04 Temmuz 2017 00:30

24 yıllık Madımak davasından 10 Ekim davasına

Sivas Katliamı davasında mağdurların avukatlığını yapan CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, 10 Ekim Katliamı davasını Evrensel’e değerlendirdi.

Paylaş

Tamer Arda Erşin
Ankara

Sivas Katliamı davasında mağdurların avukatlığını yapan CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, 24 yılda bir katliamın izini sürerken edindiği deneyimle, 10 Ekim Katliamı davasını Evrensel’e değerlendirdi. Sarıhan, 10 Temmuz günü 3. duruşması görülecek 10 Ekim Katliamı’nın aydınlatılması için mağdurların ve kamuoyunun davayı sahiplenmesi gerektiğini vurguladı.  

DURUŞMALARA KİTLESEL KATILIM SAĞLANMALI

Zaman aşımına uğratılarak kapatılan ana davanın yanı sıra firari 3 sanığın yargılandığı diğer Sivas Katliamı davasını da takip eden Sarıhan, 10 Ekim davasında mağdur avukatlarının özenle ve kollektif bir ruhla yargılamayı takip ettiğini belirtti. 

10 Ekim Katliamı’nın aydınlatılması için mağdurların ve tüm kamuoyunun bu davaya sahip çıkmasının önemli olduğunun altını çizen Sarıhan, “Aileler bu davaya sahip çıkmak için dernek kurdu. Onların sıkıntıları olabilir, onlara maddi manevi yardım etmeliyiz. Davada eksik olan yan, bizim demokratik kuruluşlarımızın da bu davaya daha geniş katılımla sahip çıkmayı sürdürmeleridir. Her duruşmaya kitlesel katılım yapılıp, davadaki hak ihlalleri basın kanalıyla paylaşılabilirse, biz faillerin hepsini bulmayacağız belki ama bu olayla ilgili bazı sırların ortaya çıkmasını sağlayabiliriz” diye konuştu. 

10 Ekim Barış ve Demokrasi Derneği’nin aileleri bir arada tutmaya çalıştığını ancak derneğin çeşitli yardımlara ihtiyaçları olabileceğini yineleyen Sarıhan, “Ailelerde yaratılmış bir korku varsa yada davaları takip etmek için Ankara’ya geliş gidişler sırasında maddi imkansızlıkları varsa, onlara yardım etmemiz gerekir. Bunun için bir yardım havuzu oluşturulmalı ve davalara katılmak konusunda cesaret verilmeli” dedi. 

‘MAĞDURLARA SANIK MUAMELESİ YAPTILAR’

15 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen katliamda, sadece 124 kişinin  tutuklandığını ifade eden Sarıhan, olayın aydınlatılması için etkin bir soruşturma yürütülmediğini belirterek, “Olay hakkındaki iddianame bir ay sonra elimize verildi. Sanıklar adien adam öldürmekten suçlanıyordu. Hani Deniz Gezmiş’leri,  ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmak’ gerekçesiyle idam etmişlerdi ya, asıl anayasal düzeni ortadan kaldırmak isteyenler, Sivas Katliamı’nı yapanlardı. Devletin laik düzenini hedef almışlardı” dedi. Sarıhan, davada sanıkları savunan avukatın olmayacağını düşünürken yargılama boyunca tanık olduklarını şu sözlerle anlattı: “İlk duruşmada mağdur avukatları 300 kişiyse sanık avukatları bizden daha fazlaydı. Sarıklı uzun sakallı adamlardı. Dava boyunca mağdurlar sanık, sanıklar da mağdur muamelesi gördü. Duruşmalarda sanık tarafları bana bile saldırdılar, yakama yapışıp hakaret ettiler.” 

ÖNCEKİ HABER

Stephen Hawking: Trump Dünya'yı Venüs'e çevirebilir

SONRAKİ HABER

Tekstil işçileri: Biz işçiler de adalet istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...