04 Temmuz 2017 10:11

TMMOB'dan SGK’nın asgari ücret protokolü feshine tepki

SGK'nın mimar ve mühendisler için asgari ücret protokolünü tek taraflı fesh etmesine TMMOB tepki gösterdi.

Paylaş

SGK, mühendis ve mimarlar için asgari ücretin TMMOB tarafından belirlenmesini düzenleyen protokolü feshetti. SGK’nın protokolü tek taraflı feshetmesine tepki gösteren TMMOB, kurumun sermayenin müdahalesiyle böyle bir karar aldığını belirtti. Protokolün feshinin mimar ve mühendislerin sigorta primlerinin gerçek ücretleri üzerinden ödenmemesine yol açacağını, bunun SGK için de ciddi bir gelir kaybı anlamına geldiğine dikkat çeken TMMOB Başkanı Emin Koramaz, SGK’nın tek taraflı fesih ile altında imzası olan protokolü çiğnediğine de dikkat çekti.

TMMOB (Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) ve SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) 31 Temmuz 2012 tarihinde kayıt dışı istihdamı önlemek için işbirliği protokolü imzalamıştı. TMMOB düzenlediği basın toplantısıyla,geçtiğimiz Haziran ayında SGK'nın karardan vazgeçerek yeniden protokol imzalanması çağrısı yaptı.

Birlik binasında düzenlenen toplantıda konuşan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, SGK’nınprotokolü “yürütülen iş ve işlemlere esas teşkil eden mevzuatta önemli değişiklikler yaşandığı” gerekçesiyle feshettiğini hatırlattı. Protokolün imzalandığı yıldan günümüze mevzuat değişikliği olmadığının altını çizen Koramaz, SGK’dan gönderilen yeni protokol taslağında “TMMOB'un asgari ücret belirlemesi” ve “kurumun mühendis, mimar ve şehir plancılarına ödenecek ücretlerin asgari seviyenin altında olmaması için gerekli tedbirleri alması” hükümlerinin protokolden çıkartılmasına tepki gösterdi.

SGK mevcut protokolün feshine dair gönderdiği yazısında 'kurumumuzun amacı, 4857 sayılı İş kanunu'nun 39 uncu maddesi gereğince belirlenen zorunlu asgari ücrete alternatif bir ücret seviyesi belirlemek veya arz talep ilişkisi sonucunda piyasa tarafından belirlenen ücret seviyelerine müdahale etmek değil, sigortalıların kurumumuza gerçek ücretleri üzerinden bildirmesini sağlamaktır' ifadesine tepki gösteren Koramaz, “Gerçek diye söz edilen aslında düşük ücrettir” dedi.

PATRONLAR PROTOKOLE MÜDAHALE ETTİ

Koramaz, revize edilen protokolü Birliklerinin kabul etmediğinin altını çizerek, “SGK ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkileriyle görüşmeler yaparak bu son derece yanlı ve yanlış kararından döndürmeye çalışılmış ancak başarılı olunamamıştır” dedi. “Görüşülen yetkililerişveren kesimleri tarafından kuruma baskı uyguladığını, bakanlık üst düzey bürokrasisinin bu durumdan rahatsız olduğunu açıkça söylemiştir” diye konuşan Koramaz, sermayenin protokole müdahale etmesine tepki gösterdi. Protokolün, mühendis, mimar ve şehir plancılarının düşük ücretle çalıştırılması ve sigorta primlerinin eksik yatırılmasına yol açacağını vurgulayan Koramaz, “SGK, maalesef bizlerin yani emekçilerin taleplerini dikkate almak yerine, patronların ve parlamentodaki temsilcileri olan hükümet yetkililerinin, bakanların baskılarına boyun eğerek, yüz binlerce mühendis, mimar, şehir plancısının almış olduğu eğitim ve verdikleri hizmetin niteliği hiçe sayılmıştır” dedi.

'SİGORTA PRİMİ ÖDEMEMEK BİR ÇEŞİT KAYIT DIŞILIKTIR'

Gelecek haftadan başlayarak alınan karardan geri dönülmesi için etkinlikler düzenleyeceklerini belirten Koramaz, “Kazanılmış haklarımıza sahip çıkacağız, sermaye kesimine karşı mücadele edeceğiz. Tek taraflı fesh işleminin geri alınması için mücadele edeceğiz” dedi.

Kayıt dışı çalıştırmanın yalnızca sigortasız işçi çalıştırmak olmadığını vurgulayan Koramaz, “Çalışanların aldığı gerçek ücret üzerinden sigorta primi ödememek de bir çeşit kayıt dışılıktır” dedi. Protokol feshi nedeniyle devletin ciddi bir gelir kaybına uğrayacağını kaydeden Koramaz, vergi kaçakçılığınında teşvik edildiğini belirtti.

SGK PROTOKOL MADDESİNİ ÇİĞNEDİ

Koramaz mevcut Protokol feshi 6. maddesine göre anlaşmanın ancak yeni bir protokol yürürlüğe girdiğinde ya da taraflar anlaştığı taktirde feshedilebileceğini belirtti. Koramaz, “SGK imza attığı protokolün hükümlerini de çiğneyerek, hukuksuz biçimde tek taraflı olarak protokolü feshetmiştir” dedi.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rusya'da timsah yüzdüren kişi ilgi odağı oldu

SONRAKİ HABER

Gökyüzünde rakı keyfi yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...