12 Temmuz 2012 10:51

Sürekli örgütlülük için komiteler kuruldu

Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ve Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlenen Schneider Elektrik işçileri, verdikleri mücadele ile işverenin sendikanın yetkisine itiraz davasını geri çektirmiş, 3 yıllık sözleşme imzalamışlardı.  Çiğli organize işçilerinin düzenlediği işçi kurultayları

Sürekli örgütlülük için komiteler kuruldu
Paylaş
Gürsoy Turan

Çiğli organize işçilerinin düzenlediği işçi kurultaylarında aktif görev alan Schneider işçileri, organizede Roteks Tekstil, Amcor Ambalaj ve Billur Tuz işçilerinin de sendikalaşma mücadelesine önemli katkı sundu.  

340 işçinin çalıştığı fabrikada daha fazla işçinin sendikal mücadelede aktif sorumluluk alması ve işyerindeki örgütlülüğün güçlendirilmesi amacıyla her bölümde işçiler kendi aralarından temsilciler seçti. Bu işçilerle de 30 kişilik bir işyeri komitesi oluşturdular. “İşyerinde ve organizede daha fazla örgütlülük için çaba içinde olacağız” diyen Schneider Elektrik işyeri temsilcileri işyeri komitesinin nasıl ve ne için oluşturulduğunu anlattı.

SENDİKAL FAALİYET İŞÇİNİN İŞİDİR

İşyeri Temsilcilerinden Raşit Ekin sendikalaşma sürecine başladıklarında 10-12 kişilik bir komitelerinin olduğunu belirterek, bu komitenin iyi bir çalışma yaptığını ifade etti. Sendikalaşma süreci devam ederken de komite olarak bir araya geldiklerinde, örgütlendikten sonra mevcut komitenin yeterli olmayacağını konuştuklarını belirten Ekin, “Temsilci seçilen 3 arkadaş, imzalanan sözleşme ve temsilcilik seçimlerinin ardından, genel olarak işçi arkadaşlarımızın sendikal çalışmayı temsilcilerin ve sendikacıların işi gibi görmeye başladığını fark ettik. Sendikal faaliyetin ve mücadelenin en başta olduğu gibi işçilerin kendi işi olduğu fikrini hakim kılmak için daha geniş ve seçimle oluşmuş komite oluşturmayı kararlaştırdık” dedi.
Üç Temsilci olarak bir araya geldiklerinde nasıl bir komite oluşturulması gerektiğini tartıştıklarını, kendisinin bölümlerdeki işçi sayısını baz alarak 10 işçiye 1 komite üyesi önerdiğini belirten Ekin,  “Komitenin kimlerden oluşacağına biz karar verelim düşüncesine karşı işçiler belirlesin fikri kabul gördü ve bu şekilde oluşturduk” dedi.

‘HER YERE ÜÇ TEMSİLCİNİN YETMESİ İMKANSIZ’

Kendi çalıştığı bölümde 70 işçinin olduğunu ve 7 işçinin komiteye seçildiğini dile getiren Ekin şunları söyledi; “Temsilciler olarak bölümlere gidip komitenin neden oluşması gerektiğini anlattık ve görev almak için aday olanları belirledik. Belirlediğimiz sayıdan fazla adayın olduğu bölümlerde işçilere küçük kağıtlar dağıtıp oy kullandırdık. Başka bir bölümde 40 işçi çalışıyordu zaten 4 kişi aday olduğu için orada seçim olmadı ama sevindirici olan çoğu bölümde seçim olmuş oldu. Bütün bölümlerde toplam 27 işçi komiteye seçildi 3 de işyeri temsilcisi ile 30 kişilik komitemiz oldu. Daha önce 10-12 kişi olan ilk komitedeki bütün arkadaşlar kendi bölümlerinden yeniden komiteye seçildi. Bu da olumlu oldu.”

Şimdi daha fazla sayıda işçinin sendikal faaliyette aktif görev alacağını sendikanın faaliyetlerinin ve kararlarının bölümlere daha iyi taşınacağını belirten Ekin, “İşçilerin önerileri talepleri de sendikaya ulaşacak. İşyerinde işçi sağlığı, iş güvenliği ve disiplin kurulu gibi kurullarda komiteden arkadaşlar temsilcilerle birlikte yer alacak. Komite işyerinde, sendikal örgütlülüğümüzün omurgası, eli ayağı olacak. Her yere 3 temsilci yetmemiz mümkün değil” dedi.

Komitedeki 30 kişinin işyerinin dışında organizedeki diğer işyerleri, iş kollarında örgütlenmeyi de gündemine alacağını belirten Ekin, “Billur Tuz işçilerinin mücadelesini kendi mücadelesi olarak görecek. İşyerinde dönem dönem işveren vekilleri ile toplantılarımız oluyor komitedeki işçileri gözlemci olarak da olsa katmaya çalışacağız. İleride sözleşme döneminde bu komite TİS komitesi olabilir, taslak çalışması ve benzeri çalışmalar yapabilir” dedi.

‘İŞÇİLER BAŞINDAN BERİ İNİSİYATİF ALDI’

Schneider İşyeri Baştemsilcisi Cihan İşçi de fabrikada ilk sendika fikrini arkadaşlarıyla ciddi olarak konuştukları dönemden başlayarak işçilerin komiteler aracılığı ile örgütlenmede inisiyatif aldığını belirtti. Sendikamızın bazı yöneticileri ve uzmanları ile yaptığımız toplantıda bir yol haritası çizerek yakınımızda ve istekli arkadaşlarımızla her bölümden işçi arkadaşlarla konuştuk komite oluşturduk.

Üye yapma döneminde bu oluşumun çok yararını gördüklerini belirten İşçi, işverenin sendikanın yetkisine itiraz ettiğinde bu sefer gizli saklı değil açıktan komiteyi de genişleterek sendikada toplantılar yaptıklarını ortak eylem kararları aldıklarını anlattı. “Herkes birbirine kenetleniyordu ve güven çok fazlaydı. Öyle ki kişisel olarak bu eylem kararı bu fabrikada uygulanamaz dediğimiz zamanlarda bile ortak bir irade ile o eylemi yapıyorduk. Komitenin tüm fabrikaya nüfus edebilmesi çok önemli. Mesela bir telefonla koca fabrika 10 dakikada eylem kararı alıp uyguluyordu. Düşünün tek kişi, farklı bölümlerdeki 300 işçiye nasıl ulaşıp da 10 dakikada eylem yapacak?​” diyen İşçi, sancılı geçen sözleşme döneminde komitenin nasıl çalıştığını şöyle anlattı; “İşçilere sorarak yaptığımız taslak her seferinde işyeri yönetimi ve sendika yöneticileri arasındaki toplantılarda tartışılıyor, ardından sendikamız bizi şubeye çağırıyordu. Birlikte tekrar bir görüşme yapıyorduk. Böylece bu sözleşme, bizim istediğimiz ya da bazı maddelerinde ortak bir karar alıp ikna olduğumuz bir sözleşme oldu.”

İşçilerde aynı milletvekili seçimlerinde olduğu gibi, “Ben temsilcimi seçtim artık bütün sorunları o halleder” mantığının belirmeye başladığını belirten İşçi, “Biz de her şeyin bitmediğini, işyerinde sendikal faaliyeti ortaklaşa yürütebilirsek ancak bir düzenin sağlanacağını, tek görevimizin bu fabrikada sendikalı olarak çalışmanın olmadığını, diğer fabrikalarda da bir örgütlenme yapmamız gerektiğini söyledik. Tüm bölümlere bir duyuru yaparak bu sefer seçimle yapacağımız bir komite oluşumundan söz ettik. Şimdi fabrikamızda 30 kişilik işçinin seçtiği bir komitemiz var” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yaşam süresi değil çilesi uzuyor

SONRAKİ HABER

Muhataba tecrit, statü talebine savaş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...