruşmada ilk olarak tutuksuz sanık Eyüp Temel savunma yaptı. Olayın olduğu tarihte İstanbul Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli olan Eyüp Temel, Dink'in öldürülmesine nezaret eden ekipten olduğu iddiasıyla yargılanıyor. Temel savunmasında, Dink’in evinin çevresinin jandarma tarafından izlenmesine ilişkin bilgisi olmadığını ve izleyen jandarma personelini de tanımadığını ifade etti. Cinayete ilişkin bilgisinin olmadığını öne süren Temel, o tarihlerde İstanbul’a yeni atandığını söyleyerek, “Olay günü Jandarma devriye arabasının şoförü olarak araç komutanı Emre Cingöz’ü Maslak’tan Gaziosmanpaşa’ya getirmekle görevliydim” dedi. 

Dink Ailesi avukatlarından Bahri Belen, Temel’e Maslaktan Gaziosmanpaşa’ya gitmek için çevre yolunu tercih etmek yerine neden Şişli trafiğine girdiklerini sordu. Temel ise İstanbul’a yeni tayin olduğu için yolları bilmediğini, Şişli’den geçme talimatını araç komutanı Emre Cingöz’ün verdiğini dile getirdi. 

‘OLAY GÜNÜ ŞİŞLİ BÖLGESİNE GİTMEDİK’

Temel’in ardından olay tarihinde İstanbul Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü ASAF. 1. İstihbarat unsur elemanı olan tutuklu sanık Abdullah Dinç’in savunmasına geçildi. Dinç, o dönem Yüzbaşı olan Muharrem Demirkale ile birlikte tetikçi Ogün Samast’a yardım ettiği iddiasıyla yargılanıyor. 

Olay günü Yüzbaşı Muharrem Demirkale’nin araç şoförü olarak görevlendirildiğini söyleyen Dinç, “Yolda giderken hiçbir şekilde Muharrem Demirkale ile konuşmadık ve kendisiyle Şişli bölgesine de gitmedik. Komutanı Balmumcu’da indirdikten sonra tek başıma İl Jandarma Komutanlığı’na döndüm” dedi. 

93 ADET TELEFON GÖRÜŞMESİ YÜKSEK LİSANSA İLİŞKİNMİŞ

İddianamede olay günü ve cinayet sonrası yaklaşık 1 yıllık süreçte Muharrem Demirkale ile 93, TSK ile irtibatlı değişik birimlerle 85 adet telefon irtibatı bulunduğu bilgisi yer alan tutuklu sanık IQ Kültür Sanat Yayıncılığı’nın sahibi Adem Sarıgöl savunmasında, “Demirkale yüksek lisans yapmak istiyordu ve yayınevimde doktora ve tez kitapları yayınladığım için benden hangi kitapları alacağı konusunda yardım istemişti” dedi. Sarıgöl TSK’nın yayınevinin çıkardığı kitapları tavsiye ettiğini belirterek, Hilmi Özkök ve Yaşar Büyükanıt’ın yayınları sebebiyle kendisine teşekkür mektubu gönderdiğini ifade etti. Sarıgöl, cinayet günü ve sonrasında Muharrem Demirkale ile telefon görüşmelerini ise, “Kendisiyle sadece okur ilişkim oldu” diye açıkladı. 

Cinayet günü Muharrem Demirkale’nin sanık Ali Fuat Yılmazer ve bir diğer şüpheli Metin Balta ile birlikte Adem Sarıgöl ile de telefon irtibatı bulınuyor. İddianamede söz konusu telefon irtibatının Sarıgöl’ün de FETÖ/PDY terör örgütü ile ilişkili olduğunun göstergesi olduğu iddia ediliyor.

‘GÖRÜNTÜLERİ KİMİN ÇEKTİRDİĞİNİ ŞUBE MÜDÜRÜ BİLİR’

Cinayetin işlendiği tarihte Samsun İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü’nde Emniyet Amiri olan ve Samsun Otogar’da yakalandıktan sonra emniyete götürülen tetikçi Ogün Samast’ın Türk bayrağı önünde fotoğrafının çekilmesi için talimat verdiği iddia edilen tutuklu sanık Ahmet Çetiner ise savunmasında, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti. 
Çetiner, “Katilin fotoğrafının çekilmesi emrini ben vermedim. Kimin çektirdiği konusumda bilgim yok, şube müdürü bilir. Fotoğrafı gazetecilerle ben paylaşmadım” dedi. Çetiner, Samast’ın yakalanması konusunda da şube müdüründen talimat aldığını söyledi.  

Bu sırada tutuklu sanıklardan Fox Tv Haber Müdürü Ercan Gün söz alarak Ahmet Çetiner’e “Siz o ham görüntülerin nerede olduğunu biliyor musunuz” diye sordu. Çetiner, “Müfettişler almıştır muhtemelen. Görüntüler müfettişlerin hazırladığı dosyanın içindedir ama biz onu hiçbir şekilde görmedik. Bizim şubemizde görüntü değil sadece fotoğraf çekildi” yanıtını verdi. 

‘VALİ VE BAŞSAVCI KONUŞMALARI KAYIT ALTINA ALIN TALİMATI VERDİ’

Dink cinayetinin işlendiği tarihlerde Samsun İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü'nde emniyet amiri olarak görev yapan bir diğer tutuklu sanık Metin Balta’nın da, Çetiner gibi tetikçi Ogün Samast'ın Samsun TEM Şube Müdürlüğü'nde fotoğraf çekimlerinin yapılması için talimat verdiği iddia ediliyor. Balta savunmasında, Ogün Samast’ı otogarda yakaladıklarında üzerinde bir adet Türk bayrağı çıktığını, üzerindeki diğer şeylerle birlikte bayrağı da aldıklarını, ancak Samast’ın bayrak alınca Samast'ın ters bir tepki verdiğini anlattı. Balta, “Ogün vermek istemiyorum diye ters bir tepki verdi. Bunun üzerine sayın Başsavcı, ‘verin bayrağını güzelce anlatsın, sonra alırsınız bayrağı’ dedi” diye konuştu. Samast'ın fotoğrafının çekildiği yerin hem avukat görüşme odası hem de çay ocağı olarak kullanıldığını belirten Balta, nezarete koymama gerekçelerini de şu şekilde açıkladı: “18 yaş altı olduğu için nezarete değil oraya koyduk. İl Emniyet müdürümüz konuşturmak için iyi polis kötü polis oynayın dedi. Vali ve Başsavcı talimat vererek ‘Ogün’le güzel, sıcak ortamda konuşun. Güzelce anlattırın ve konuşmaları kayıt altına alın’ dediler. O gün orada olanlardan sayın savcı ve sayın vali de olmak üzere herkesin haberi var. Ama yargılamaya gelince en altta ben kaldım dedi. Asker de kendi kamerası ve makinasıyla görüntü aldı. Ülkemin menfaatleri için Samast’a iyi davrandım 10 yıldır bunun cezasını çekiyorum.”

‘İSTİHBARAT DA GÖRÜNTÜ ÇEKTİ AMA SUÇLU SAYILMADI’

Samsun İstihbarat Şube Müdürü Fikri Yalman’ın da kendi görevlilerine görüntü almak için talimat verdiğini ifade eden Balta, “Jandarma hem fotoğraf hem görüntü çekmiş, ben sadece fotoğraf çektim. Fakat Fikri Yalman ve ekibi kendi ekipmanlarıyla görüntü çekti. 2 kamera çalıştırıp görüntü alan istihbarat suçlu sayılmazken görüntü alan jandarma ile fotoğraf çeken ben yargılanıyoruz. Fotoğraflar benim bilgim dışında paylaşılmış olabilir çünkü fotoğrafların olduğu bilgisayarı en az 10-15 kişi kullanıyordu” dedi.  

Duruşmaya perşembe gününe kadar ara verildi. 
 

ÖNCEKİ HABER

Suruç’ta akrabaların tarla sulama kavgası; 2 ölü, 4 yaralı

SONRAKİ HABER

Katil yakalandı: Azmettirici baba çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...