Adana sıcağında çalışanlar nasıl serinliyor?

Kuzey Afrika’dan gelen sıcak hava dalgasının etkisiyle sıcaklık Adana’da 49 dereceye çıkarken, vatandaşlarla serinlemenin yollarını konuştuk. 

04 Temmuz 2017 00:50
Paylaş

Volkan PEKAL
Mesut BAYLAV
ADANA

Sıcaklık nem oranının etkisiyle 49 derecenin çok üstünde hissediliyor. Metal herhangi bir şeye dokunmanın imkansız olduğu Adana’da okulların kapanmasının ardından vatandaşlar yaylalara ya da denize akın etti. Tatile gitme imkanları olmadığı için yaz sıcağında Adana’da kalan emekçiler bici bici, aşlama, limonata içerek serinliyor. Emekçi çocukları her yaz ölümlerin yaşandığı ve girmesi yasak olan kanallarda ve baraj gölünde yüzerek serinliyor. 

SOKAKTA 49 DERECEDE 

Çöl sıcaklarına nemin eklendiği Adana’da tüm uyarılara rağmen bazı vatandaşlar sokakta olmak zorunda. Arkasında kağıt arabası ile kağıt toplayan Bayram Lale isimli çocuk gibi tüm yaz çalışmak zorunda olduğu için hafta sonu 49 dereceyi bulan sıcaklık altında sokakta. Gölge bir yer bulduğunda dinlendiğini anlatan Lale’nin serinleme yollarından biri de su buldukça kafasını ıslatması. Kardeşleri okula harçlık götürebilsin diye çalışıyor. Derslerinin kötü olduğu için okulu bırakacağını söylüyor. Günlük mesaisi bir çuval dolduğu zaman biten Lale, akşam 7-8’e kadar çalışıyor. “Bir motosikletim olsa daha iyi iş yapardım” diyen Lale, tatile gitmeyi istediğini ama çalışmak zorunda olduğunu söyledi.

BİCİ BİCİ SERİNLİĞİ

  • Şemsi Denizer'in mezarı başı

Seyhan Baraj Gölü kıyısındaki Adnan Menderes Bulvarı üzerinde vatandaşlar suda serinlemek için buraya geliyor. Yüzmenin tehlikeli olduğu baraj gölüne gelen insanların bir kısmı yüzüyor bir kısmı baraj gölü kenarındaki kafelerde Adana’nın meşhur bici bicisini yiyor. Buzun bir alet ile yontulmasından elde edilen kar, gülsuyu, nişastadan yapılan ve üzerine doğranan meyvelerden oluşan bici bici Adana’da serinlemek için yeniliyor. Emlak işinde çalışan Yunus Emre Çiftçi, çalıştıklarından dolayı şehir dışına tatile çıkma imkanları olmadığı için iş aralarında Adana’nın sıcağından biraz olsun kurtulmak için fırsat buldukça kendilerini göl kenarına attıklarını söyledi.

AŞLAMA

Meyan köyü şerbeti ya da Adanalıların deyimiyle aşlama, Adana sokaklarında yazın serinlemek için içilen en eski içecek. Aşlama eskisi kadar yaygın değil ancak Şeyhmus Yalçın gibi aşlamacılara şehir merkezinde rastlamak mümkün. 25 yıldır bu işi yapan Yalçın insanları serinletmek ve ekmeğini kazanmak için sırtında aşlama testisi ile günde 8-10 saat sıcak altında dolaşıyor.

ADANA’NIN SICAĞI  KONYA’NIN SOĞUĞU

  • Şemsi Denizer'in mezarı başı

Bir bankanın inşaatında çalışan işçiler meslekleri gereği çok gezdikleri için bazen Adana’nın sıcağını, bazen de Konya’nın soğuğunu çektiklerini söyledi. Serinlemek için ne yaptığını sorduğumuz Yaşar Aygün, “Serinlemeyi boş verin. Biz ırgat gibiyiz. Ne bulursak onu yiyoruz. Nerede iş bulursak oraya gidiyoruz” dedi. Umumi tuvalette görevli olan İbrahim Akkuş, sabah 6 ile akşam 9 arasında çalışıyor. Vantilatör ile serinlemeye çalıştığını ifade den Akkuş, tatile gitme imkanı olmadığı için bütün yaz Adana’da kaldığını söyledi. Denize ya da yaylaya gidemediğini ifade eden Akkuş, “Gidersek memleketimiz Elazığ’a gidiyoruz. Maddi imkan olmayınca mecbur burada kalıyoruz” dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Ankara'da Suriyelilere linç girişimi

SONRAKİ HABER

Yangına iş makinesi götüren TIR, LPG tankeri ile çarpıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa