04 Temmuz 2017 11:12

Sağlık emekçileri TİS taleplerini açıkladı

Yaklaşık 2 milyon kamu emekçisini ilgilendiren ve 2018-2019 yıllarını kapsayacak olan toplu sözleşme görüşmeleri Ağustos ayında başlıyor.

Paylaş

KESK’e Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ağustos ayında yapılacak ve 2018-2019 yıllarını kapsayacak kamu emekçilerinin toplu sözleşmesine ilişkin taleplerini açıkladı. Sendika genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında, konuşan SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin bir önceki toplu sözlemede çözülmemiş, sözleşmeyi imzalayan Memur Sen ve AKP hükümeti tarafından sürüncemeye bırakılmış yığınla sorun bulunduğunu söyledi. Bunlardan birinin yıpranma payı hakkı olduğunu belirten Kara, haftada 40 saat olan yasal süresinin çok üzerinde ve ağır koşullarda çalışan sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin çalıştığı alanlar “ağır ve tehlikeli işler” kapsamında olduğu değerlendirilmesine rağmen yıpranma payı hakkı verilmediğini dile getirdi. Yıllardır bu konuda mücadele etmelerine ve hükümetin verdiği sözlere rağmen herhangi bir adım atılmadığını ifade eden Kara, son toplusözleşmede emekçilerle dalga geçer gibi bir komisyon oluşturulacağı ve taslak  hazırlanacağı kararının alındığını kaydetti. 2 yıla rağmen ortada ne bir komisyon ne de taslağın olduğunu belirten Kara, bugünlerde ise yıpranma payının bir torba yasa ile geçirilmek istendiğini duyduklarını söyledi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI DÜŞÜNÜLMÜYOR

Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ağır çalışma koşullarını düzeltecek, performans sistemi altında ezilmelerini sağlayacak herhangi bir düzenlemenin son toplusözleşmede yer bulmadığını belirten Kara, sağlık çalışanlarının sağlığı ile ilgili hiçbir konu toplu sözleşmede yer bulmamıştır. Sağlık çalışanlarının sağlığı ile ilgili hiçbir konu toplu sözleşmede gündeme getirilmemiş, bu konuda hiçbir adım atılmamıştır. 4/C’lilerin, sözleşmelilerin ve taşeron çalışanların kadroya alınmasına ilişkin hiçbir düzenleme yapılmamıştır” dedi.

PERFORMANS SİSTEMİNİN KALDIRILSIN

Kara’nın önümüzdeki ay yapılacak toplu sözleşmeye ilişkin açıkladığı diğer talepler ise şöyle:

- KHK’lar ile hukuksuz bir şekilde ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine geri dönmesi

- İş güvencesine yönelik her türlü saldırıya, kamu personel rejiminde bu yönde yapılmak istenen her türlü düzenlemeye son verilmesi

- İnsanca yaşanacak bir ücret

- Temel ücretin arttırılması, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması

- 24 saat açık, ücretsiz ve anadilinde kreşler sağlanması

- Sağlıkta şiddet yasası çıkartılması

- Performans sisteminin kaldırılması

- Kadın sağlık ve sosyaş hizmet emekçilerine uygulanan ayrımcılık, mobbing, baskı ve şiddete son verilmesi

- Sağlıkta cepten ödemelerin kaldırılması

- Sosyal hizmeti bir lütuf haline getiren uygulamaların kaldırılması. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Putin ve Trump, Hamburg’da görüşecek

SONRAKİ HABER

Bir adım bir adım daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...