03 Temmuz 2017 17:40

Okullar tatilde, çocuklar işyerinde

Okulların yaz tatiline girmesiyle birlikte çocuk işçi sayısı da arttı. Ağır çalışma koşullarının çocukları fiziksel ve ruhsal olarak olumsuz etkiliyor

Paylaş

Okulların yaz tatiline girmesiyle birlikte çocuk işçi sayısı da arttı. Ağır çalışma koşullarının çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimini olumsuz etkilediğine vurgu yapan DİSK, denetimlerin yetersiz olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin ciddi sorunlarından biri olan çocuk işçilerin sayısı, okulların yaz tatiline girmesiyle birlikte daha da arttı. Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) standartlarına göre 15 yaşın altında çalışan bireyler çocuk olarak kabul ediliyor. DİSK’in TÜİK verilerinden yararlanarak hazırladığı rapordaki veriler olayın ne kadar çarpıcı olduğunu gösteriyor. DİSK’in hazırladığı son rapora göre, 15-17 yaş arası çalışan çocukların yüzde 80’e yakını kayıt dışı olarak çalıştırılıyor. DİSK’in derlediği verilere göre, 24 Avrupa ülkesi arasında Türkiye yüzde 25,30’luk çocuk yoksulluğu ile son sırada bulunuyor. Çocuk işçiliğinin devletin çocuk korumaya ilişkin politikalarının yetersizliğinin sonucu olduğunun vurgulandığı raporda, ilk sıralarda Danimarka, Finlandiya, İsveç gibi Kuzey Avrupa ülkeleri bulunuyor.

YOKSULLUK ARTIRIYOR

DİSK/Genel-İş Diyarbakır 2 No’lu Şube Eşbaşkanı Hasan Hayri Eroğlu, ülke nüfusunun üçte birini çocuklar oluşturmasına rağmen çocukların çoğunun nitelikli eğitim, sağlık ve sosyal etkinliklerden uzak büyüdüğüne, çoğunlukla kayıt dışı olarak çalıştırılan çocukların iş kazası sonucu hayatlarını kaybetmekle yüz yüze kaldığına vurgu yaptı. Ailelerin bu konudaki tutumu ve yoksulluğun ülkede ciddi bir sorun olmasının bu sayının artmasının en büyük etkeni olduğunu kaydeden Eroğlu, çocuk işçilerin önemli bir bölümünün inşaat ve sanayi gibi tehlikeli işlerde çalıştırıldığını, denetimlerin yeterli olmaması sebebiyle de çocuk ölümlerinin artarak devam ettiğini belirtti.

Ortadoğu’da özellikle Suriye’de yaşanan savaştan çocukların göç neticesinde gittikleri yerlerde çok zor şartlar altında yaşamlarını devam ettirmek zorunda kaldığına dikkat çeken Eroğlu, “Türkiye’de uzun yıllar süregelen çocuk işçiliği sorunu, Suriyeli çocukların savaş ortamından kaçıp Türkiye’ye sığınmasıyla birlikte giderek büyümekte” dedi.

ÇOCUKLAR ÇALIŞIRKEN ÖLÜYOR

Çocuk yaşta ve gelişme çağındaki çocukların çalışma yaşamında yer almaları ve fiziksel güçleri ile uygun olmayan işlerde çalıştırılmalarının fiziksel ve ruhsal gelişmelerini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Eroğlu, “İş güvenliği tedbirlerinin yeterli ölçüde alınmadığı, çalışma ortamlarında iş kazası ve meslek hastalıkları gibi sorunlarla sıkça karşılaşılmaktadır. İşverenler çocukları bir araç olarak görmekte, makinelerine daha fazla değer vermekte. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre 2016 yılı itibariyle 56 çocuk iş cinayetleri sonucu hayatını kaybetmiştir” dedi. (Diyarbakır/DİHABER)


YENİ ŞAFAK 86 BİN LİRAYLA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ BİTİRDİ!

Yeni Şafak gazetesinde yer alan “Türkiye çocuk işçiliğini bitiriyor” başlıklı habere göre “Türkiye çocuk işçiliğe karşı mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor!” AKP İstanbul Milletvekili Fatma Benli’ye dayandırılan habere göre Türkiye’de 2015’te gerçekleştirilen 21 bin 304 teftişte 487 genç, 5 çocuk işçiye rastlandı. 33 işyerine 47 bin 273 lira para cezası uygulandı. 2016’nın ilk 11 ayında yapılan 20 bin 277 teftişte ise 350 genç, 25 çocuk işçiye rastlandı ve 36 işyerine 85 bin 786 lira para cezası verildi.

Ancak DİSK/Genel-İş Sendikasının 21 Nisan 2017 tarihinde yayımladığı rapora göre aralık 2016 verilerine bakıldığında çırak ya da çocuk işçi ayrımı yapmadan genel olarak Türkiye’de çalışan çocuk sayısı yaklaşık 2 milyona yaklaştı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin verilerine göre ise yani 25 çocuğa rastlanan 2016 yılında 56 çocuk yaşamını iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

ÖNCEKİ HABER

400 bini tarlada 850 bin çocuk işçi

SONRAKİ HABER

Polis, Veli Saçılık'ın ampute omzunu kırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...