04 Temmuz 2017 00:40

Renault işçileri zam anketi çalışmasını değerlendirdi

Renault işçileri, MESS sözleşmesi öncesi Türk Metal Sendikası'nın fabrikada yaptığı anket çalışmasını değerlendirdi. 

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Metalde 2017 MESS sözleşme dönemi başlarken, Türk Metal Sendikası ise bugüne kadar yapmadığı bir çalışma yaparak fabrikalarda anket çalışması yürüttü. Türk Metal yöneticilerinin anketteki zam seçeneklerini kendilerine sormadan hazırlamasına tepki gösteren Renault işçileri, sözleşme dönemine hazırlıkların başlaması gerektiğini söyledi. OHAL’la birlikte grevlerin yasaklandığını hatırlatan Renault işçileri, bu yasaklara karşı verilen mücadeleleri örnek göstererek “Yaşananlar bize gösterdi ki grev yasaklarına karşı grev yapmak gerekiyor” dedi.

Sözleşme dönemlerinde Türk Metal’in işçiye sormadan taslak oluşturduğunu söyleyen bir Renault işçisi, şunları dile getirdi: “İlk defa fabrikalarda anket çalışması yaptılar. Bu bir anlamda olumlu (çünkü) yapmış olduğumuz eylemler Türk Metal’e böyle bir şey yapmaya zorladı. Bu anket çalışmasına fabrika da olumlu bakanda var olumsuz bakanda. Olumlu bakan işçiler ‘Türk Metal eskisi gibi davranamayacağını gösteriyor anket çalışmasıyla bizden habersiz bir şey yapmayacaklarını göstermeye çalışıyorlar’ diyor. Türk Metal’e güvenmeyen ve ‘Bir iş yapıyorlar o bile yarım yamalak. Anket içeriği hakkında işçiye hiçbir şey sormadılar. Sonra bu anket sonuçlarını kim görecek kim değerlendirecek işçi bu anket sonuçlarının kendi alıp değerlendirmediği sürece kafada soru işaretleri hep olacak çıkan sonuçta. Türk Metal anket sonuçlarını tarafsız olan bir şirket ölçecek diyor ama bizim güvenimiz yok’ diyenler ise ağırlıkta.”

TİS’TEN BEKLENTİ YÜKSEK

Sözleşmeden herkesin beklentisi yüksek olduğuna dikkat çeken bir başka işçi, “Şuan kimse bir şey yapmıyor ve beklemede. Bunun sebebi de yaklaşan revizyon dönemi. İşçi çıkarımı olacak mı diye fabrikada herkes bekliyor. Bu revizyon dönemi geçtikten sonra her şey daha rahat konuşulmaya ve tartışılmaya başlar. Fakat işçiler arasında eğer istenildiği gibi geçmezse bu sözleşme tekrar eylemler başlar diyenlerin sayısı her geçen gün artıyor” dedi.

GREV YASAKLARINA KARŞI GREV

Şişecam’daki grev yasağını, PETKİM işçileri üzerindeki baskıları hatırlatan bir başka işçi, “Yasağa rağmen eylem yapıp kazanım elde etmek umut verici ve OHAL döneminde uygulanan grev, eylem yasaklarının etkisiz olduğunun göstergesi bir anlamda. Bizim iş kolumuzda yaklaşan sözleşme döneminde de anlaşma sağlanmaması durumunda oluşacak tablo aynı olacak. Biz greve çıkıyoruz diyeceğiz hükümette OHAL’i göstererek yasaklayacak. Ama Şişecam ve PETKİM örneğinden yola çıkarak grev yasaklarına karşı grev dememiz gerekiyor. Fakat herkes bu şekilde düşünmüyor. OHAL dönemindeyiz bir şey yapamayız diyenler de var fabrikada onlara da Şişecam ve PETKİM örneğini gösteriyoruz o zaman kafaları karışıyor. Yapılabilir demeye başlıyorlar. Bu revizyon dönemi geçtikten sonra her şey daha bir netleşir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

780 hâkim ve savcının görev yeri değişti

SONRAKİ HABER

'Afrin’e operasyon Erdoğan'ın itibarını çökertir'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...